Traista eroului

Publicat în Dilema Veche nr. 739 din 19-25 aprilie 2018
Traista eroului jpeg

Perseu i-a tăiat capul Meduzei. Știu asta, cum știu că Tolstoi e tipul cu războiul și pacea, iar Dostoievski cu crima și pedeapsa.

Dar Perseu e mai mult de-atît. Un erou atipic. Între altele, regele nu-l trimite la Meduza pentru ca apoi, eventual, să i dea mîna fiicei sale, ci ca să scape de el și să se poată căsători cu maică-sa, ­Danae. Esențial este însă că el e singurul erou grec care își atinge obiectivele folosind o trusă cu obiecte magice: sandalele înaripate cu care poate zbura, coiful lui Hades, care îl face invizibil, şi o traistă pentru ascuns capul tăiat al Meduzei, care avea puterea de a transforma în piatră pe oricine ar fi ridicat privirea asupra lui, cap care devine apoi obiectul magic principal. De la Atena, eroul primeşte un scut; ghidîndu-se doar după imaginea oglindită, el reuşeşte s-o decapiteze pe Meduza adormită. E posibil ca acest lucru să nu ni se pară prea fair, mai ales dacă tăiatul capetelor celor ce se odihnesc nu face parte dintre valorile noastre. Mai lipsea doar să-și facă un selfie cu scutul ăla magic. Un lucru e clar, nu e nici o legătură între Perseu și alți eroi serioși și sîrguincioși. Ahile sau Tezeu sînt niște profesioniști, mereu gata de trîntă în variatele sale forme, în funcție de problema din teren. Cît despre Heracle, el muncește din greu pentru fiecare capăt de ață, fără scurtături magice. În miturile lui și în artă apare de multe ori căpiat de efort, gata să spună: „Cu scuze, dar mie mi-ajunge“. Cînd vine vorba de Perseu în artă, una din cele mai populare imagini îl arată fugind de surorile Meduzei. Sigur că e un mare talent să eviți pericolele folosind arma fugii, dar printre eroii greci numai Perseu e celebru pentru el.

Odată obținut capul Meduzei (gorgoneion-ul), Perseu își continuă aventurile aidoma unuia cu valiza de uraniu prin oraș. Codul lui penal prevede de-acum o singură pedeapsă: scot capul și te-am împietrit. Atlas e neospitalier, gata, stană de piatră. Regele Polydektes e mîrlan – même jeu. Cum scena are loc în timpul unei adunări populare pe insula Seriphos, Perseu, care nu umblă cu jumătăți de măsură, împietrește, democratic, pe toată lumea. De-atunci, spun sec mitografii, insula a rămas nelocuită. Un alt episod îl arată pe Perseu tranșînd o ceartă la o nuntă tot așa, scoțînd jucăria și făcîndu-și inamicul și toți nuntașii bolovani. Pentru un tip născut dintr-o ploaie de aur (forma sub care Zeus însuși reușise să se strecoare, dematerializat, în camera subterană a tinerei Danae), ar trebui s-o lase totuși mai moale cu pietrificările.

De fapt, această transcendere permanentă a corporalităţii către ambele extreme ale spectrului mi se pare mecanismul secret al mitului lui Perseu: puterea lui cea mai caracteristică este să te bage în ciment, ca mafioții, dar, pe de altă parte, el rămîne oarecum diafan, dat fiind că poate deveni invizibil și poate zbura (sandalele lui înaripate apar în artă încă înainte de cele ale lui Hermes). Nu vreau s-o iau pe panta psihanalizei, dar și Andromeda, cea legată de o stîncă în așteptarea monstrului de care eroul nostru, inevitabil, o va salva, îl atrage pe Perseu pentru că îi apare (în piesa lui Euripide) ca o statuie de marmură. Înțeleg că asta e probabil doar o metaforă pentru frumusețe, numai că, în context, e ca și cum ai vorbi de funie în casa spînzuratului (ceva știa Aristofan parodiind celebra Andromeda). Povestea e cunoscută: bravul Perseu scoate capul din traistă, împietrește monstrul marin și se căsătorește cu fata. Și el, și ea își vor da numele unor constelații – printre foarte puţinele a căror origine mitică este menţionată înainte de vremea lui Alexandru Macedon, cînd astronomia și astrologia vor deveni mai la modă ca oricînd. Perseu însuși e singurul erou din arta greacă reprezentat cu o coroană de raze, fiind, de altfel, înfățișat așa încă înaintea zeului soarelui, Helios. La rîndul ei, Andromeda este printre foarte puţinele eroine pre-elenistice care primesc un nimb, aluzie la imortalitatea ei (de constelație). Imagini cu principalii actanţi ai mitului, prefăcuți în constelaţii, au însoţit probabil literatura astronomică de la cele mai vechi manuscrise; anumite posturi mai contorsionate ale lui Perseu în artă, fără sens la prima vedere, sînt adesea de explicat prin faptul că pictorul a copiat o asemenea imagine didactică a constelaţiei.

Nu sînt sigur că e legitim să postulăm o origine negreacă a unui mit al vechilor greci doar pentru că nu prea seamănă cu celelalte mituri ale lor. Poate că trebuie recunoscut dreptul oricărei mitologii vii la incoerență, la stridențe sau excentricități valabile. Dar e drept că multe elemente din povestea lui Perseu par orientale, începînd cu preeminența magiei. Iar reprezentările lui Perseu triumfător, ridicînd cu o mînă gorgoneion-ul (scena cea mai răspîndită din iconografia sa antică), seamănă binișor cu cele ale multor eroi orientali, începînd cu Ghilgameș în lupta cu Humbaba.

Vreau totuși să închei cu traista. Am văzut că Perseu nu prea folosește în mit această husă magică. Cum să nu ți se pară incomod acest „bagă capul, scoate capul“ de cîte ori te calcă cineva pe nervi?! Obiectul cred că era detestat însă și de artiști, doritori să dea formă, pe vase și reliefuri, fascinației înspăimîntătoare a capului Meduzei, iar nu să-l arate pe erou mergînd grăbit cu o sacoșă. Așa că ea rămîne adesea goală în artă: capul se află în mînă sau, dacă e totuși dus în traistă, artistul îl face să iasă pe trei sferturi afară. În acest mod, el vinde mai multe vase, iar copilașii săi pot să-și ia o carte cu constelații. 

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este romanul Chihlimbar, Polirom, 2017.

Foto: Perseu cu capul Meduzei, Schloss Schönbrunn, wikipedia

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.