Subtilităţi codificate

Publicat în Dilema Veche nr. 675 din 26 ianuarie – 1 februarie 2017
Iconofobie jpeg

Am mai scris despre conotațiile subtile ale numerelor de înmatriculare românești așa-zicînd „preferențiale“ (acele vanity plates, „plăcuțele vanității“, din terminologia americană contemporană). Revin la temă, șocat de ceea ce i s-a întîmplat recent unui prieten de-al meu (anglist) la Biroul de Înregistrări Autovehicule, unde s-a prezentat, disciplinat, pentru a înmatricula noua mașină a soției sale. Doamna în cauză este psiholog. Prin urmare, a decis să-și particularizeze profesia, elegant, pe numărul autoturismului, prin abrevierea PSY. Igrecul final nu reprezenta un moft, ci o măsură de precauție. Șoferița s-a gîndit că, în jungla noastră automobilistică pronunțat patriarhală, un PSI asociat unei femei în spatele volanului ar fi stîrnit și mai tare misoginismul rutier, trimițînd, voalat, la sfidătorul Pisi și zburlind prezumtiv, din start, cohorta masculină de pe șosea. PSY de la psychologist. Iată o rezolvare anglofonă a situației, de care soțul – profesor de literatură engleză – nu putea fi decît încîntat! Reușește așadar bietul om să ajungă finalmente, după o așteptare de ore în șir la o coadă turbulentă, în fața funcționarului însărcinat să-i preia dosarul de înregistrare a mașinii, unde are parte de o surpriză colosală. Citindu-i opțiunea pentru numărul preferențial, IS 73 PSY, tipul respectiv a clătinat reprobativ din cap, murmurînd: „Nu, nu se poate. Nici chiar așa!“ „Ce s-a întîmplat? Ce nu e în regulă?“, a întrebat, îngrijorat, amicul meu care nu ar mai fi putut sta încă o dată la rînd nici dacă l-ai fi supus la torturi medievale.

„Dumneavoastră nu cunoașteți noile reglementări rutiere privitoare la înmatricularea autovehiculelor!“, l-a apostrofat direct funcționarul, măsurîndu-l totodată, din cap pînă în picioare, cu o căutătură de dispreț suveran. „Înțeleg că aveți o meserie neobișnuită și un statut delicat“, a continuat el, „însă nici măcar în astfel de condiții nu vă pot permite să încălcați legea.“ Anglistul avu senzația alunecării într-o dimensiune suprarealistă a propriei existențe. Se simțea siderat. De unde știa polițistul profesia lui? Din acte nu reieșea acest amănunt. Se revenise într-un sistem totalitar în care autoritățile te radiografiau în detaliu, identificîndu-te instantaneu, eventual, după aerul expirat? Și ce ar fi fost atît de neobișnuit și de delicat în condiția de profesor, raționă prietenul meu, uimit desigur în continuare că meseria îi fusese ghicită atît de rapid? Nu-i era oare străin ipochimenului de la ghișeu? Dorea cumva să-i plătească vreo poliță veche? Poate că îi avusese copilul student cîndva la Engleză și îi arsese o notă mică? Prinzîndu-l acum la cotitură, hîrțogarul se răzbuna. Foarte probabil, urma să-i facă zile fripte, întorcîndu-l la infinit în sinistra clădire a înmatriculărilor pentru diverse incongruențe „regulamentare“ inventate. Speriat, mai ales că auzise și precizarea legată de „încălcarea legii“, profesorul hotărî să adopte un ton prudent, pe cît posibil diplomatic. Surîse mai întîi fermecător (mă rog, atît cît îi permitea starea psihică). Paradoxal, gestul nu generă simpatie în interlocutor (care arborase o grimasă descurajantă).

Apoi, intimidat, începu să vorbească, axîndu-se pe aspectul „ocupației“ sale neobișnuite și delicate și mai puțin pe problema „legii“ încălcate. Spera ca discuția din jurul poziției lui de universitar să îmblînzească fiara și „să înmoaie“ prezumtivele ilegalități din dosar. „Eu cred că am o meserie generoasă“, zise el politicos. „Mai mult ofer decît primesc. Ăsta este specificul ei…“ Polițistul îl privi cu dezgust nedisimulat. „Vă rog să mă scutiți de discursuri sordide, referitoare la altruismul profesiei dumneavoastră! Vă aflați într-o instituție a statului și trebuie să vă purtați cuviincios. Aici e ultimul loc unde puteți vorbi deschis despre ce oferiți și despre ce primiți în ignobila dumneavoastră muncă. Nu voi îngădui! Mi se pare suficientă îndrăzneala de a veni cu o asemenea solicitare de număr la Poliția din Iași. Sfidați fără rezerve autoritatea! Vă rog: puțină decență în exprimare!“ Nefericitului solicitant îi curgeau rîuri de sudoare pe frunte. Decise să taie nodul gordian și întrebă neocolit: „Cu ce am greșit, pentru numele lui Dumnezeu? Ce este ilegal în această variantă de număr de înmatriculare?“ „Sensul abrevierii, domnul meu, nu vă prefaceți că nu înțelegeți! Legea nu mai permite aluzii indecente în îmbinarea literelor alese, iar PSY constituie o obscenitate strigătoare la cer, cu toate că dumneavoastră mimați acum inocența. Vorbim despre cuvîntul englezesc pussy, un termen argotic pentru vagin, obiectul muncii dumneavoastră…“ „Cum adică obiectul muncii mele?“, strigă profesorul îngrozit. „Pe mine nu mă fentați: sînteți un gigolo trist.“

Urmarea? Amicul meu a ales varianta PSI, iar la prima ieșire a soției sale cu mașina pe stradă, un macho boy i-a strigat doamnei prin geamul deschis al automobilului: „Pisi, ține banda drept, că intri în toată lumea, în motanii mei de viață!“ 

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: Studii de anglistică şi americanistică, Editura Junimea, 2016.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Un gigant italian deschide o nouă fabrică în România și angajează 800 de oameni
România pare extrem de atractivă pentru investitorii străini dat fiind că în ultima perioadă tot mai multe companii aleg să construiască noi fabrici în țara noastră.
image
Prețul uriaș cerut pentru un apartament din București. „Se vinde și strada? În Berlin e mai ieftin!”
Prețurile proprietăților imobiliare cresc de la o zi la alta în marile orașe, iar Bucureștiul e printre cele mai scumpe. Chiar dacă nu a ajuns încă la nivelul Clujului, Capitala e plină de oferte inaccesibile românilor de rând.
image
Cum să-i facem pe aliații NATO să ne sprijine ca pe baltici și polonezi. Un expert român pune degetul pe rană
NATO și SUA sunt mult mai puțin prezente în partea de sud a flancului estic decât în zona de nord, ceea ce creează un dezechilibru. Chiar dacă, anul trecut, Congresul SUA a votat ca regiunea Mării Negre să devină zonă de interes major pentru americani, lucrurile se mișcă încet.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.