Şi eu ce fac?

Publicat în Dilema Veche nr. 735 din 22-28 martie 2018
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

Am pus și eu întrebarea asta de sute, dacă nu de mii de ori. Mama pare a fi rezultatul unei reuniuni fericite între o tornadă și zeul curățeniei, așa că în mod logic și eu am fost un copil hiperactiv, ca să folosesc un eufemism. Ea era ținta favorită a întrebatului.

Cînd aveam 4-5 ani, mama a descoperit răspunsul magic la întrebarea mea – ce ar trebui să fac? – și mi-a modificat viitorul, dar mai ales detenta. Luatul cu mîinile de fund și săritul în sus au fost un ritual mult mai frecvent în viața mea de copil decît orice altceva.

Desigur că, după trei guverne PSD într-un an, după Grindeanu, Tudose, Pop, Olguța, după congresul PSD, dezvăluirile lui Dragnea, interviul siderant al lui Ghiță și decizia televiziunii naționale de a fi a patra goarnă a unui infractor cu mandat de arestare internațional și a lui Cristoiu, ideea săritului cu mîinile pe fund pare a fi o soluție logică și fericită. Nu o să rezolve mare lucru, dar măcar exersăm ca națiune.

Recent, am fost întrebat public ce cred eu că ar trebui făcut. Cum lobotomia nu mai are nici ea numele bun pe care îl avea cu cîteva decenii în urmă, iar religia este reprezentată de tot felul de Livachi îmbrăcați ridicol și plimbați cu Merțane nesimțite, nu am fost în stare să răspund pe loc.

După ceva timp de gîndire, am găsit o posibilă soluție care se potrivește atît educației (liceu de Aeronautică), experienței (sute de zboruri), genelor, cît și stereotipurilor din dotarea proprie.

Trebuie să investim în zborul în echipă. Ar putea fi inclusiv un răspuns pragmatic la probabila dispariție a liniei aeriene naționale din cauza corupției numirilor politice la Tarom.

Asta cu zborul e o chestie îngrozitor de complicată. Da, sînt o mulțime de oameni faini, entuziaști, plini de energie, care vor tare-tare mult să facă o diferență și să ajute la creșterea competențelor naționale de zbor, dar e greu.

Greutatea vine din munca în echipă. Lucru pentru care noi, românii, sîntem renumiți. Un fel de campioni mondiali. În același fel în care Fuego este Placido Domingo, Viorica Vasilica – valoare de valoare și fostă megavedetă în Parlamentul European, și Codrin Ștefănescu – om.

Zborul în echipă este, practic, un proiect de management de stol. Randamentul zborului în stol este fantastic. Crește cu peste 70% față de zborul individual.

În experiența mea, noi sîntem mega-specialiști în a zbura unul în celălalt sau în a găsi un milion de motive pentru care nu ar fi bine să zburăm. Îi avem și pe cei care au nevoie să mai facem a 654.323-a analiză a traseului optim înainte de decolare, să vedem dacă nu ar putea alții să zboare în locul nostru în timp ce noi sîntem la grătar sau să ne concentrăm pe cum am putea să îi punem cu picioarele pe pămînt – pe cît posibil, frînte cu o rangă – pe nebunii care au chef de zbor pe vremurile astea tulburi.

Apoi sînt cei care au frică de înălțime, cei care sînt antrenori sau consultanți la tîrîtul pe burtă și care riscă să își piardă slujbele, cei care și-au construit turnurile lor de control foarte confortabile, cu simulatoare de zbor superrealiste.

Sînt alții care nu zboară împreună că mai transpiră unul sau se uită greșit la soare sau are aripile neregulamentare sau nu are genul, culoarea sau echipamentul de zbor corect, așa cum prevăd regulamentele europene.

Pe scurt, avem o majoritate care e cu „Hai, băi, ne lăsați cu zborul, că noi avem acilea treabă cu viețile noastre, cu datul la gioale, cu miștocăreala PSD-ului sau cu autolobotomia pe ritmurile preferate, de la Bach la Guță“.

Vrem, nu vrem, trebuie să ne antrenăm de zbor, nu de alta, dar piloții noștri sînt megacompetenți în prăbușiri cu avantaje pentru baroni, opri, ponți, nicolici, varani și alți investitori strategici. Iar antrenamentul trebuie să includă cît mai mulți dintre cei despre care tocmai v-am spus.

Și, din nou, nu este simplu deloc. Pare simplu. La fel de simplu precum ar părea să nu votăm foști securiști, mîrlani, corupți, proști, șmecheri sau pe Teodorovici.

E complicat. Într-un articol viitor, despre partide, finanțări și responsabilitate.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.