Taraf şi tacîm

Publicat în Dilema Veche nr. 696 din 22-28 iunie 2017
Taraf şi tacîm jpeg

În prima jumătate a secolului al XIX lea, turcismul taraf era frecvent folosit cu unul dintre sensurile sale de bază: „partid“. Ceea ce astăzi pare o metaforă ironică este, de fapt, o simplă etapă din schimbarea semantică a unui cuvînt. În turcă, taraf are mai multe sensuri, între care „parte“, „partid“, „grup“ etc. Originea şi evoluţia cuvîntului a fost explicată pe larg de Lazăr Şăineanu (Influenţa orientală asupra limbei şi culturei române, 1900), de Emil Suciu (în Influenţa turcă asupra limbii române, 2010) şi de Dicţionarul limbii române (DLR). În scrierile politice ale lui Ionică Tăutul, de pildă, într-o descriere a instituţiilor Moldovei, se explica modul în care „hotărîrile nu să dau după mulţimea glasurilor, ci de cătră taraful prezidentului“ (1828), iar „fiecare taraf îşi face constituţie“ (ediţia din 1974, p. 354). Termenul oscila între o accepţie neutră – ca în Analele parlamentare din 1832: „dumnealui ispravnic cu taraful ce-l are“ şi un uz depreciativ. În teatrul lui Alecsandri conotaţiile negative par să fi fost deja fixate: în Sînziana şi Pepelea, între Papură împărat şi Păcală are loc o lungă discuţie, satirică, despre „tarafurile politice“ care „se-nmulţesc pe toată ziua“: „taraful aristocrat, democrat, burtocrat, pungocrat, postocrat“. Pentru a desemna o mică orchestră tradiţională, termenul era la început însoţit în mod obligatoriu de o precizare; sintagma taraf de lăutari e folosită, tot de Alecsandri, în „cînticelul comic“ Barbu Lăutariul. În Limbajul infractorilor al lui Traian Tandin (1993), cuvîntul taraf era înregistrat cu sensul „gaşcă, clică de hoţi care operează împreună“, explicaţie reluată în Dicţionarul de argou al lui G. Volceanov (2006). E foarte probabil vorba de un sens vechi, păstrat fie în listele de cuvinte ale poliţiei, fie chiar în argou – dar e greu de spus cît mai circulă cu adevărat în prezent în mediile marginale. Sensul principal de azi al cuvîntului este desigur cel de „grup muzical folcloric“, care dă şi numele unui canal de televiziune: „Televiziunea de manele Taraf TV“ (gandul.info).

În româna din secolul al XIX-lea exista şi un alt turcism cu sens larg, folosit, printre altele, pentru denumirea unui grup muzical: dicţionarele noastre înregistrează sintagma tacîm de lăutari, care ni se pare astăzi destul de ciudată tocmai pentru că şi tacîm şi-a restrîns sensurile şi s-a specializat. De la sensurile foarte generale din turcă – „grup“ şi „set“ –, tacîm a ajuns să denumească în româna de azi doar setul de ustensile folosite pentru a mînca. Dacă taraf se referea la persoane, tacîm desemna în română mai ales lucruri – de la seturi vestimentare la mobilier: ca „ansamblu de obiecte sau de unelte necesare unei anumite operații sau specifice unei anumite îndeletniciri“ (DEX). Uneori cuvîntul desemna totuşi şi grupuri de indivizi, ca în „tacîm de lăutari (taraf cu instrumentele: vioară, cobză, nai ș.a.)“ (Scriban, 1939). E drept, evoluţia lui tacîm în română a lăsat mai multe urme: de exemplu, expresia tot tacîmul, care nu se referă, desigur, la cuţite şi furculiţe, ci se poate aplica oricărei situaţii („tot ce e nevoie, serviciu complet“). În perioada comunistă, cum se ştie, tacîm ajunsese să desemneze, în registrul colocvial, un produs alimentar de cea mai proastă calitate, printre puţinele care se mai găseau în anii ’80. Definirea sa în dicţionare are unele variaţii: „aripi, gheare, gîturi de pasăre“ (DEX) sau „carcasă (de obicei de pui)“ (Dicţionarul de cuvinte recente, ediţia a doua). Tacîm de pui poate fi la fel de bine o denumire tehnică, legată de sensurile mai vechi ale cuvîntului (ca set de părţi mai puţin valorificabile din carnea de pui) sau o metaforă glumeaţă, bazată pe o asemănare vizuală (între ghearele de pui şi furculiţe, de exemplu). Interesant e că formula tacîm de pui se păstrează şi azi, fiind înscrisă pe unele ambalaje şi evocată în reţete culinare.

Apropiate de o sinonimie parţială – de contextul lăutăresc în care erau echivalente în limba mai veche –, taraf şi tacîm ilustrează atît profundele schimbări semantice pe care le au suferit turcismele intrate în română, cît şi surprinzătoarea lor vitalitate. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.