Lecţia de fonetică

Publicat în Dilema Veche nr. 713 din 19-25 octombrie 2017
„Cu bule“ jpeg

Gramatica lui Iordache Golescu, Băgări de seamă asupra canoanelor gramăticești (1840), recent editată de Andreea Dinică (versiune electronică publicată de Editura Muzeul Literaturii Române), a fost considerată de posteritate o lucrare oarecum atipică, originală prin observaţiile de detaliu, dar „contra curentului“ prin redactarea într-o limbă literară cu evidente particularităţi fonetice munteneşti.

Un exemplu elocvent de originalitate în interiorul unui tratat de gramatică este subcapitolul (pp. 69-72 din ediţia originală) în care autorul descrie, în cei mai practici şi accesibili termeni, pronunţarea fonemelor limbii române, comparîndu-le cu foneme asemănătoare din greacă, latină, italiană, franceză, germană, dar şi cu alte sunete produse de oameni, animale sau obiecte, în diverse situaţii. Iată explicaţiile asupra rostirii vocalei A: „cu gura dășchisă, asemănîndu-să glasul cu glasul ce scoatem cînd rîdem“; în schimb, vocala E este pronunţată „cu gura dășchisă, eșind glasul ca cînd ar fi cineva mînios“. Vocala I se rosteşte „cu buzele dășchise, eșind un glas dulce pîn vîrful limbii, pîntre dinți, cum strigăm cînd mînăm caii din gură“, O – „cu gura dășchisă, eșind glasul rătund din buze, cum strigăm cînd poprim boii din gură“, iar U – „cu gura dășchisă, eșind glasul prin buze prelung. Cum fac lupii cînd urlă, însă glasul din urmă al urletului; sau cum facem cînd zgornim păsările, însă glasul cel dîntîiu al sunetului“. În fine, Ă se pronunţă „cu gura dășchisă, suflînd din gîtlej un glas gros, cum strigăm cînd cîrmim boii din gură la o parte în dreapta, înboldindu-i cu boldul, însă glasul cel dîntîiu al strigării“, iar Î – „asemene ca ă, însă cu glas mai gros, cum face praștia cînd o învîrtim şî cum face boul cînd zbiară“.

Amuzante sînt şi descrierile modului de rostire a consoanelor: V – „cu buzele puțintel dășchise, șî ca cînd ar vîjîi glasul pîntre buze“; G – „cu buzele dășchise, izbind glasul în cerul gurii, ca cînd ar gîfîi cineva din gîtlej“; L – „cu buzele șî cu dinții dășchiși, șî cu limba în cerul gurii, suflînd pă lîngă limbă“; N – „cu buzele dășchise, șî ca cînd ar sufla oarecine pă nas izbind cu vîrful limbii în cerul gurii, cum strigăm cînd zgornim cîinii din gură“; R – „cu gura dășchisă, șî limba să joace în gură, cum cîntă roata la torsul bumbacului, cînd să învîrtește“; S – „cu buzele dășchise, șî cu dinții închiși; şî ca cînd ar sufla cineva pîntre dinți, ca șarpele“; Č – „cu buzele dășchise, șî cu dinții închiși, ișind glasul dulce pîntre dinți, cum strigăm cînd cîrmim boii la o parte în stînga îmboldindu-i cu boldul“ etc.

Pasajele de mai sus au fost ironizate de Lazăr Şăineanu („ne aduc aminte celebra lecţiune ortoepică din Bourgeois Gentilhomme“, Istoria filologiei române, 1895, p. 110), dar indicate ca demne de interes de Mioara Avram, într-un studiu din 1988 (publicat de Mihai Moraru în ediţia sa de Scrieri alese ale lui Iordache Golescu, din 1990). Aşadar, sunetele umane sînt legate de expresia rîsului şi a unor emoţii, de mînatul cailor şi al boilor, de alungarea păsărilor şi a cîinilor; u e produs şi de lupi, î – de boi, s – de şerpi; vocala î seamănă cu sunetul praştiei învîrtite, iar sonanta r cu zgomotul roţii de tors. Se presupune că cititorii marelui boier erau familiarizaţi cu toate aceste sunete cotidiene – de la îmboldirea boilor la urletul lupilor.

Descrierile conţin şi destule elemente corecte, care ar putea fi ușor transpuse în terminologia fonetică modernă; textul ne apare însă ca foarte îndepărtat de vremea noastră (şi cu atît mai pitoresc) prin integrarea sunetelor articulate ale vorbirii umane în mediul non-uman şi prin ancorarea într un cotidian între timp pierdut.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Calculele Coaliției. Independentul Cătălin Cîrstoiu la Capitală, împărțire politică la sectoare
Lunga căutare a Coaliției pentru un candidat care să-l învingă pe Nicușor Dan a luat sfârșit. Iar până la urmă, PSD și PNL par să se fi oprit la un independent, medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit în rândul Puterii pentru intrarea în cursa pentru Capitală.
image
Destinul crud al Arynei Sabalenka, al cărei iubit a murit azi-noapte. Și-a pierdut și tatăl, la aceeași vârstă
O veste-șoc a lovit-o pe jucătoarea din Belarus, chiar înainte de debutul în turneul de la Miami.
image
Româncă obligată de justiție să își trimită copiii în plasament în Marea Britanie
Curtea de Apel București a hotărât ca o mamă din județul Vaslui să-și trimită copiii în plasament în Marea Britanie. Femeia este acuzată de răpire internațională de minori de către serviciile sociale din Newham, Londra, care au sesizat autoritățile române.

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.