Cristina MODREANU

Un teatru vulnerabil – interviu cu Cristina MODREANU jpeg
Un teatru vulnerabil – interviu cu Cristina MODREANU
Cel puțin în teatru, independenții nu au parte nici de recunoaștere profesională, în interiorul breslei.
Cultura vie şi spiritul antreprenorial jpeg
Cultura vie şi spiritul antreprenorial
Discursul despre „abordarea antreprenorială“ în cultură e tot mai prezent la noi în ultima vreme şi pare să aducă un pic de oxigen într-o zonă – cea a administrării şi funcţionării culturii – unde nu s-au mai deschis de mult ferestrele.
Teatrele naţionale: mall uri culturale sau centre de stimulare a imaginaţiei civice jpeg
Teatrele naţionale: mall-uri culturale sau centre de stimulare a imaginaţiei civice
În condiţii economice total diferite, ceea ce tindem să imităm, în mod superficial, este aparenţa de „mall cultural“ a unora dintre teatrele britanice sau americane.
Avem o clădire nouă  Ce facem cu ea? jpeg
Avem o clădire nouă. Ce facem cu ea?
Un grup de 18 tineri artişti care au participat la programul 9G la TNB dedicat în intenţie tinerei generaţii de creatori din teatru au trimis recent o scrisoare deschisă în care detaliază cum a avut loc acest proiect, primul de acest gen organizat la Teatrul Naţional din Bucureşti. Scrisoarea arată că programul, creat pentru a încuraja noua generaţie, a sfîrşit prin a produce exact efectul contrar: respectiv descurajarea participanţilor.
Ianuarie la New York sau oraşul ca o scenă jpeg
Ianuarie la New York sau oraşul ca o scenă
La New York, oraşul în care mai mult de jumătate din populaţie activează sau aspiră să activeze în lumea spectacolului, luna ianuarie devine un uriaş showcase artistic care scoate la iveală tot ce e mai bun în materie de talent şi creativitate.
Pentru cine facem teatru jpeg
Pagină în construcţie (Momentan conţinutul nu poate fi accesat. Vă rugăm reveniţi.)
Am primit invitaţia de a scrie un articol pentru acest Dosar chiar în seara în care se rupea alianţa USL, eveniment ce a avut drept consecinţă demisia, în chiar ziua următoare, a tuturor miniştrilor PNL. Cînd m-am apucat să scriu articolul, nu aveam încă un ministru al Culturii.
Cum am ajuns cu toţii "subiecţi financiari" jpeg
Cum am ajuns cu toţii "subiecţi financiari"
În timp ce protestele din Zuccotti Park erau în plină desfăşurare, încurajate de susţinerea declarată a sindicatelor, la Universitatea din New York a fost organizată o conferinţă susţinută de profesorul Arjun Appadurai, a cărui specializare ca antropolog în domeniul sociocultural l-a plasat la vîrful ierarhiei academice şi i-a asigurat o carieră strălucitoare de autor.
Festivalul Democrației: Occupy Wall Street  jpeg
Festivalul Democrației: Occupy Wall Street
Cînd scriu aceste rînduri, mișcarea Occupy Wall Street a intrat în cea de a treia săptămînă a ei, iar sîmbătă, 1 octombrie, au fost arestați mai mult de 700 de participanți aflați în marș pe Brooklyn Bridge (sursa informației - New Yok Times). Totuși, demonstranții se organizează din ce în ce mai bine.
La Mama: urmaşii lui Andrei Şerban jpeg
La Mama: urmaşii lui Andrei Şerban
Cînd Andrei Şerban părăsea România, la începutul anilor ’70, ca să meargă la New York şi să lucreze la La MaMa, după ce fusese „descoperit“ de Ellen Stewart, micul teatru de pe Strada 4 se afla deja în atenţia generală, dar marile sale reuşite nu veniseră încă. Şerban însuşi avea să devină o parte importantă din istoria acestui loc, reper al teatrului inovator.
"Ibsen ştie să urască şi îl admir pentru asta" jpeg
"Ibsen ştie să urască şi îl admir pentru asta"
Pe 10 septembrie, scriitorul Jon Fosse a primit la Oslo, în cadrul unei ceremonii, Premiul Ibsen, în valoare de 2,5 milioane de coroane norvegiene. Premiul, oferit de guvernul norvegian, a mai fost acordat pînă acum regizorilor Robert Wilson şi Ariane Mnouchkine. Fosse, care a început prin a scrie poezie, proză, cărţi pentru copii, este în acest moment cel mai cunoscut dramaturg nordic, piesele lui fiind jucate peste tot în lume şi traduse în peste 40 de limbi.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Teatrul ca o problemă personală
Nu mai e un secret pentru nimeni faptul că homosexualii se simt la ei acasă pe străzile din New York, dar acest adevăr e pus cel mai bine în cuvinte de Bette Bourne, protagonistul celui mai emoţionant show pe care l-am văzut în această primăvară – A life in three acts (O viaţă în trei acte) la St. Anne’s Warehouse în Brooklyn.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Jurnalismul în criză " moare sau se transformă?
Jurnalismul, aşa cum îl ştim, trage să moară. Dar afirmaţia n-ar trebui să întristeze, ci să stîrnească o vie curiozitate: ce urmează după?...
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Wilson cu încetinitorul
A intrat în aplauzele sălii, însă imediat după ce a fost pe scurt prezentat a luat fiecare suflare de acolo în stăpînire printr-o tăcere care îi purta adînc amprenta....
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
M-aş muta la Sibiu
Anul trecut aproape că m-am mutat la Sibiu....
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Nora, contemporana noastră
O casă de păpuşi - totul redus la dimensiuni copilăreşti, cu mobile micuţe, pereţi scunzi şi obiecte subdimensionate....
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Mic dejun la Edinburgh
A fost nevoie să ajung la Festivalul de la Edinburgh ca să aflu că o trupă de teatru a fost arestată în Belarus, cu tot cu spectatori, în mijlocul unui spectacol....
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Sfîrşitul unei epoci teatrale
Unii sînt de părere că este imposibil să scrii amuzant şi profund, în acelaşi timp, despre un fenomen cultural....
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Rătăcirile criticilor de teatru
Printr-un răspuns la întrebarea simplă "care sînt vocile critice pe care le apreciaţi?", cunoscutul regizor Alexandru Tocilescu mi-a dat, recent, cheia problemei pe care nu întîmplător o ridică astăzi...