Flacăra Olimpică – soare, sport și istorie

Publicat în Dilema Veche nr. 840 din 26 martie - 1 aprilie 2020
Flacăra Olimpică – soare, sport și istorie jpeg

Mi-a atras atenția ceremonia de aprindere a Flăcării Olimpice, de la situl arheologic din Olympia, Grecia, unde în Antichitate se desfășurau olimpiadele grecilor.

Ceremonialul este desprins din vremurile lui Zeus și ale zeiței Herei și reușește, zic eu, să lege un nod simbolic între evenimentele sportive din epoca antică și cele din prezent.

O actriță din Grecia a jucat rolul Marii Preotese, înconjurată de un grup de preotese, și ele tot actrițe, firește, îmbrăcate în rochii albe lungi și încălțate cu sandale grecești din piele. Scena a avut loc în fața Templului zeiței Hera, fără spectatori (doar cîteva oficialități), pe fondul pandemiei care ne dă bătăi de cap tuturor pămîntenilor. Acest cadru poate mîhni.

Dar apoi, cînd Marea Preoteasă a luat torța și a aprins-o, mîhnirea s-a spulberat. Puritatea flăcării, care este aprinsă de la razele de soare (mulțumim, Apollo, zeu al Soarelui și al luminii), cu ajutorul unei oglinzi concave, fără a se folosi nici o altă sursă, contribuie la acest fapt. Torța i-a fost apoi înmînată unei sportive, campioană olimpică, alături de o crenguță de măslin; s-a dat startul Ștafetei Torței Olimpice.

Tradiția antică a Ștafetei Torței Olimpice, cu pornire din Olympia, a fost reluată în anul 1936, cu ocazia JO de la Berlin. Flacăra fusese (re)aprinsă din 1928, dar nu în vechiul sanctuar al zeilor, ci chiar în locul unde s-a ținut Olimpiada atunci, la Amsterdam, iar omenirea se întorsese la Jocurile Olimpice încă din 1896, la Atena, cînd evenimentul a fost reluat (în varianta modernă) după vreo mie cinci sute de ani. La această istorie a contribuit major francezul Pierre de Coubertin, pedagog a cărui filozofie educațională punea accent pe pregătirea fizică. Și nu doar pedagog, ci și istoric. Cînd un istoric subliniază că sportul este important, eu zic să îl ascultați. Subliniez și eu. Nu este vorba doar despre un corp puternic și sănătos, este vorba despre o minte puternică și sănătoasă și chiar despre suflet. Și dacă efectele asupra fizicului se manifestă la nivel individual, cele asupra minții și inimii se extind și la nivel colectiv. Există numeroase exemple în istorie.

Nu întîmplător, deviza JO de la Tokyo din 2020 (Flacăra Olimpică a ajuns în Japonia între timp, rămîne de văzut dacă programul evenimentului rămîne valabil) este „United by emotion“, japonezii dorind să sublinieze că ceea ce ne unește este mai puternic decît ceea ce ne desparte. Sau ar trebui să fie. Poate fi.

Pentru că, deși poate e greu de înțeles din prima, sportul înseamnă sentimente, între tine și alții, și între tine și… tine.  

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Un gigant italian deschide o nouă fabrică în România și angajează 800 de oameni
România pare extrem de atractivă pentru investitorii străini dat fiind că în ultima perioadă tot mai multe companii aleg să construiască noi fabrici în țara noastră.
image
Prețul uriaș cerut pentru un apartament din București. „Se vinde și strada? În Berlin e mai ieftin!”
Prețurile proprietăților imobiliare cresc de la o zi la alta în marile orașe, iar Bucureștiul e printre cele mai scumpe. Chiar dacă nu a ajuns încă la nivelul Clujului, Capitala e plină de oferte inaccesibile românilor de rând.
image
Cum să-i facem pe aliații NATO să ne sprijine ca pe baltici și polonezi. Un expert român pune degetul pe rană
NATO și SUA sunt mult mai puțin prezente în partea de sud a flancului estic decât în zona de nord, ceea ce creează un dezechilibru. Chiar dacă, anul trecut, Congresul SUA a votat ca regiunea Mării Negre să devină zonă de interes major pentru americani, lucrurile se mișcă încet.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.