Mascaraua

Publicat în Dilema Veche nr. 706 din 31 august – 6 septembrie 2017
Mascaraua jpeg

Prin intermediul mesajelor publicitare şi al revistelor „pentru femei“, termenul cosmetic mascára intră tot mai mult în uz, în ciuda unei omonimii parţiale destul de supărătoare cu mai vechiul mascará. Turcismul mascará (cu accentul pe silaba finală) a fost adaptat din punct de vedere morfologic limbii române, putînd fi articulat (mascaraua) şi primind terminaţie de plural (mascarale), după un tipar deja existent, folosit deopotrivă pentru turcisme (sarmaua, sarmalele) şi franţuzisme (şoseaua, şoselele). Sensurile cuvîntului mascará sînt marcate peiorativ; înţelesul vechi, de identificare sau calificare a unei persoane ca „bufon, paiață“, a ieşit din uz; cel popular – „batjocură, ocară“ e încă relativ cunoscut. De fapt, în uzul popular persistă mai ales verbul derivat – a măscări – şi noul substantiv format de la acesta – măscară –, folosit de obicei la plural: măscări, cu sensul „obscenităţi“. Familia lexicală cuprinde şi derivatul măscărici, care l-a înlocuit pe mascará cu sensul „bufon, saltimbanc“. Mască, a masca şi mascaradă, în schimb, sînt împrumuturi moderne din franceză.

Termenul cosmetic, desemnînd un produs de fardare (înnegrire şi îngroşare) a genelor nu are o istorie întru totul certă: sursa răspîndirii sale actuale în mai multe limbi este engleza, iar dicţionarele englezeşti indică pentru mascara o sursă italienească (maschera, regional mascara); uneori sînt aduse în discuţie şi alte limbi romanice, mai ales spaniola. Franceza a preluat termenul englezesc, cum au făcut o şi multe alte limbi; Trésor informatisé de la langue française cuprinde o primă atestare a formei în 1929, în revista Vogue. Povestea devine însă mai complicată în privinţa etimologiei cuvîntului italienesc maschera: dacă unele dicţionare indică drept sursă un element prelatin sau latin medieval, altele leagă cuvîntul de termenul arab maskhara „bufon“ – care stă şi la originea termenului turcesc pătruns în română. Al. Graur, în Dicţionar de cuvinte călătoare (1978), îmbrăţişa această etimologie, care face ca, pînă la urmă, mascára (anglicismul recent), mascará (turcismul vechi), mască şi toată familia sa lexicală să fie înrudite prin originea lor îndepărtată.

Produsul cosmetic este desemnat, în mai multe limbi, şi prin substantivul comun provenit, prin antonomază, din denumirea comercială Rimmel, reprezentînd numele inventatorului de pe la 1880 al unei compoziţii şi modalităţi de aplicare. În română, rimel este termenul curent, prezent şi în dicţionarele generale: în dicţionarul academic (Dicţionarul limbii române, Litera R, 1975) e ilustrat de un citat din romanul lui Cezar Petrescu, Calea Victoriei (1930): „gesticulînd în faţa oglinzii cu periuţa neagră de rimel în mînă“. Articolele Wikipediei indică răspîndirea denumirii şi în alte limbi: rimel e termenul de bază în română, dar şi în spaniolă, turcă etc.

Tendinţa de a înlocui denumirea rimel prin mascara reflectă presiunea actuală a englezei asupra românei. Cuvîntul împrumutat din engleză îşi păstrează accentul pe silaba penultimă şi este tratat în general ca substantiv invariabil. Pare să se manifeste totuşi şi tendinţa de a-l adapta, prin suprapunere totală cu vechiul turcism: Internetul oferă mai multe exemple de articulare şi chiar de formare a unui plural: „mascaraua redevine cremoasă la cald“ (exquis.ro); „unul dintre articolele indispensabile din trusa de machiaj, mascaraua“ (manager.ro); „Mascaraua clasică are o perie spiralată ascendent“ (taifasuri.ro); „poţi masca cearcănele şi prin modul în care foloseşti mascaraua“ (click.ro); „aveam vreo 20 de mascarale“ (iguanitza.com). Adaptarea morfologică presupune, în formele citate, încadrare în clasa substantivelor feminine şi o inevitabilă deplasare de accent. Internetul ne oferă şi o surprinzătoare păstrare sau redescoperire a sensului vechi al turcismului, într-un articol din Republica Moldova: „Două mascarale de la un post rusesc de TV au anunţat aseară lansarea unui aparat cosmic avînd pe el inscripţia «Made in MD»“ (timpul.md).

Omonimia creată astfel nu mi se pare nici necesară, nici fericită. Ar fi fost preferabil ca publicitatea şi revistele de modă să fi folosit în continuare termenul generic rimel, deja impus. Dar cum să te lupţi cu moda lingvistică tocmai în domeniile fashion şi beauty? 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.