Sandilău

Publicat în Dilema Veche nr. 759 din 6-12 septembrie 2018
Sandilău jpeg

La începutul anilor ’90, cuvintele şi expresiile argotice pătrundeau în spaţiul public mai ales aduse de jurnalişti, care le foloseau cu intenţii documentare sau expresive. În ultima vreme, politicienii par a fi cei care recurg mai des la argotisme, fără rezerve, în Parlament sau în mesajele postate pe reţele de socializare, de unde presa le preia şi le răspîndeşte. Argotismele le sînt probabil multora la îndemînă, în registrul „şmecheresc“ pe care îl stăpînesc foarte bine şi care le asigură comunicarea cea mai directă, de extremă familiaritate, cu publicul fidel.

Cel mai recent exemplu de insultă agravată de apartenenţa la registrul argotic este sandilău, cuvînt folosit de un politician aflat la putere cu referire la un protestatar: „Ce avem noi aici?! (…) sandilău cu acte-n regulă“. Termenul nu este cuprins în dicţionarele generale şi nici în studiile mai vechi despre argoul românesc, dar apare în Dicţionarul de argou al limbii române al lui G. Volceanov (din 2006), preluat de platforma Dexonline şi accesibil astfel căutărilor în Internet. Cuvîntul fusese deja înregistrat de Dicţionarul de argou al Ninei Croitoru Bobârniche (ediţia a II-a, 2003) şi de diferite alte surse din Internet (de exemplu, de dicţionarul de argou online 123urban.ro, creat prin colaborarea cititorilor).

Sensul cuvîntului este destul de clar: sandilău se înscrie în seria lungă a sinonimelor popular-argotice ale termenului nebun, cu înţelesuri graduale, actualizabile diferit în funcţie de context şi de intenţia vorbitorului, de la atribuirea unei boli psihice pînă la devierea faţă de o normalitate presupusă. Nu este surprinzător că unele explicaţii echivalează cuvîntul prin prost: insultele popular-argotice alcătuiesc un ansamblu în care sensurile comunică şi se întrepătrund; cînd contează doar intenţia de a jigni, prostia sau nebunia devin echivalente. În dicţionarul online 123urban.ro cele două utilizări principale sînt separate: „nebun“ (exemplu: „Ce sandilău e frati’tu ăsta… a sărit din mers din maşină…“) şi „prost“ („Frate, nu-l vezi ce sandilău e, cum crezi că e în stare măcar să conducă o maşină?“). Cel numit nebun sau prost este pur şi simplu altfel decît insul care se consideră bine ancorat în masa de oameni normali – cuminţi, deştepţi sau şmecheri. De fapt, oscilaţia între sensurile depreciative „nebun“ şi „prost“ exista deja în limba romaní, din care provine argotismul: în dicţionarul din partea a doua a cărţii lui Popp Şerboianu, Les Tsiganes (Paris, 1930), adjectivul diló era descris pe larg, cu numeroase subsensuri: „nebun“, „năuc, zăpăcit“, „naiv“, „de rînd, de origine joasă“, „vulgar“, „rău“, „prost, imbecil“ etc.

Cuvîntul (a cărui origine este recunoscută, se pare, de unii vorbitori) e rezultatul unei interferenţe dintre română şi limba romaní (ţigănească), produse în mod prototipic în mediile interlope şi în spaţiile carcerale, acolo unde etniile şi limbile sînt diferite, dar sînt comune activităţile şi stilul de viaţă. În asemenea medii – în care bilingvi sînt mai ales vorbitorii nativi de romaní –, vorbitorii nativi de română reinterpretează, redecupează prin falsă analiză, preiau în bloc expresii ţigăneşti pe care nu le înţeleg total, cărora le atribuie un sens dedus din context şi care pot deveni astfel cuvinte unice, neanalizabile. Un exemplu cunoscut este interjecţia mucles, provenind dintr-o sintagmă alcătuită în romaní din verb şi pronume clitic („las-o!“). Sandilău ilustrează transformarea în substantiv masculin a unei propoziţii în limba romaní, a formulei de insultă san dilo, adică „eşti nebun“ (san fiind persoana a II-a singular a indicativului prezent al verbului cu sensul „a fi“). Partea a doua a sintagmei – adjectivul diló, cu femininul dilí – a intrat de mult în româna argotică, unde s-a adaptat morfologic, pornind de la terminaţia femininului, în forma diliu, dilie. Forma -dilău este doar o altă variantă de adaptare fonetică şi morfologică a masculinului cu -o final accentuat. Segmentul dilău urmează acelaşi tipar care a produs, cu secole în urmă, adaptarea lui kaló („negru“) în forma călău; terminaţia se regăseşte în adaptarea unor împrumuturi din maghiară (sămădău) şi mai ales în formarea cu sufixul -ău a unor derivate cu conotaţii în genere peiorative (mîncău, lingău, clănţău etc.). E posibil şi să se fi pornit, aşa cum presupune Ioan Milică, în Expresivitatea argoului (2009), de la varianta sandiliu, în care sufixul -iu să fi fost substituit prin -ău. E interesant că san a mai fost invocat în diverse explicaţii etimologice; Al. Graur, de exemplu, considera că barosan ar proveni din sintagma baro san „eşti mare“.

Cuvîntul argotic a apărut la un moment dat în versurile formaţiei Paraziţii („Toţi vor să gîndească în locul tău / Nu te cred în stare, te cred sandilău“) şi a pătruns în proza contemporană care surprinde diverse registre de limbaj (Sorin Stoica, O limbă comună, 2005: „Da, bă, ăsta e un sandilău, să n am parte“). Asemenea extinderi ale uzului nu îl fac însă, cu siguranţă, cuvîntul potrivit pentru polemici politice şi mesaje publice. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.