Constantin VICĂ

Constantin VICĂ | Pedepse

Comandantul conştiinţei tale

 
 

Nu pare a fi pedeapsă mai grea ca închisoarea propriei minți, iar mulți ajung acolo fără nici o vină. 

citiţi

Constantin VICĂ | Caricatura

Absit iniuria verbis

 
 

Oamenii sînt animale foarte uşor de ofensat. Ca răspuns la o privire piezişă, un cuvînt scăpat în trecere sau la forme complexe de umor, omul poate începe o întreagă mişcare de rezistenţă şi contraatac. Ofensa e marca fiinţelor culturale şi poate avea nebănuite motive.

citiţi

Constantin VICĂ | În principiu, despre principii

Cîteva principii ale lumii digitale online

 
 

Participăm, de mulţi ani, la revoluţia informaţională digitală; unii dintre noi sînt veterani, alţii se lasă tot mai repede cuprinşi de fiorul (sau febra?) reţelei, iar cu fiecare zi apar noi şi noi nativi digitali. Nu se depăşesc doar limite ale vitezei şi ubicuităţii, ci, mai ales, limite ale cunoaşterii umane.

citiţi

Constantin VICĂ | Vechi și noi dileme morale

Visează androizii garduri electrice?

 
 

Să ne închipuim o lume populată cu roboţii zilei de azi: maşini care se conduc singure (dezvoltate de Google), roboţi-companioni atît pentru copii (cum e francezul Nao, prezent deja în sălile de clasă din lumea largă), cît şi pentru seniori, roboţi sexuali, roboţi medicali, roboţi spaţiali etc.

citiţi

Constantin VICĂ | trei întrebări pentru

„Un exerciţiu ludic, dar riguros“

 
 

Se dezbate intens, pornind de la lectura unor texte care chestionează sau răspund unor probleme politice şi morale ale momentului. Scopul este de a clarifica, printr-o analiză conceptuală, atît tezele susţinute, cît şi minţile participanţilor, se reperează argumentele, se pun în ordine şi sînt criticate.

citiţi

Constantin VICĂ | Lumina

Consum, resurse şi dreptate

 
 

„Nu cred că există vreun argument absolut convingător pentru a nu folosi nemăsurat resursele naturale. Cel puţin nu într-o lume în care aceste resurse comune sînt exploatate privat.“ Să zicem că facem parte dintr-o organizaţie ecologistă care militează pentru conservarea şi păstrarea unui echilibru în natură.

citiţi

Constantin VICĂ | tehnodrom

Tehnodrom 2013

 
 

Ca la orice final de an, e vremea unei rememorări: ce am descoperit, ce am accesat şi ce am criticat în Tehnodrom.

citiţi

Constantin VICĂ | tehnodrom

echitate şi ebook

 
 

În Statele Unite, a început un scandal din cauza ediţiilor digitale şi a prezenţei lor în biblioteci. Marii editori acuză bibliotecile de "socialism" şi le impun preţuri mult mai mari la achiziţia acestor ediţii, cu 150% pînă la 500% mai scumpe decît în cazul utilizatorilor privaţi. Mai mult, editorii adesea limitează numărul de citiri ale unui exemplar. Cartea nu se mai află în proprietatea bibliotecii care o punea la dispoziţie publicului.

citiţi

Constantin VICĂ | tehnodrom

Internetul şi protestele la români

 
 

Cine s-ar fi aşteptat ca, pentru prima dată în istorie, la un eveniment să participe mai mulţi oameni decît cei care s-au anunţat pe Facebook? ?i nu o singură dată, ci de două ori. Dacă nu plouă, şi a treia duminică probabil va fi la fel. (Articolul e scris după al doilea mare marş pentru salvarea Roşiei Montane, din 15 septembrie 2013.)

citiţi

Constantin VICĂ | Adolescenţii

La révolution est re:belle

 
 

Adolescenţii rebeli sînt exact ceea ce are nevoie un sistem disciplinar pentru a se conserva şi perpetua. Neavînd afinitate cu regula, nesupunerea lor o întăreşte. Rebela sau rebelul nu sînt anarhişti (stau totuşi pe banii părinţilor), nici sabotori şi nici măcar neînţeleşi.

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI