Vax (albina)

Publicat în Dilema Veche nr. 652 din 18-24 august 2016
„Cu bule“ jpeg

În presa actuală şi în spaţiul Internetului circulă mai multe întrebări şi tot atîtea răspunsuri în legătură cu expresia vax albina, cunoscută de unii vorbitori prin intermediul unor scrieri şi scenete umoristice din anii ’70-’90. Sensul formulei e uşor de dedus din context: folosită interjecţional sau calificativ, aceasta exprimă deprecierea dusă pînă la negare, indicarea unui fapt ca lipsit de valoare şi de importanţă. Variantele de scriere vacs şi vax notează aceeași pronunţie, dar prima formă e consacrată de normele ortografice (atît pentru sensul propriu, cît şi pentru cel figurat al cuvîntului), în vreme ce a doua este preferată pentru sensul familiar-argotic. Multe dintre explicaţiile din presă identifică, în mod corect, preparatul industrial particular pe care îl evocă formula vacs albina: vacsul produs în prima jumătate a secolului al XX lea de fabrica Albina din Galaţi, proprietatea lui Max Fischer; în Monitorul Oficial din 23 iulie 1906, aceasta e menţionată sub titulatura „Fabrica de producţiuni chimice şi ambalagiu (cutii) de tinichea «Albina» Max Fischer & C-ie, Galaţi“. Produsele sale pentru lustruirea încălţămintei, care aveau, se pare, destulă popularitate, apar în romanul lui Cezar Petrescu, Apostol (1933), ca semn al vieţii cotidiene modeste: „îşi acoperi în fiecare dimineaţă cu vax Albina crăpăturile încălţărilor“; „crăpăturile ghetelor rudimentar tencuite cu vax Albina“.

Textele jurnalistice actuale sînt mai puţin credibile atunci cînd încearcă să explice sensul figurat al expresiei legîndu-l de stricta poveste locală a fabricii Albina şi a produselor ei de îngrijire a încălţămintei, înlocuite treptat de mai moderna cremă de ghete. S-ar presupune astfel că sensul familiar-argotic e relativ recent, simplul vax! depreciativ fiind o abreviere din vax Albina. De fapt, succesiunea faptelor e inversă: vacs (sau vax) avea deja un sens negativ în vorbirea familiară atunci cînd vorbitorii i au adăugat, în glumă, prin procedeul de acumulare tipic argotic, dezvoltări preluate din stereotipiile vremii. Simplul vacs! a fost întărit şi actualizat ca Vacs Albina!, eventual asociat şi cu alte expresii cu funcţie depreciativă similară, vulgare sau doar aluziv-eufemistice („N-ai casă, mobilă, aragaz, televizor, vax albina, crema puca, vorba lu’ Dem Rădulescu!“, Tineretul liber, 1992, nr. 599).

Cuvîntul vacs intrase de mai mult vreme în limbă, cu sensul său propriu, de „preparat, de obicei de culoare neagră, folosit la unsul sau la lustruitul încălțămintei de piele și al hamurilor“ (DEX); în Dicţionarul limbii române (DLR, Litera V, 1997) sînt înregistrate atestări ale sale din documente de la începutul secolului al XIX-lea. Indiferent de posibilele filiere de pătrundere, sursa termenului este, desigur, germanul Wachs („ceară“), denumire extinsă firesc şi asupra unor produse pe bază de ceară; în franceză, de la cire „ceară“, s-au format cirer şi cirage, termeni uzuali pentru lustruirea pantofilor. Vacs stă la baza unei mici familii de cuvinte: a văcsui, văcsuire, văcsuitor. E interesant că termenul se mai folosea, la sfîrşitul secolului al XIX-lea, şi într-o altă construcţie, înregistrată de DLR: de vacs, caracterizare a unui tip de piele care se întreţinea prin văcsuire. Reclamele vremii prezintă adesea ghete de vacs, cizme de vacs, piele de vacs etc.

Sensul familiar-argotic al cuvîntului vacs este atestat spre sfîrşitul secolului al XIX-lea, fiind prezent masiv în romanul lui Duiliu Zamfirescu, În război, apărut în Convorbiri literare în anii 1897-1898. Vacs este chiar ticul verbal caracteristic al personajul Milescu, cam în acelaşi fel în care moft îl defineşte, la Caragiale, pe tipicul Mitică. Milescu foloseşte depreciativul vacs de zeci de ori, exemplele ilustrînd într-un mod foarte interesant funcţiile expresive multiple pe care un asemenea tic le capătă în vorbire. Cuvîntul e folosit mai ales ca răspuns, pentru a marca neîncrederea, deprecierea, minimalizarea: „Vin ruşii. Vacs!“ are şi rolul de a caracteriza negativ o persoană sau o situaţie: „subsemnatul, vacs!“; „Afaceri, vacs!“. Poate fi întărit prin repetiţie – „Vacs! şi iar vacs!“ – şi apare în formule de imprecaţie: „Mii de tunete şi de vacsuri!“ Poate substitui, glumeţ, orice substantiv, avînd în context valoarea imprecisă a lui chestii: „să nu mi umbli dumneata cu vacsuri şi cu fracuri“; la masă, personajul cere diverse feluri de mîncare cu formula glumeaţă „Ia mai dă nişte vacs de ăsta“. Romanul înregistrează şi neadecvarea termenului în anumite situaţii – „se simţi jenat de vulgaritatea vacsului său şi se înroşi“ –, dar şi contagiunea (în măsura în care şi prietenul lui Milescu, Mihai Comăneşteanu, e tentat să preia ticul verbal).

În locul lui vacs se pot imagina, în exemplele de mai sus, alte forme cu rol similar – adesea cuvinte tabu, vulgare, dar şi eufemisme, cuvinte aparent absurde, nemotivate. Cum se explică, pînă la urmă, sensul figurat al lui vacs? Poate doar fonetic, prin joc de cuvinte, pentru că vax e o formă scurtă, asemănătoare cu alte negaţii familiar-argotice (ca nix sau nex). Poate prin vreo metaforă, la fel de greu explicabilă ca acelea care au produs sensurile figurate depreciative pentru rahat sau spanac.

Chiar dacă nu mai e foarte la modă, vax s-a păstrat în limbajul familiar („eşti vax!“, „vax populi“ etc.) şi are un loc asigurat în literatură şi în dicţionare.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Un brașovean i-a luat-o înainte milionarului indian: a construit o casă pe un bloc VIDEO
Presa a făcut vâlvă cu cazul unui indian care și-a construit o vilă de lux pe un zgârie-nori. La Brașov, ideea a fost pusă în practică, cu acte în regulă, în urmă cu mai bine de zece ani
image
Big Brother în toate școlile. Părinții și profesorii nu se vor putea opune
În toate sălile de clasă vor fi montate sisteme de supraveghere video și audio fără a fi nevoie de acordul elevilor, părinților sau profesorilor. Decizia, care se va lua printr-o Ordonanță de Urgență, a stârnit deja mari controverse.
image
Casă veche, transformată într-o locuință de vis. „Dragoste la prima vedere“ FOTO
Într-un sat dâmbovițean, o casă nelocuită de 50 de ani a devenit locul în care o bucureșteancă și-a împlinit visul. Nostalgică după copilăria petrecută la bunici, Liliana a hotărât să se reconecteze cu natura și să renoveze această casă bătrânească.

HIstoria.ro

image
Wall Street-ul Bucureștiului interbelic
În perioada interbelică, pe Wall Street-ul local, existau nu mai puțin de 80 de bănci, dintre care 50 erau cu dotări la standarde moderne, desfășurându-și activitățile în adevărate opere arhitectonice, care rivalizau cu City-urile marilor capitale europene. 

image
Bacalaureatul de tip nou din 1948: „Aspecte de la un examen care nu mai seamănă cu cele din trecut“
În 1948, elevii şi cadrele didactice erau puse în faţa Bacalaureatului de tip nou.
image
Cine a fost cel mai impunător reprezentant al vechii boierimi?
Tânărul Cantacuzino va urma cursurile Facultății de Drept din Paris, unde își ia și doctoratul în 1858.