Un sport la Răsărit

Publicat în Dilema Veche nr. 706 din 31 august – 6 septembrie 2017
Un sport la Răsărit jpeg

Daum a spus despre Gazeta Sporturilor că e un ziar bun de împachetat peştele în el şi a primit în dar de la un jurnalist o undiţă. Fotbalul nostru e, la ora actuală, comedie sau dramă? 

Cele mai bune comedii sînt cele triste. Chaplin nu era deloc vesel. Cu atît mai puţin Buster Keaton. Iar clovnii sînt fiinţe de plîns. Dar fotbalul nu e nici comedie, nici dramă. Cînd ajunge să se ia prea în serios e doar o absurditate patentă. Milionari în chiloţi fugăresc o minge urmăriţi hipnotic de mulţimi uriaşe. Descrieţi-i faza aceasta lui Alfred Nobel sau lui Marie Curie. Poanta nu e că se mozolesc pentru un scop bizar, acela de a trece sfera de piele prin spaţiul a trei bare, ci faptul că sînt milionari. Aceşti oameni sînt împăraţii lumii nu pentru că au creat ceva practic şi folositor umanităţii, pentru că ar fi creat valori şi opere ale spiritului (care tîrăşte stoic bietul trup, deşi mai nou şi reciproca e valabilă) sau măcar prin moşteniri care au micul merit că vin la pachet cu ceva reguli şi o brumă de educaţie. Sînt putred de bogaţi pentru că le poţi pune în mînă o pungă de chipsuri sau un aparat de ras şi îi poţi plimba pe toate ecranele punîndu-i să mintă gros cum că sînt în posesia celui mai bun produs. Şi culmea e că mulţimile îi cred. După cum vă spuneam, sînt hipnotizate. În sensul ăsta, Houdini a fost cel mai mare fotbalist al lumii din toate timpurile. Scuzaţi, de unde plecasem? A, de la Daum, peştele şi undiţa. Dacă fotbaliştii sînt nişte prestidigitatori, antrenorii sînt fachiri. Ei trebuie să meargă pe cuie în încercarea de a face un grup vag omogen de băieţi cu tot felul de păreri despre ei şi preocupări diverse să funcţioneze ca o orchestră filarmonică. Sau măcar să aibă un solist extrem de talentat care să acopere cacofonia ansamblului, cu ceva noroc. În felul ăsta, am observat, mai ales selecţionerii tind să-şi piardă minţile sau în orice caz cumpătul. Sigur îşi pierd umorul (cît or fi avut). Se simt investiţi cu misiuni biblice, ajung să invoce divinitatea şi să învîrtă mătănii mai ceva ca un preot de ţară (da, da, chiar şi distinsul domn Daum). Finalmente, cei mai mulţi o iau grav pe arătură şi se fac de băcănie, încep cu zîmbete şi sfîrşesc cu urlete. Ceea ce e OK. Probabil că merită să înnbuneşti oleacă pentru o căruţă de bani.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Un gigant italian deschide o nouă fabrică în România și angajează 800 de oameni
România pare extrem de atractivă pentru investitorii străini dat fiind că în ultima perioadă tot mai multe companii aleg să construiască noi fabrici în țara noastră.
image
Prețul uriaș cerut pentru un apartament din București. „Se vinde și strada? În Berlin e mai ieftin!”
Prețurile proprietăților imobiliare cresc de la o zi la alta în marile orașe, iar Bucureștiul e printre cele mai scumpe. Chiar dacă nu a ajuns încă la nivelul Clujului, Capitala e plină de oferte inaccesibile românilor de rând.
image
Cum să-i facem pe aliații NATO să ne sprijine ca pe baltici și polonezi. Un expert român pune degetul pe rană
NATO și SUA sunt mult mai puțin prezente în partea de sud a flancului estic decât în zona de nord, ceea ce creează un dezechilibru. Chiar dacă, anul trecut, Congresul SUA a votat ca regiunea Mării Negre să devină zonă de interes major pentru americani, lucrurile se mișcă încet.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.