Un muu scurt şi apologetic

Publicat în Dilema Veche nr. 695 din 15-21 iunie 2017
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

Ai de gînd să te uiţi aşa la mine pentru cît timp?

Mă gîndesc, pentru o secundă, că „aşa“ s-ar traduce cu jind. Mă blochez. Ar trebui să zic ceva. Brusc, îmi dau seama că înţeleg la un nivel extrem de profund expresia cu uitatul ca viţelul la poartă nouă. Numai că nu e poartă, ci o minunăţie de femeie în faţa mea, iar eu sînt de mult un bou. Mă gîndesc să îi răspund cu un Muuu nu pentru că aş fi haios, dar în mod cinstit mi se pare cel mai bun răspuns de care sînt în stare.

Au trecut deja vreo cinci-şase secunde şi mă afund încet-încet în penibil. Îmi vine o idee genială şi dau din mînă. Mă felicit imediat ce îmi dau seama că stau în faţa femeii de vreo opt secunde şi dau cu entuziasm din mînă. Se uită în spatele ei. Nu este nici un avion în spate care să aibă nevoie să fie dirijat, aşa că se întoarce spre mine cu o privire mirată. În mod sigur, sînt roşu la faţă, un pic transpirat şi dau din mînă ca bezmeticul în timp ce mă holbez la ea.

Eşti bine?

Daaaaa, minunat, căci dorinţa mea numărul unu este să încep o viaţă de abstinenţă veşnică de acum încolo. Asta gîndesc, că, de spus, tot nu reuşesc să zic nimica. Eu zic să rămînem la prima idee, aia cu muuu, că altceva e puţin probabil să mai funcţioneze. Simt cum începe să curgă transpiraţia pe mine. Bineînţeles că, atunci cînd transpir nervos, put. Frăţică, Don Juan întruchipat sînt.

Îmi dau seama că tot nu am zis nimic şi scap un Nuunee spus tare, cu convingere şi dintr-o suflare, că doar am redescoperit graiul. Adică un nu şi un bine împreună, că doar nu am reuşit să o conving că am un retard serios în cele douăzeci de secunde de cînd mă chinui să scot perla gîndirii mondiale în materie de impresionat gagici.

Rîde. Rîd şi eu. E un fel de descărcare nervoasă, aşa că rîd ca un descreierat. Mă gîndesc că femeia trebuie să fie nebună de-a dreptul ca să stea lîngă mine. Daaa, clar e nebună-nebună, mă gîndesc în timp ce continui să fac cel mai bun rol de măgar din viaţă. Mă uit la ea de vreo două săptămîni. Îmi este colegă, dar e într-o cu totul altă ligă. M-am uitat la ea aşa cum m-am uitat la Merţanele cele procopsite. Cu drag, admiraţie şi multă, multă jale. Jale de sărăntoc, sărăntoc plin de hormoni.

Nu ai vrea să ieşim împreună?

Simt cum îmi mor neuronii cu sutele de mii. Îmi zboară prin cap tot felul de răspunsuri potrivite, de la Da, fătucă, hai repede, să mergem să ne dăm în huţule pînă nu se ocupă! pînă la Hai la groapa cu nisip, că am eu nişte găletuşe super-faine! Noroc că am gura plină de salivă şi nu am cum să vorbesc. Decid să încuviinţez elegant din cap. Sfîrşesc prin a da din cap energic. În ciuda experienţelor din ultimul minut, este capul propriu şi este bine prins. Continui să verific cît de bine e prins pentru alte cîteva secunde bune. Mirarea amuzată se transformă încet-încet în îngrijorare. Mă scuzaţi, un cuţit pentru un seppuku mititel aveţi, domnişoară? Şi un pix mai ţeapăn cred că ar funcţiona.

Eşti sigur că eşti bine?

Băi, norocul tău este că eşti frumoasă, căci dacă ar fi să te bazezi pe învăţare observaţională ai fi moartă de mult! Se uită cu stupefacţie la mine. Nu numai ea, dar şi cîţiva colegi din jur. Am zis asta cu voce tare. Tare, aproape strigată.

Bravooo, Valerică, bine că ai fost super-haios în cap şi că, din toate chestiile, ai reuşit să o zici pe cea mai bună! Îmi imaginez cît de fericiţi ţopăie piticii duşmani din capul meu. Reuşesc un muu scurt şi apologetic. Zîmbeşte. Răsuflu uşurat. Îi spun cinstit cam ce a fost în capul meu în ultimele minute. Rîde şi, de data asta, reuşesc şi eu un rîs normal.

Şi cum rămîne? Vrei să ieşim undeva împreună sau continui cu uitatul?

O să sfîrşim ieşind la un restaurant. Va fi prima mea ieşire la un restaurant procopsit în vestul Europei şi, în mod clar, cea mai extenuantă aventură pe care am avut-o pînă în acel moment. Dar despre asta în alt articol.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cât vor plăti turiștii pentru o noapte de cazare în Mamaia, de 1 Mai: prețurile concurează cu cele din Dubai
Pentru minivacanța de 1 Mai, cele mai căutate stațiuni rămân Mamaia Nord și Vama Veche. Hotelierii și comercianții au majorat prețurile, concurând cu destinațiile de lux de pe planetă.
image
Penurie de alimente și creșteri de prețuri fără precedent în Marea Britanie din cauza vremii nefavorabile. „Piețele s-au prăbușit”
Marea Britanie se confruntă cu penuria de alimente și cu creșterea prețurilor, deoarece vremea extremă legată de schimbările climatice provoacă producții scăzute în fermele locale și în străinătate, potrivit The Guardian.
image
Kremlinul cumpără Găgăuzia folosind o schemă sovietică
Într-o analiză pentru CEPA Irina Borogan, jurnalistă de investigații, și Andrei Soldatov, expert în serviciile secrete ruse arată mecanismul prin care regimul Putin cumpără în mod deschis influență în țările vecine.

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.