Mămicul, zînul şi prinţesul

Publicat în Dilema Veche nr. 692 din 25-31 mai 2017
Mămicul, zînul şi prinţesul jpeg

Limba română vorbită permite un tip de modificare lexico-gramaticală care funcţionează de obicei ca joc de cuvinte, cu scopul de a surprinde şi a amuza: substantivele feminine cu terminaţii şi sens specific pot fi transformate în masculine, prin simpla omitere a terminaţiei (derivare regresivă). Procedeul e aplicat de mai multă vreme, în limbajul familiar, termenului de rudenie mămică, de la care se formează un masculin marcat de un surplus de afectivitate, mămic, folosit mai ales în formula de adresare mămicule. Forma are deja vechime: apare în dialoguri din proza lui Delavrancea, a lui Sadoveanu, în proza şi corespondenţa familială a lui Rebreanu. E atestată de la bun început şi utilizarea formei ca simplu termen de desemnare, în afara situaţiei de adresare directă: „O, nu știi ce bună e mămicu!“ (Delavrancea, Boaca şi Onea). Ca multe alte vocative afective, mămicule are o utilizare de bază, primară – în adresarea vorbitorului către propria mamă –, dar şi utilizări secundare, derivate, ca în aşa-numita adresare inversă – a mamei către copil. Mămicule pare oarecum specializat (mai ales în prezent) pentru adresarea soţului către soţie – prin extindere, pornind de la situaţiile în care aceasta e mama copiilor; în acest context, are în genere o notă comică, ironică, asociindu-i se un stigmat social suburban. Vechimea formei e confirmată şi de evocările teatrului de revistă bucureştean, în care un celebru cuplet de la Union a fost păstrat în amintirea memorialiştilor în diferite variante: „Vin, bibicule, vin, mămicule, vin / Cu buzunarul plin...“ sau „Vin, tăticule, vin, mămicule, vin...“

Dicţionarele noastre fie nu înregistrează deloc forma mămic (DEX), fie menţionează doar vocativul mămicule, ca variantă pentru mămico, prin analogie cu tăticule (Dicţionarul limbii române – DLR, Litera M).

O formă glumeaţă de substantiv masculin – zîn – a fost utilizată cu câţiva ani în urmă de o campanie publicitară de succes. Cuvîntul e obţinut din forma substantivului feminin, prin omiterea terminaţiei specifice -ă. Denumirea a fost asociată cu crearea unui personaj comic – varianta masculină a zînei – şi a fost introdusă cu abilitate de explicaţia un personaj din filmuleţul publicitar: „le-a plăcut rochia, că era de zînă. Mă rog, de zîn“. Termenul a devenit o marcă identitară a băncii, fiind reluat în diferite contexte: „În 2006, Traian Tudorică își făcea pentru prima dată apariția de Zîn, în reclamele Băncii Transilvania“ (iqads.ro); „renunță la fusta de zîn“ (ibidem); „Zînii şi zînele pădurii fac minuni la Budeşti!“ (bistriţeanul.ro); se vorbeşte de povestea zînului, bagheta zînului, colegii zînului, echipa zînului etc.

Interesant e că termenul nu e o inovaţie absolută, ci o redescoperire, pentru că exista în limba mai veche, ieşind apoi din uz. Nu e înregistrat în DEX, dar un dicţionar-tezaur ca DLR, care cuprinde şi forme şi sensuri vechi, îl ilustrează foarte bine. Încă din secolul al XVII-lea, cuvîntul apărea la Dosoftei, cu sensul „zeu“: „ocărâia şi defâima naintea tuturor zânii elinilor“; îl regăsim, cu acelaşi sens, pînă în secolul al XIX-lea: „cel de frunte zân al popoarilor de la nord, închinătoare la idoli“ (Asachi).

Cele două cazuri descrise sînt totuşi diferite: mămic e o variantă afectivă, un substantiv care, în ciuda formei masculine, desemnează în continuare o femeie; zîn creează un cuvînt masculin care desemnează un personaj fabulos masculin. Diferită este şi situaţia formei prinţes, care dublează o formă şi o ipostază masculină deja existentă – prinţ. A forma un al doilea masculin prin derivare regresivă de la prinţesă pare inutil şi absurd – şi e, de fapt, doar un joc ironic. Prinţesul apare în genere ca extindere parodică a conotaţiilor produse în cultura populară de figura prinţesei. Cuvîntul apare în pseudonime autoironice – Prinţesul Dian, Prinţesul războinic –, în referirea ironic-afectuoasă la copii – „prinţesul meu se va naşte Vărsător“ (forum.desprecopii.com); „nici să crezi că ţi se cuvine totul doar pentru că tu eşti prinţesa / prinţesul lu’ tata/mama“ (summerday.ro) – sau la vietăţi de companie – „am dat drumul la apa de la chiuvetă, ca să salvez prinţesul“ (absinthmagic.blogspot.com) – sau în jocuri de cuvinte extinse prin crearea unui alt feminin de la prinţ: „Prinţa şi Prinţesul“ (fatacuportocale.ro); „prinţesul cel mai isteţ şi prinţa cea mai deşteaptă“ (e-dimineata.ro). E drept, uneori nu sînt semne clare ale intenţiei glumeţe, ceea ce ar putea indica o surprinzătoare răspîndire a formei: „jocuri cu prinţesul broscuţei“ (jocuri.online.us). 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
O problemă a unghiilor ar putea fi un semn mai puțin cunoscut al cancerului
Anumite modificări ale unghiilor ar putea fi un semn al problemelor grave de sănătate, inclusiv cancer și artrită reumatoidă. Avertismentul vine din partea dr. Amir Khan, de la ITV. Acesta a recomandat o programare la medic, în cazul în care observăm semnele.
image
Cei mai mari poluatori cu plastic din lume, dezvăluiți de un studiu. Ce companii binecunoscute otrăvesc planeta
Conform rezultatelor unui studiu publicat miercuri, 56 de multinaționale sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic la nivel mondial, iar cinci dintre ele sunt responsabile pentru un sfert din această poluare
image
BBC: Ucraina a folosit rachete cu rază lungă de acțiune, livrate în secret de SUA
Ucraina a început să folosească rachete balistice cu rază lungă de acțiune împotriva forțelor rusești. Faptul că armele au fost furnizate în secret de SUA a fost confirmat de către oficialii americani.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.