Lansare de carte

Publicat în Dilema Veche nr. 690 din 11-17 mai 2017
Lansare de carte jpeg

Bătrîneii se înghesuie, în pîlcuri, la intrarea în clădirea serios degradată. Sînt zgomotoși și în vervă gesticulatorie, deși, judecați strict fizionomic, cei mai mulți par mai curînd defazați. Un bărbat se sprijină în toiag, tremurînd ca o budincă de vanilie Dr. Oetker, proaspăt răsturnată pe un platou. Strecurîndu-se prin ușa strîmtă, își ridică brusc toiagul, cu neașteptată vioiciune, și bate cu el, tare, în afișul lipit pe geam. Strigă pițigăiat înspre cei din jurul lui: „Acu’ țcrie despre Ieminețcu, țecuristu’ ista de Gore. Pe vremuri îi trădțea cu Țiausescu, mînca-l-ar tata pe iel de golănas.“ „Haide, dom’ profesor“, zice un alt moșneag, cu voce baritonală, din spate, „las-o mai moale, că și mătăluță ai dat din cioculeț odinioară ca un cintezoi! Mamă-mamă, ce ne mai prelucrai cu omul nou la ședințele de partid pe facultate, în postura ta de neobosit secretar cu propaganda…“ „Ține, io?“, întreabă primul vorbitor, fluturînd cîrja în aer, dar neputîndu-se întoarce către celălalt, întrucît valul de oameni l-a împins deja pe un coridor întunecos, cu miros de mucegai. „Io am foțt valoros profețional, de ațeia m-a promovat partidul. A foțt promovare soțială, nu politică. N-am linț pe nimeni. Voi erați niste lingăi, țiausistilor!“ Ultima remarcă provoacă o consternare generală. Toți vociferează și se îmbrîncesc, încercînd parcă să ajungă la bătrînelul cepeleag. Mișcarea rămîne totuși incertă. Grupul se leagănă haotic înainte și înapoi, ca și cum unii i ar ține partea declanșatorului furtunii, încercînd să-l protejeze cu trupurile lor.

Observăm o mînă întinsă abil printre capetele albite, care înșfacă pălăria ponosită a fostului se-cretar cu propaganda pe facultate și o aruncă în sus. Autorul – un ins înalt și uscățiv, cu aer sepulcral – țipă triumfal, dominîndu-i pe ceilalți nemulțumiți: „Comuniștii la Ghencea, după tătucul lor! Ați păpat suficient sufletul bietului popor. Sus țărăniștii!“ Episodul a generat o adevărată răscoală. Grupul s-a oprit practic din mers. Toți au început să zbiere. Cîțiva s-au încăierat de a dreptul, ca într-un dans macabru, de roboți rudimentari. Se aud și plesnituri de palme, produse, predominant, la nivelul tîmplelor, encefalelor și occipitalelor. Invectivele însă colorează atmosfera apocaliptic: „țecurist neisprăvit“, „turnător paralitic“, „lacheu pidosnic al prim-vicepreședintelui de la municipiu din comunism“, „turist în Franța și Germania pe statele de plată ale lui Iulică Vlad“, „valetul Elenei Ceaușescu“, „mortăciune BOB (i.e. Biroul Organizației de Bază), „pecerist neterminat“, „maimuță socialistă“, „godacul înfrățirii dintre popoare“, „idiotul lui Postelnicu“, „oligofreni din toate țările, uniți-vă!“ (acest îndemn este aruncat în ansamblu, către întreaga adunare, după aparențe cel puțin, fără o țintă precisă, n.m.), „javră în curtea personală a prim-secretarului de la județ“, „berbec stalinist“, „jeg al lui Lenin în Moldova“, „sugativa CC-ului“, „otreapă“, „propagandist doftanist“, „teleleu-cominternase“, „umbra lui Ceaușescu la Universitate“, „urangutan sovietic“, „mama lui Brejnev cel Mare“…

Deodată, un zgomot strident acoperă hărmălaia octogenarilor isterici. Geamul ușii de la intrare – chiar cel cu afișul – s-a făcut țăndări. Urmează o clipă de liniște derutată. Apoi, un bătrîn apărut subit în capul coridorului țipă revoltat, apucîndu-se cu mîinile de cap: „Ce-ați făcut, nenorociților? Mi ați distrus lansarea. Am dat o groază de parale ca să scot volumul ăsta…“ „Lață, că ai de unde!“, îi răspunde, în continuare arțăgos, fostul secretar cu propaganda pe Facultate. „Ia țpuni, neicusorule, Gore Țiresaru, asa-dțis dom’ profețor de literatură română, de marii clasiți, vorba vini, cît luai matali de la Țecuritate pentru o notă informativă, adicătelea pentru o frumusică de delațiuni coledțială!?“ Fraza în cauză are darul să împingă bizara confruntare spre un trist apogeu. Gore Cireșaru, specialistul în marii clasici, cască niște ochi furioși în direcția cepeleagului și se repede, cu degetele zbîrcite, la gîtul său. Îl înhață, chinuindu-se să-l strîngă, dar, în mod evident, nu posedă suficientă enregie în palme pentru a-și duce intenția la finalul dorit. Prin urmare, nu reușește decît să smulgă de la adversar un urlet ca din gură de șarpe: „Săriți, fraților, că mă omoară dțeneralul! Dțeneralul Pațepa! Băi, ista-i Pațepa!“ Toți sar nebunește unul împotriva celuilalt. Se cară pumni în dreapta și-n stînga. Mai pocnesc, sinistru, cîteva ferestre, iar ușa de la intrare – putredă oricum – este scoasă din țîțîni foarte rapid.

În scurt timp se aud sirenele mașinilor cu girofar și mai mulți jandarmi cu cagule și căști năvălesc brutal în interiorul agitatei congregații. Rînd pe rînd, beligeranții sînt scoși din clădire și aruncați de-a valma în dube. Bocancii trupelor de intervenție calcă zdrobitor pe cioburile de la intrare și pe afișul mototolit de pe jos, unde un ochi atent încă ar putea citi: „În cadrul serilor dedicate Culturii Române, Muzeul Simbolurilor Literare vă invită miercuri, 12 octombrie a.c., la ora 12, la lansarea cărții Erotica eminesciană între pasiune halucinantă și contemplație rece. Un studiu critic, aparținînd profesorului universitar Gore Cireșaru. Volumul a ieșit la Editura Nostalgia SA și e prefațat de autor. Vă așteptăm cu drag!“ 

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.