Formele verbului a accede, în dicţionare şi în uz

Publicat în Dilema Veche nr. 763 din 4-10 octombrie 2018
„Cu bule“ jpeg

În limba română nu sînt foarte numeroase verbele de conjugarea a III-a, moştenite din latină; multe dintre acestea sînt însă foarte frecvente în uz, pentru că aparţin fondului lexical de bază (a face, a merge, a zice etc.). Clasa de verbe cu infinitivul în -e (alt mod de a desemna conjugarea a III-a) este considerată neproductivă, pentru că noile creaţii lexicale sau împrumuturile adaptate nu îi urmează tiparul, încadrîndu-se aproape în exclusivitate în conjugarea I sau a IV-a. De exemplu, recentele pre-luări din engleză în jargonul mediilor electronice sînt conjugate spontan de vorbitorii români, chiar înainte de o validare „oficială“ a normei, ca verbe cu infinitivul în -a (a downloada, a clica, a printa etc.) sau în -i (a şerui, a bipăi, a blogări etc.). A existat totuşi un moment în care româna şi-a îmbogăţit vocabularul cu noi verbe cu infinitivul în -e: în secolul al XIX-lea, în perioada masivelor împrumuturi latino-romanice care pătrundeau în registrele cultivate, chiar erudite, ale limbii. Atunci au fost preluate în mod deliberat cuvinte de origine latină, existente şi în limbile romanice occidentale; modul de adaptare urma adesea forma din etimonul latinesc, dar sensurile moderne din franceză sau italiană. La adaptarea verbelor în -e apărea o dificultate suplimentară: tiparul are, în cazul cuvintelor moştenite, o anume imprevizibilitate a formelor de participiu, a celor de perfect simplu şi de mai-mult-ca-perfect, care aparţin mai multor subtipuri: a face – făcut (făcu, făcuse); a merge – mers (merse, mersese); a frige – fript (fripse, fripsese). Ca urmare a acestei dificultăţi de alegere, unele dintre cultisme au rămas nefolosite la timpurile care se formează din rădăcina perfectului.

Aşa se explică de ce Dicţionarul ortoepic, ortografic şi morfologic (DOOM, 2005) indică pentru verbul a accede indicativul prezent acced şi conjunctivul prezent să acceadă, precizînd că verbul nu este folosit la „timpuri trecute, moduri impers[onale]“ – ultima formulare referindu-se, de fapt, la participiu şi supin. Uzul actual pare totuşi să contrazică, cel puţin parţial, precizarea din dicţionar. În mod surprinzător, sînt frecvente atestările unui perfect compus cu participiul acces, similar cu cele din latină (ale verbului accedo, -ere, -ssi, -ssum) şi italiană (unde cultismul accedere are participiu accesso). Forma de trecut apare adesea în presa sportivă, mai ales în ştirile despre tenis – „Niculescu a acces pe tabloul principal al turneului de la Hobart, unde va juca în primul tur cu Begu“ (mediafax.ro); „Tenismanul Marius Copil, locul 84 mondial, a acces, duminică, pe tabloul principal la turneul de la München“ (sport.hotnews.ro); „Sorana Cîrstea, locul 54 WTA, a acces în turul doi al calificărilor la turneul de la Cincinnati“ (stiripesurse.ro) –, dar şi în alte contexte: „Liberala D.V. a acces în Consiliul Local Tîrgu Jiu“ (radioomega.ro). Forma circulă şi în româna din Republica Moldova; exemplele furnizate de Google par să arate că acolo verbul este chiar mai des folosit, cu referire la tenis – „Radu Albot a acces în semifinala Moselle Open 2018“ (noi.md) –, la alte sporturi – „Anglia a învins aseară Suedia şi a acces în semifinalele Campionatului Mondial“ (protv.md); „Pentru prima dată în acest top a acces şi formaţia bălţeană «Olimpia»“ (timpul.md); „Lev-cenkova nu a acces pe podium“ (timpul.md) – şi în contexte non-sportive: „E oficial! Fiica Madonnei a acces în lumea modei“ (ea.md). Într-o măsură mai redusă, verbul este folosit şi la imperfect („accedeau la putere“, vranceaaltfel.ro; „femeile accedeau relativ rar la funcţii înalte“, romaniatv.net) şi la gerunziu („Scriitorul s-a înscris la şaptesprezece ani la Şcoala navală din Brest, accedînd în anul 1906 la gradul de căpitan“, viata-medicala.ro).

Nu e foarte surprinzător că a apărut şi o variantă a verbului, încadrată la conjugarea I: a acceda („Kosovo poate acceda la un Acord de asociere cu UE“, money.ro), de la care se formează participiul accedat şi perfectul compus a accedat: „A accedat la tron la vîrsta de 11 ani“ (ro.wikipedia.org); „noi trebuie să ne ridicăm la acel nivel la care el a trăit şi a accedat“ (ziarullumina.ro); „stolnicul Constantin Cantacuzino a accedat la cea mai înaltă dregătorie“ (observatorul.com). Acelaşi lucru s-a întîmplat cu verbele a precede şi a succede, pentru care s-au impus treptat formele a preceda şi a succeda. Pînă la urmă, mai surprinzătoare sînt tocmai păstrarea încadrării majoritare în conjugarea a III-a şi circulaţia largă a formei de participiu acces (poate prin conştientizarea unui model latin, poate prin modelare analogică, după tiparul a purcede – purces). 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
Republica Moldova, urmǎtoarea țintǎ a Rusiei. Cine sunt trimișii lui Putin ANALIZǍ
Federaţia Rusă devine tot mai prezentǎ în Republica Moldova, în contextul în care Ilan Şor, omul Kremlinului, a anunţat înființarea platformei Victoria, menitǎ sǎ adune opoziția pro-rusǎ

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.