O postare greţoasă, despre manualul unic

Publicat în Dilema Veche nr. 713 din 19-25 octombrie 2017
Un decalog sau mai multe? (VIII) jpeg

Nu am cont pe Facebook. Asta mă privează de un contact mai strîns cu prietenii și cunoscuții și de posibilitatea de a „întîlni“ oameni noi. Dar mă și ferește de tot soiul de grețoșenii. Nu întru totul însă. Soția mea îmi citește azi, cu voce tare, o postare recentă a ministrului Educației, dl Liviu Pop. O reproduc in extenso, cu scuze pentru cititorii Dilemei vechi.

„Lovitură! Mafia manualelor în ge­nunchi(e)!

Guvernul ia taurul de coarne și în­fiin­țea­ză o companie de stat care va e­dita toate ma­nualele și materialele di­dac­ti­ce ne­­ce­­sare școlii. Executivul a decis în­fiin­ța­rea So­cietății Editura Didactică și Pedagogică – companie pe acțiuni cu capital integral de stat – în subordinea Ministerului E­du­cației. Societatea Editura Didactică și Pe­da­gogică, prin contract, la comanda Mi­nis­terului Educației, va fi unicul editor na­țional de manuale școlare pentru toate formele de învățămînt, cu excepția celui universitar, atît în limba română cît și în alte limbi. Interesul elevilor este cel mai important în problema manualelor. Haosul și circul în dauna elevilor trebuie să înceteze. Se încheie astfel aventura zecilor de variante de manuale pentru aceeași materie de studiu și an școlar. Se elimină haosul licitațiilor și contestațiilor care an de an lăsa copiii fără manualele necesare în învățămîntul preșcolar, primar, gimnazial, liceal ori postliceal. Se termină cu mafia manualelor alternative și hățișul intereselor de tot felul care costa bugetul statului peste 100 de milioane de euro anual. O mare parte din populație susține măsura ca pentru fiecare materie să fie un singur manual. Cei care protestează sînt doar cei care nu vor mai primi bani de la stat: editurile private și cei care au publicat la aceste edituri. Se face ordine în sistemul de educație de stat prin editarea coordonată și prin asigurarea unui conținut unic, adecvat interesului de educare și dezvoltare al copilului, potrivit programei școlare. Toți copiii vor învăța după același manual și vor avea șanse egale la testările naționale. Este o teză falsă că în actualul sistem elevii aveau posibilitatea să aleagă. Ei învățau după manualele «alese» de alții. Editarea unitară, la editura statului, oferă garanțiile necesare că manualele copiilor vor fi gata la LA TIMP, odată cu începerea anului școlar. PSD își respectă astfel angajamentul de a aduce ordine, rigoare și eficiență într-un domeniul vital pentru țară – cel al educației!“

Un perfect amalgam de clișee inepte și de aberații. O iau pe rînd:

„Interesul elevilor este cel mai important în problema manualelor.“ Desigur, e în interesul elevilor să n-aibă alegere, să aibă acces la un singur manual, cel al dlui Liviu Pop – pentru toate materiile, dacă se poate, cum s-a realizat pentru clasa a V-a.

„Haosul și circul în dauna elevilor trebuie să înceteze.“ Perfect adevărat. Se referă, bănuiesc, la haosul pe care l-a stîrnit incapacitatea cronică a ministerului de resort de a organiza o licitație. Și, la fel de probabil, la circul cu care același minister a găsit de cuviință să-și acopere propria incompetență.

„Se încheie astfel aventura zecilor de variante de manuale pentru aceeași materie de studiu și an școlar.“ Această „aventură“ a fost unul dintre marile cîștiguri ale societății românești, împreună cu libertatea de opinie și de expresie, libertatea presei, dreptul de a călători nestingherit și alte „aventuri“ asemănătoare, după căderea comunismului.

„Se elimină haosul licitațiilor și con­tes­tațiilor.“ Licitațiile sînt o modalitate esențială de a preveni risipirea necontro­lată a banilor publici, prin atribuiri dis­cre­ționare de contracte. Contestația este un drept fundamental. Pentru dl ministru, atît grija față de banul public, cît și respectarea drepturilor sînt generatoare de „haos“.

„Se termină cu mafia manualelor alternative și hățișul intereselor de tot felul…“ Formula „mafia manualelor“ a fost lansată acum aproape două decenii, tot de către lideri PSD. În tot acest timp, nici guvernările PSD, nici celelalte nu au reușit să identifice măcar o singură editură „mafiotă“, vreo faptă de corupție din partea editorilor, vreun inspector, vreun director, vreun profesor care să fi fost mituit pentru a promova un anumit manual. Nu credeți, dle ministru, că un înalt demnitar de stat ar trebui să-și poată fonda afirmațiile pe o documentație cît de cît credibilă, pe care i o pot pune la dispoziție sutele de angajați pe care îi are în subordine?

„…care costa bugetul statului peste 100 de milioane de euro anual.“ Sînt încă de pe acum curios cum vor fi miștrocoșite cheltuielile pe care le va avea producția de manuale etatizată și centralizată. Probabil prin transferarea lor în altă rubrică bugetară – salarii, regie, mai știu eu ce. Pînă și în țări din lumea a treia s-a dovedit că descentralizarea competitivă a producției de manuale scade, nu crește costurile. Vă pot indica și bibliografia, dacă e nevoie.

„O mare parte din populație susține măsura ca pentru fiecare materie să fie un singur manual.“ Cît de mare, dle ministru? Și cum i-ați numărat? Sau rezultă din tabelele electorale?

Cei care protestează sînt doar cei care nu vor mai primi bani de la stat: editurile private și cei care au publicat la aceste edituri.“ Ar trebui măcar pentru o atare afirmație să vă simțiți jenat. Nu am aici spațiul necesar pentru a detalia cîți au protestat împotriva măsurii preconizate de dvs. și cam ce fel de oameni sînt aceștia. Mă mărginesc la cîteva exemple instituționale, din domeniul în care lucrez: cele mai importante facultăți filologice din țară (din București, Cluj, Iași, Timișoara, Brașov), Asociația Națională a Profesorilor de Română „Ioana Em. Petrescu“ etc. etc.

„Toți copiii vor învăța după același manual și vor avea șanse egale la testările naționale.“ Cu tot respectul, dle ministru, aceasta este o aberație. Cum să vă explic mai simplu? Iată: același manual va fi pentru unii elevi prea ușor, pentru alții prea greu. Orice specialist în științele educației vă poate arăta în detaliu de ce un manual unic nu e o soluție pentru a crește echitatea în sistem. Echitatea nu se obține prin uniformizare, ci, dimpotrivă, prin diversificarea formelor de sprijin care să atenueze discrepanțele injuste – nu este vina unui copil că s-a născut într-o familie săracă! De ce credeți că orele de pregătire suplimentară – faimoasele „meditații“ – au atîta succes în România? Pentru că reușesc să asigure mai bine, prin priceperea celor care le practică, ceea ce sistemul e incapabil să facă: o instruire diferențiată.

„Este o teză falsă că în actualul sistem elevii aveau posibilitatea să aleagă. Ei învățau după manualele «alese» de alții.“ Evident că e o teză falsă, numai că ea n-a existat niciodată, decît în imaginația propagandiștilor. E absurd să crezi că, de pildă, un copil de clasa pregătitoare, care încă nici nu știe să citească sau să socotească, e capabil să decidă ce manual i se potrivește. În alegerea manualelor s-a contat întotdeauna pe colaborarea dintre elevi, părinți, profesor și conducerea școlii. Colaborare adesea imperfectă, ceea ce văd că vă face să jubilați că, în fine, ați reușit să-i puneți capăt, dînd totodată o palmă morală tuturor celor implicați, pe care-i declarați aprioric fie hoți, fie incompetenți.

„PSD își respectă astfel angajamentul de a aduce ordine, rigoare și eficiență într-un domeniul vital pentru țară – cel al educației!“ Iată și un așteptat final beethovenian. „Ordine, rigoare și eficiență“! Cred că era mai înțelept să mutați producția manualelor la Ministerul Apărării sau, poate, la SRI.

P.S. Există și unele „scăpări“ destul de problematice în jubilația digitală a dlui ministru. De pildă, faptul că domnia-sa afirmă că EDP „va fi unicul editor național de manuale școlare pentru toate formele de învățămînt, cu excepția celui universitar, atît în limba română cît și în alte limbi“. Am și eu o curiozitate: proiectul înaintat spre consultare publică a obținut și avizul Consiliului Concurenței? Și mai am o curiozitate: cum se face, dle ministru, că Ordonanța de Urgență care v-a produs așa un deliciu a fost adoptată, în vreme ce Proiectul Legii manualului școlar se află încă în consultare publică, chiar pe site-ul ministerului pe care îl conduceți? Să fie postarea dvs. iarăși o „eroare de comunicare“, cum de atîtea ori ne-a explicat guvernarea actuală?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.