Februarie 1948

Publicat în Dilema Veche nr. 730 din 15-21 februarie 2018
Februarie 1948 jpeg

Acum 70 de ani, la mașina de scris a istoriei din Cehoslovacia se tasta îngroșat titlul „Februarie victorios“. În spatele butoanelor erau degetele comuniștilor, care marcau astfel preluarea puterii în ultimul stat din estul Europei unde încă mai exista un guvern (relativ) independent după cel de al Doilea Război Mondial. Apoi, timp de patruzeci de ani, au tot scris.

Rezultatul alegerilor din mai 1946 a evidențiat creșterea în popularitate a Partidului Comunist din Cehoslovacia, care a obținut 38% din voturi. Motivele privesc în mod direct realitățile politice, economice și sociale de după război. În plus, încrederea cetățenilor în aliații vestici scăzuse, mai cu seamă ținînd cont de momentul München 1938, în timp ce în privința rușilor aveau proaspătă în memorie contribuția la momentul eliberării de sub ocupația nazistă.

Alături de aliații social-democrați, comuniștii conduși de Klement Gottwald se bucurau de o majoritate fragilă de 51% și de nouă ministere din cele 25 ale guvernului. Președintele Cehoslovaciei, Edvard Benes, și ministrul de Externe, Jan Masaryk, doi oameni politici importanți ai epocii, au încercat să colaboreze cu politicienii comuniști, timp în care aveau un ochi bine deschis (și o speranță naiv orientată) către Vest. În acest timp, presiunile sovietice deveneau din ce în ce mai insistente. Tot în acest timp a prins contur ideea Planului Marshall, iar Cehoslavacia și-a exprimat dorința de a se alătura acestui program de ajutor economic propus de Statele Unite ale Americii. Vă imaginați reacția lui Stalin. Dacă nu, un pic de ajutor de la domnul ministru Masaryk, care, întors de la Moscova în vara lui 1947, a declarat că: „Am plecat la Moscova în calitate de ministru de Externe al unui stat suveran și independent și m-am întors în calitate de lacheu al guvernului sovietic.“

Desigur, Cehoslovacia și-a retras intenția de a se alătura Planului Marshall.

În ianuarie 1948, miniștrii din celelalte formațiuni politice în afară de comuniști și social-democrați au demisionat, în speranța unor noi alegeri care ar putea diminua influența Partidului Comunist din Cehoslovacia. Între timp, însă, izbucniseră demonstrații pro-comuniste de amploare la Praga, mai mult sau mai puțin orchestrate. Amenințat cu o grevă generală, în loc să anunțe noi alegeri, președintele Benes i-a încredințat formarea unui nou guvern comunistului Gottwald; pe 25 februarie s-a format un executiv condus de acesta și dominat de comuniști și de social-democrați.

Puse în fața mașinii de scris a istoriei, cele două partide s-au apucat de tastat. Le-au ieșit, printre altele, o nouă Constituție și un act de fuziune.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Paradisul care atrage turiști români cu prețuri neschimbate de 10 ani. „Numai la noi se practică japca”
Românii aleg demulte ori să-și petreacă vacanțele în străinătate, în special vara, spre disperarea hotelierilor care se plâng de lipsa clienților. Însă, în foarte multe cazuri, turistul român face această alegere pentru că, nu e un secret, un sejur în străinătate e mai ieftin decât în propria țară
image
Radonul, ucigașul invizibil din Ardeal. Medic: „Se atașează de aerosol și rămâne la nivelul de 1-1,5 m înălțime, exact unde respiră copiii”
A crescut numărul cazurilor de cancer pulmonar la nefumători, iar un motiv este iradierea cu radon, un gaz radioactiv incolor și inodor foarte periculos pentru sănătate dacă se acumulează în clădiri.
image
Căutătorii de artefacte milenare. Fabuloasele noi descoperiri ale detectoriştilor, arheologii amatori plini de surprize
Înarmaţi cu detectoare de metal, colindând locuri numai de ei ştiute din ţinutul Neamţului, arheologii amatori au reuşit, graţie hazardului şi perseverenţei, să aducă la lumină vestigii din vremuri trecute

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.