Cum le mulţumeşti celor care-ţi fac bine?

Publicat în Dilema Veche nr. 728 din 1-7 februarie 2018
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

Păi, de cele mai multe ori, nu le mulțumești. Pentru că nu prea știi că ei există. Ți se pare că e imposibil așa ceva. „Pe niște vremuri ca astea? Fugi, frate, d-acilea! Cine e tîmpit să facă bine? E un interes la mijloc, se spală niște bani, se fac niște parandărături mai deștepte, se mînăresc niște fonduri, se-nvîrt niște marafeți pînă amețește toată lumea, și dup-aia parc-a venit un ninja, a dat cu fum, și...pauză bani! Au dispărut, nene! Asta e cu toate oengheurile astea, că la toate e ceva-n spate. Încă să le mai dau și bani? Da’ de ce, frăție? Mie-mi dă cineva ceva?”

Dincolo de zîmbete, există și tristețea ascunsă, lașitatea profundă, invidia latentă, remușcarea nemărturisită, din străfundurile multor suflete. Îți dai seama că ai fi putut face ceva, pentru cineva, la un moment dat. Dacă nu pentru cineva, măcar pentru ceva, pentru o idee. Dar n-ai făcut. Cînd vezi că cineva face un bine, și mai e și fericit c-o face din suflet, un ac fierbinte împunge în rana adîncă, nevăzută, a fiecăruia dintre noi. “De ce ăla poate și eu n-am putut?” Iar acul încins sparge imediat membrana subțire care ține  păcura tristeților și a resentimentelor. Tot ce e întunecat și amar se revarsă peste lumina fiecărei zile. Și nimic nu pare corect, nimic nu e adevărat, nimic nu e frumos, nimic nu e bine. Totul e o ură dezlănțuită, un plan de asasinare a oricărei idei curate, o pornire barbară de siluire a oricărui gînd luminos. Pentru că nu l-am făcut noi, nici cîndva, nici acum, Binele e ceva imposibil. E masca hidoasă a unui dușman nevăzut care, mereu, vrea să ne fure ceva. E ratarea fiecăruia dintre noi. E răzbunarea pe lume a tuturor neîmplinirilor noastre. Și e frica cea mai mare. Aceea a întîlnirii fiecăruia cu sine însuși.

Fără să știm de ei, în țara asta există oameni care fac Binele. Oameni care ne ajută enorm, fie în cel mai concret mod cu putință, fie simbolic. De cele mai multe ori, habar n-avem. N-avem cunoștință despre acest șuvoi de Bine, de gînduri de încurajare, de speranță, dar și de soluții concrete care curg în direcția noastră. Pentru noi, eroii zilei sînt cei care se dau în stambă și fac zgomot la televizor. Sîntem atît de rătăciți în noaptea tristeții, încît televizorul pare singura fereastră spre lume. Prin urmare, credem că așa e lumea, cum se vede la televizor. Dar Binele care nu dă din coate și din buric nu prea are șanse să-și facă loc în chenarul ăsta de atenție. Și rareori poate concura cu „Binele” făcut doar pentru a-i propulsa în atenția publică pe unii dintre făcătorii lui. Așa cum rareori poate concura cu orice altceva din ceea ce vedem zilnic. Pentru că Binele nu-ți pune la poartă o mașină cu fundă roșie. 

Într-un spațiu în care haosul și deznădejdea par temeliile lumii, Asociația Dăruiește Viața a reușit să schimbe legi, să construiască 18 camere sterile de transplant, a construit la Timișoara primul laborator de diagnosticare în profunzime a cancerului limfatic, a dotat un laborator similar la Institutul Clinic Fundeni, a renovat secții de oncologie pediatrica şi de adulți în Bucureşti, Timişoara şi Brasov, a dotat cîteva zeci de spitale cu echipamente medicale, iar acum construiește de la zero primul spital de oncologie și radioterapie pediatrică din România. Ceea ce fac acești oameni e enorm. Dimensiunile Binelui produs de ei sînt atît de mari, încît riști să te îneci în ridicol dacă-ți menții starea de spirit pe „setarea de ură”. Niște oameni ca mine și ca tine, cititorule, au reușit ceva ce pare neverosimil, aici, la noi. Ceva de o concretețe și de niște dimensiuni dezarmante. Habar n-avem de oamenii ăștia, pentru că nu de aia fac ceea ce fac. Nu ca să știm de ei și să le facem temenele, ci ca să preluăm ceva din spiritul lor, cît de puțin, ceva care duce Binele mai departe. Iar ei fac toate astea cu o naturalețe care poate să panseze și cele mai rănite orgolii, cele mai sîngerînde răni ale invidiei, cele mai dureroase umflături ale remușcărilor. Activitatea acestor oameni nu e doar imens de concretă, ci e încărcată și cu o uluitoare consistență simbolică. Pentru că ceea ce fac ei se bazează pe oameni de meserie, pe cercetarea felului cel mai eficient și actual de a face Binele. Un spital nu e o”ctitorie” făcută să fie acolo, să se vadă, și să tămîieze un binefăcător, ci o instituție complexă, care se construiește și funcționează într-o ordine a civilizației contemporane.

Și e o demonstraţie de cea mai mare limpezime a puterii colosale a cetățeanului, a omului care refuză să mai fie mințit, umilit și ținut în beznă. Laolaltă cu tot ceea ce fac multe alte asociații, fundații, voluntari, de peste tot din țara asta, activitatea acestor oameni e, în primul rînd, o expresie a demnității. Un soi de demnitate despre care mulți dintre noi habar n-aveam că mai există. Pentru că Binele făcut unor copii bolnavi de cancer, faptul în sine că ei sînt tratați într-o instituție modernă, la fel cu oricare alta din orice țară civilizată a acestei lumi, e un Bine făcut fiecăruia dintre noi. Cum să le mulțumești pentru așa ceva celor care-ți fac Bine? Făcînd orice, cît de mic, dar asemănător în spirit cu ceea ce fac ei. Ieșind la vot. Cerînd socoteală autorităților. Spălîndu-ne. Alegîndu-ne cu mai multă atenție locurile de unde ne informăm și verificînd de fiecare dată ceea ce auzim și vedem. Educîndu-ne. Crezînd în valoarea demnității fiecăruia dintre noi. Înțelegînd că un lucru cu valoare simbolică și unul cît se poate de concret pot avea importanță egală. Respectînd opiniile diferite de ale noastre și încercînd să dialogăm civilizat. Pricepînd că spațiul public nu e al nimănui, ci al fiecăruia dintre noi. Și, mai ales, încercînd măcar să nu stricăm ceea ce fac ei în fiecare zi.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.