Tomberoane şi tomberonezi

Publicat în Dilema Veche nr. 684 din 30 martie - 5 aprilie 2017
Tomberoane şi tomberonezi jpeg

În foarte frumosul album Bucureştii Belle-époque (2016), editat de Radu Oltean, fotografiile-document lasă să se observe numeroase detalii de viaţă cotidiană. Printre acestea, un obiect surprinzător prin forma rămasă neschimbată timp de mai bine de un secol e tomberonul. Imaginea recipientului (metalic, prins între două roţi foarte mari) împins pe străzi de angajaţii întreprinderii de salubritate de la 1896 corespunde perfect cu imaginea care ne este familiară tuturor, descrisă şi de definiţia din DEX a cuvîntului: „recipient (de tablă) în formă de semicilindru montat pe o osie cu două roți, care se folosește la transportarea pe distanțe mici a materialelor de construcție, a gunoaielor etc. (și care se descarcă prin răsturnare în jurul osiei sale)“. Cuvîntul e un împrumut din franceză, unde substantivul tombereau – derivat din verbul tomber „a cădea“ – desemna un recipient utilizat pentru transportul de materiale, descărcabile prin basculare. În franceza actuală cuvîntul nu mai este folosit în mod curent pentru recipientele în care se adună gunoiul (numite poubelles). Şi tomberonul românesc avea la început mai multe utilizări posibile, aşa cum o dovedesc vechile reclame – „Arthur Koppel (…) Tomberoane pentru cărat cereale şi gunoaie“ (Adevărul, 16.05.1905) –, dar s-a specializat treptat pentru adunarea gunoiului. De fapt, în româna actuală sensul cuvîntului s-a extins şi asupra recipientelor pentru gunoi care nu mai corespund descrierii din dicţionar şi imaginii din fotografii. Tomberoanele actuale – chiar dacă se sprijină pe roţi şi se pot răsturna în containere mai mari – sînt de fapt echivalentele pubelelor (cuvînt împrumutat tot din franceză, cu sensul „recipient portabil pentru gunoiul menajer“, DEX).

Tomberon e unul dintre franţuzismele adaptate fonetic limbii române prin crearea analogică a unei finale consonantice, în locul celei în -o accentuat, atipică pentru sistemul morfologic românesc. De altfel, prima formă de adaptare a cuvîntului a fost cea previzibilă, cu finala în diftongul -ou (ca în alte împrumuturi din franceză: birou, cadou, panou, tablou etc.). Substantivul neutru tomberou, cu pluralul tomberouri, era folosit în texte administrative şi publicistice, de pildă într-o descriere a mijloacelor de care dispunea sectorul 1 al Bucureştiului în 1934: pe lîngă autocamioane, un tractor, cotigi, existau şi „309 tomberouri, din cari 220 erau în funcţiune“ (Urbanismul, 1934, nr. 11-12). Varianta tomberou stă la originea deformărilor din limbajul popular, înregistrate de Dicţionarul limbii române (DLR) şi atestate sporadic: tumbărău (cu pluralul tumbăraie) şi tîmbărău. Al. Graur, în „Capcanele“ limbii române (1976, reeditată de Liviu Groza în 2009), critica forma tomberon: „O alterare a lui ou final găsim şi în tomberon (acceptat de Dicţionarul explicativ) în loc de tomberou (din fr. tombereau), cuvînt care, evident, a fost răspîndit de gunoieri, necunoscători ai originalului francez“ (p. 51). Tomberon circula deja în presa din prima jumătate a secolului al XX-lea: „Pentru combaterea zgomotului ce-l fac tomberoanele, s-a aplicat cauciucuri pe roatele a 60 tomberoane, obţinînd un rezultat foarte bun“ (Realitatea ilustrată, 1.11.1938); „20 bucăţi tomberoane (cotigi de gunoi) cu tracţiune animală“ (Monitorul oficial, 23.08.1939); „tomberoane şi cotige“ (Gazeta municipală, 19.01.1941).

Dicţionarele noastre nu au înregistrat încă noua accepţie, lărgită, a lui tomberon („container de gunoi menajer; pubelă“), care se asociază prototipic cu alt obiect decît cel cu roţi mari, împins de măturători pe străzile oraşului. Cît de viu şi de răspîndit e sensul extins al cuvîntului o dovedesc derivatele glumeţe pe care acesta le-a produs: adjectivul tomberonez, folosit pentru a caracteriza animalele care se hrănesc din recipientele de gunoi din spaţiile publice („cîini tomberonezi pursînge“, motociclism.ro; „una bucată motan, 2 luni, rasa tomberoneză“, ibidem) şi substantivul masculin (tomberonez – „cîine sau motan fără stăpîn“) sau feminin (tomberoneză – „pisică sau căţea fără stăpîn“). În ultima vreme, adjectivul se aplică tot mai des şi urşilor – „ursul tomberonez“ (cataven­cii
.ro); „urşii tomberonezi sînt mare atracţie turistică“ (wall-street.ro); „Vorbim despre urși tomberonezi, obișnuiți cu omul“ (academiacatavencu.info), iar substantivul se foloseşte şi pentru a-i denumi, depreciativ şi agresiv, pe oamenii fără adăpost care caută prin gunoaie: „Ieşenii sînt terorizaţi zilnic de tomberonezi (…). Familii întregi din Iaşi sînt îngrozite numai la gîndul de a-şi duce la tomberoane propriul gunoi menajer, din cauza miilor de aurolaci, deli[n]cvenţi şi oameni ai străzii care şi-au împărţit containerele“ (agorapress.ro); „Cum să ajungi să trăieşti ca un tomberonez, deşi e posibil să ai şi casă şi maşină“ (obiectiv-mehedintean.ro).

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.