Manuale vechi

Publicat în Dilema Veche nr. 702 din 3-9 august 2017
„Cu bule“ jpeg

Răsfoirea manualelor vechi poate fi extrem de instructivă: în primul rînd, pentru că ele ne spun mult mai multe decît operele fundamentale produse în aceeaşi perioadă despre ceea ce citeau şi ştiau, statistic vorbind, înaintaşii noştri. Succesiunea manualelor de gramatică şi „citire“ reflectă cel mai bine modificările în timp ale unor norme ale limbii române. Studiile şi tratatele de istorie a limbii au privilegiat în genere marile texte, valoroase estetic şi validate de posteritate, dar mai puţin cunoscute de masa contemporanilor; şi acelea sînt importante, pentru că arată cum puteau fi folosite cel mai bine la un moment dat posibilităţile limbii; o istorie a standardizării se întemeiază însă mult mai obiectiv pe manualele, dicţionarele şi îndreptarele apărute în zeci de ediţii şi cunoscute multor vorbitori. Relectura unor asemenea texte mai are un rost: poate oferi ilustrări despre instabilitatea normei, despre efemeritatea unor reguli prezentate la un moment dat ca absolute. Or, conştiinţa caracterului convenţional al normelor – prea puţin formată în şcolile noastre, chiar în prezent – nu duce la abandonarea acestora; dimpotrivă, ar trebui să întărească uzul inteligent, adică adecvarea la situaţie şi la interlocutor.

Manualul lui I.C. Massim, „profesoriu de limba latină în paralel cu cea rumână“ la Colegiul Sfîntul Sava, Elemente de grammatică rumână, „carte autorizată pentru şcoalele publice“, a apărut mai întîi în 1854, avînd în următoarele două decenii încă 12 ediţii. Ediţia a unsprezecea, din 1870, este cea din care voi alege în continuare cîteva exemple (adaptînd parţial ortografia latinizantă a autorului). I.C. Massim, reprezentat important al latinismului şi membru fondator al Academiei Române, e cunoscut în primul rînd ca autor, împreună cu August Treboniu Laurian, al marelui dicţionar latinizant – Dicţionariul limbei române, I-II, 1871-1876, însoţit de un Glossariu care coprinde vorbele din limba română străine prin originea sau forma lor, cum şi cele de origine îndoioasă. În ciuda imaginii negative care i s-a creat (din cauza discriminării puriste a lexicului, a unor etimologii hazardate şi a sistemului ortografic folosit), dicţionarul lui Laurian şi Massim este modern, riguros, extrem de bogat în cuvinte, sensuri şi exemplificări, confirmînd în mare măsura direcţia în care începuse să se modernizeze limba, prin adaptarea împrumuturilor latino-romanice.

Şi Gramatica lui Massim este interesantă, conţinînd deja – în terminologie, în modul de definire a noţiunilor şi în exerciţiile de analiză morfologică şi sintactică – elemente şi modele care s-au păstrat pînă azi. Demne de interes sînt însă şi diferenţele, mai ales inserţiile normative din text. Autorul atrage adesea atenţia asupra formelor şi a construcţiilor populare (oricare e considerat familiar, în raport cu forma cultă vericare), ca şi asupra diferenţelor între vorbirea din diferite regiuni româneşti. În stabilirea normelor sînt aplicate criterii raţionaliste, tinzîndu-se către regularizarea flexiunii şi evitarea repetiţiilor considerate inutile. Massim critică, de exemplu, neregularitatea unui tipar de formare a pluralului, în care femininul purcea (sau, mai rău, purceauă) devine purcele, floricea – floricele etc.; soluţia i se pare adoptarea unor forme de singular de tipul purcelă, floricelă etc. (p. 18). Nu se împacă nici cu alternanţele vocalice – „a face din câmpean, bucureştean pluralele câmpeni, bucureşteni e a strica cu totul forma adevărată a acestor vorbe“ (pe care le vede salvate, în ortografia latinizantă, de regularitatea campianu-campiani). Manualul condamnă introducerea lui ră la perfectul simplu, la persoanele I şi a II-a – tăcurăm, în loc de tăcum –, pentru că „e numai un adaos contrariu analogiei limbei“ (p. 104), respinge „pleonasmul“ dublării prin forma neaccentuată a pronumelui (e o greşeală omul ce l-ai văzut, în loc de omul ce ai văzut, p. 81), vocativele în -o, ule şi -lor (Mario!, domnule!, fraţilor!, „introduse de rău obicei“, p. 100), marcarea acordului la toate elementele unui grup nominal în genitiv sau dativ (ar trebui să se spună acestei bună casă, nu acestei bune case, p. 99). În mod previzibil, ca adept al latinismului, condamnă anumite sufixe de origine slavă: „să fugim de terminările: -iţă, -că, -oaică, ce se aud în vorbirea familiară, cum păstoriţă, în loc de păstorie sau păstoresă; româncă în loc de română; ţărancă în loc de ţărană; lupoaică în loc de lupă etc.“ (p. 27). Discursul raţionalist capătă accente moraliste – involuntar comice – în condamnarea vehementă a unei forme care amestecă genurile: „E foarte necuviencios a se pune la un masculin articolul femenin, spre exemplu tata în loc de tatăl“ (p. 36).

Majoritatea regulilor citate contraziceau deja uzul aproape general, reflectînd doar o imagine idealizată a autorului asupra a ceea ce ar fi trebuit să fie limba literară. Nu este deci de mirare că nu au avut efect, chiar dacă au fost, probabil, transmise mai multor generaţii de elevi. Unele au putut, totuşi, consolida diferenţa dintre standard şi colocvial. Toate merită un moment de atenţie: dacă ne amuză prin contrastul dintre atitudinea hotărît prescriptivă şi lipsa ei de efect în timp, ne şi instruiesc asupra limitelor prescriptivismului. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.