Mănăstirea albastră şi împăratul Japoniei

Publicat în Dilema Veche nr. 711 din 5-11 octombrie 2017
Mănăstirea albastră şi împăratul Japoniei jpeg

După o scurtă călătorie prin Bucovina, am descoperit că Mănăstirea Voroneț e la locul ei, așa cum era și în urmă cu peste douăzeci de ani, atunci cînd am văzut-o ultima oară și cam tot așa cum o fi fost și acum 500 de ani cînd a fost ridicată și pictată. Spre amintirea constructorilor de astăzi, fie ei de biserici, de case ori de șosele, biserica aceea ctitorită de Ștefan cel Mare la 1488 a fost construită în numai trei luni și trei săptămîni, adică într-o singură vară…

Acolo mi-am reamintit povestea acelui celebru albastru, despre care se spune că și schimbă nuanța în funcție de vreme. Dacă e senin, acest fond al picturii e deschis cum e cerul, dacă sînt nori și soarele e acoperit, zidurile capătă și ele o nuanță mai plumburie. În timp ce priveam peretele vestic, cu faimoasa Judecată de Apoi, de după colț a apărut o călugăriță cu părul alb, care, așezîndu-se în fața noastră, a început cu de la sine voință să ne explice pictura și nu doar pictura. Vreo 40 de oameni care căscau gura prin împrejurimi s-au strîns repede-repede s-o asculte. Părea că maica avea un har cu totul special, fiindcă a reușit imediat să ne capteze atenția și să ne fascineze cu un fel de a vorbi cum rar ți-e dat să auzi. Cuvintele ei aveau greutate, blîndețe și parcă și umor în același timp. Era un soi de înțelepciune care te ducea cu gîndul la Creangă. Ne-a explicat cum toți creștinii vor ajunge la Judecata de Apoi și cum absolut toate faptele lor, bune sau rele, vor fi puse în balanța de sub tronul Judecății, exact așa cum arăta pictura din spatele ei. Chiar și faptul că noi o ascultam în acel moment va fi pus în balanță, ne-a spus, făcîndu-ne dintr-odată să ne înseninăm. Și-a cerut scuze pentru taxa de la intrarea în mănăstire și ne-a rugat să n-o comparăm cu o „taxă de templu fariseică“. Ne-a mărturisit că ele, maicile, mai sînt „sfădite“ de către unii vizitatori pentru acea taxă (5 lei), folosită pentru întreținerea mănăstirii. Nu pensionarii sau oamenii mai săraci sînt cei care, de obicei, bombănesc împotriva taxei, ne a spus, ci unii mai tineri și mai trufași. Atunci a ținut să amintească și vorba din bătrîni potrivit căreia „ne naștem pe rînd și murim pe sărite“, ca un subtil avertisment pentru tinerii trufași care se cred nemuritori. După ce și-a încheiat explicațiile, mai profunde și mai interesante decît ale ghidului profesionist ce i-a urmat, a dispărut tot așa cum apăruse. Ulterior aveam să descoperim că era chiar stareța mănăstirii, Maica Irina.

Intrați deja în atmosfera specială creată de cuvintele stareței, în biserică, am avut parte de o altă poveste fascinantă, spusă de o călugăriță cu ochelari. O poveste cu împăratul Japoniei. Chiar așa. Cică, nu demult, la mănăstirea lor a venit o delegație japoneză în frunte cu noul ambasador al Japoniei în România (presupun că era vorba despre Kisaburo Ishii, acreditat la București la sfîrșitul anului 2015). Acesta, spunea maica, venise să vadă celebra mănăstire din Bucovina și le-a întrebat dacă au cunoștință despre o vizită petrecută în urmă cu foarte mulți ani în urmă, a împăratului actual al Japoniei, Akihito, pe doar atunci prinț. Oricît de curios ar fi părut, ceva-ceva auziseră ele, ca un fel de zvon. Au hotărît că modul cel mai bun de a afla ar fi fost să verifice în Cartea de Aur a mănăstirii. Zis și făcut, au luat Cartea și au început să caute. Japonezii știau că, în adolescență, actualul împărat vizitase lumea și, aflînd că într-o țară din Europa exista o mănăstire albastră, a hotărît că trebuie s-o viziteze. Să fi fost la puțini ani după cel de-al Doilea Război Mondial. Călugărițele au căutat ce-au căutat și, în cele din urmă, au găsit o pagină cu semnăturile unor delegați japonezi. Semnătura prințului de atunci nu era însă acolo. Nelăsîndu-se bătute și mai dînd vreo două pagini, surpriză… au dat peste faimoasa semnătură. În acel moment, povestea călugărița, japonezii de la ambasadă au încremenit. Au devenit solemni, înclinîndu-se în fața semnăturii acelui om care pentru ei reprezenta ceva extrem de important. Împăratul are acum 83 de ani, este al 125-lea împărat al Japoniei, descendent din legendarul conducător Jimmu Tenno. În 1989 i-a urmat la tron tatălui său Hirohito, celebru pentru rolul din timpul războiului, și se pare că acum se pregătește să-i lase tronul fiului său Naruhito. Iar povestea de la Voroneț nu era doar o legendă, Akihito a vizitat mănăstirea albastră.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cel mai crud torționar, Nicolae Moromete: „Porc mincinos. În Republica noastră populară, pentru «nimic» nu se capătă mai mult de zece ani!“
Pe unde a trecut, torționarul Nicolae Moromete a semănat teroare, fie că a fost la Aiud, Jilava sau Vacăreşti. Neavând niciun fel de studii, el a fost subiectul unor situații de-a dreptul hilare.
image
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
În ultimii ani, în marile orașe ale României au fost amenajate foarte multe locații dedicate practicării sportului în aer liber. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri de fotbal.
image
Admis cu 10 la Automatică. Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați. A lucrat cot la cot cu bunica exerciții și probleme
Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.