Vine Iarna!

Publicat în Dilema Veche nr. 672 din 5-11 ianuarie 2017
Comunismul se aplică din nou jpeg

Nu e vorba de o problemă meteorologică sau legată de anotimpul propriu-zis. Se pare că și înghețurile politice sînt ciclice, mai ales într-o țară ca Rusia. Vine Iarna! – de ce trebuie opriți Vladimir Putin și inamicii lumii libere este o carte recentă a lui Garry Kasparov, fostul campion mondial de șah (numărul unu în lume timp de douăzeci de ani) și o figură marcantă printre opozanții dictaturii lui Vladimir Putin. Căci despre un dictator e vorba, ne spune răspicat autorul cărții, chiar dacă, așa cum observă, „în multe cazuri, liderii și presa din Occident par dornici să-i găsească scuze și să evite a-l numi dictator“.

Cu o minte deschisă, liberal și pro-occidental, Kasparov, cel care pe vremuri a avut o atitudine de frondă și la adresa Uniunii Sovietice, scrie de fapt o istorie a Rusiei de după căderea comunismului, în care explică felul în care acest stat a ratat ocazia de a se moderniza și democratiza. În același timp, cu o logică imbatabilă, Kasparov nu ezită să i critice pe liderii occidentali pentru lipsa lor de viziune politică în privința pericolului reprezentat de regimul Putin și pentru lașitatea lor în relațiile cu acest regim. „Oricine spune, în acest moment, că are încă dubii în privința naturii lui Putin fie glumește, fie e nătîng, fie încearcă să ne păcălească (…). De cel puțin un deceniu, cei care-l apără pe Putin fie au ceva de cîștigat din asta, fie sînt periculos de ignoranți“, scrie Kasparov. El observă și cum, în urma Olimpiadei de la Soci, Elveția a cîștigat cel mai mult aur, independent de medaliile sportivilor săi. Cum? E vorba de ocazia oferită oligarhilor ruși fideli lui Putin de a deturna fondurile pentru construcția facilităților olimpice (care s-au ridicat la sume neplauzibile), bani pe care aceștia și i-ar ascunde de obicei prin bănci elvețiene. „Retorica împăciuitoristă a Occidentului creează un cerc al corupției morale și mentale care nu încetează să se rotească“ – spune Kasparov. El atrage atenția că „așa cum se întîmplă întotdeauna cînd e vorba de stoparea ascensiunii dictatorilor, cu fiecare amînare, costurile cresc“. O idee care traversează ca un fir roșu întreaga carte. Autorul dă sfaturi liderilor occidentali despre cum l ar putea opri pe Putin.

Parafrazîndu-l pe Soljenițîn, Kasparov afirmă, la rîndu-i, că „politica cea mai morală se dovedește a fi și cea mai eficientă. Crezînd altceva, ajungem la compromisuri false, care primejduiesc libertatea fără a ne spori securitatea“. Un exemplu de politică morală și eficientă este, în opinia lui, cea a lui Ronald Reagan, unul dintre puținii lideri occidentali care au înțeles cum să trateze cu Moscova. Kasparov încearcă să demonteze și înrădăcinatul mit al popularității pe care Putin ar avea-o pe plan intern și reamintește neregulile grave de la ultimele alegeri, cele în urma cărora au avut loc mari manifestații de protest la Moscova. Unii din liderii acelor manifestații sînt hărțuiți permanent cu procese, procuratură și poliție, alții au fost închiși, iar Boris Nemțov a fost asasinat. Kasparov însuși a ales să lupte împotriva regimului de la Kremlin și să-și transmită mesajele din afara Rusiei, țară în care, deocamdată, „se abține“ să intre, după cum a declarat la o conferință de presă.

Povestind ascensiunea la putere a fostului ofițer KGB Vladimir Putin, Kasparov reamintește incidentele sîngeroase pe baza cărora s-a consolidat regimul acestuia: „Suspiciunea că regimul Putin nu era alergic la sînge rusesc a fost confirmată de dezvăluirile despre dimensiunile distrugerilor din Cecenia și apoi de brutalele intervenții guvernamentale din incidentele cu ostatici din timpul spectacolului muzical «Nord-Ost» și de la Beslan“. Fostul campion mondial nu se sfiește să compare stilul de conducere al lui Putin cu cel al unui mare șef mafiot, care-și protejează apropiații și-i recompensează pentru fidelitatea lor, ocupîndu-se totodată prin diverse mijloace de posibilii concurenți sau adversari. Iar atitudinea moderată a liderilor occidentali este „răsplătită“ de Putin, după cum observă Kasparov, prin comerț cu arme și relații cu toate regimurile autoritare și inamice ale lumii libere. Autorul analizează și ce au, de fapt, în comun asemenea regimuri și liderii lor. Sînt oameni care se opun modernizării, indivizi ancorați în trecut, lucru valabil și pentru teroriștii islamiști.

Ultima recomandare pe care Kasparov o face în cartea sa liderilor occidentali este să-i asculte în general pe disidenții din întreaga lume, „chiar dacă nu le place ce au aceștia de spus“, pentru că ei sînt cei care le pot arăta cel mai bine realitățile grave pe care majoritatea își permite să le ignore. Sigur, după ce Kasparov a scris această carte, s-au mai întîmplat unele lucruri. Cel mai important: alegerea lui Donald Trump în America. Cu privire la asta, marele șahist a declarat că scopul celor de la Kremlin fiind acela de a trage pe oricine altcineva la nivelul lor, pentru Putin, Trump nu poate fi decît factorul perfect al haosului. Iarnă grea!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.