Un sport la Răsărit

Publicat în Dilema Veche nr. 704 din 17-23 august 2017
Un sport la Răsărit jpeg

Şi în tenis marea performanţă începe să fie condiţionată de „bombonele“ (vezi zvonurile despre Djokovici şi Nadal şi suspendarea Sarei Errani)? 

Nu, nu începe. Noi începem, greu, cu negări, capete de struţ împachetate cu nisip, ipocrizii tandre, dopuri de Ulise şi naivităţi de Münchausen să ne percepem puţin, puţin, ca prin ceaţă, inconfortabilul adevăr. Cel care ne spune, conform unei logici elementare, că într-o lume împănată cu dopaţi un sport de efort uriaş, în acelaşi timp anaerob şi de anduranţă, n-are cum să arate ca tenisul şi să bea lăptic cald seara înainte de culcare. Înapoierea mînuitorilor rachetei cît priveşte lupta antidoping e atît de mare încît prinderea lui Errani cu letrozol e echivalentă cu dovedirea unui spărgător de bănci filmat cu seiful în braţe. Altceva mai fin e dincolo de puterea lor de detecţie. Substanţele de ultimă generaţie, detectabile prin testele de sînge (alea de le tot cere Federer), sînt la fel de necunoscute păzitorilor templului precum galaxia Andromedei unui lucrător în mină. Commedia dell’arte e cu atît mai savuroasă cu cît italianca ne-a plesnit cu o poveste în faţa căreia nu ştii ce să faci, să rîzi sau să plîngi. Zice că mama ei lua nişte medicamente anticancer pe baza substanţei grele pe care i-au găsit-o în corp şi că pilula buclucaşă a căzut fix în porția de tortellini pe care a mîncat o fiica ei. James Bond. Soarele gol al lui Asimov. Dar şi năstruşnicia asta spune ceva. Ne transmite ferm că sîntem proşti. Proşti rău. Să înghiţim o aşa „pilulă“ ar fi, în principiu, neverosimil. Ei, uite că se poate! Săraca de Sara, ghinionista secolului, a fost crezută pe cuvînt şi i s-a dat o suspendare de doar două luni. Aşa, de la obraz. Păi, e clar. Sîntem luaţi de papagali. Confruntat cu scandalul planetar al dopajului generalizat, revelat acum douăzeci de ani, establishment-ul sportului a virat de mult înapoi spre bani. Iar noi stăm cu ochii în ecran şi cu mintea pe tavan. Ce minunată lume nouă!

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.