Fantoma de la Trianon

Publicat în Dilema Veche nr. 689 din 4-10 mai 2017
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

Cum dă colțul ierbii, imediat apar și crizele de ulcer. Vara, la cald, se mai potolesc, pentru ca toamna, cînd vin ploile și frigul, să pornească iar, cu motoarele în plin. Spre slava Domnului, în cazul acestui fel de ulcer există tot soiul de medicamente care fac minuni, repară repede și temeinic. Cu ulcerul istoric e mai greu. Se deschide din cînd în cînd, mai ales în preajma aniversărilor sau a comemorărilor. Deși poate fi vorba despre unul și același eveniment. Se-ntîmplă și prin alte locuri din lumea asta. Ce e pentru unii o aniversare înseamnă pentru alții o comemorare.

Cu cît ne apropiem mai mult de aniversarea celor o sută de ani care au trecut de la Unirea din 1918, cu atît mai abitir se deschid ulcere vechi, „baiuri“ mai mici sau mai mari – cum s-ar spune-n Transilvania –, unele netratate și neglijate ani la rînd, altele pur și simplu rezistente la tratamente clasice. Dar „baiurile“ de felul ăsta riscă să devină foarte contagioase. Și se amestecă de minune cu alte patologii asociate. Cu nevroza istorică, astmul resentimentar și gripa conspiraționistă. Totul devine o hărmălaie pe rețeaua socială, prin subsolurile articolelor, în comentarii de pe te miri unde, sau se decantează încet în serbări cîmpenești de toate felurile, lansări de cărți, dezveliri de busturi și retrageri cu torțe.

Unii stau pe margine și fac bășcălie de toate scremerile și învîrtoșările astea. Alții sînt foc și pară că majoritatea compatrioților nu vibrează la momentul de mobilizare în care trebuie să facem ceva, să arătăm cine sîntem, să „dăm dovezi în lume, că-n aste mîni mai curge un sînge de roman“. Alții, la fel de porniți pe drumul defilării cu pieptul înainte, la vederea întregii ulițe, trag mîndri pe ei uniforme de carnaval din secolele trecute și, călare, pătrunși de importanța momentului, arată și ei din ce neam viteaz se trag. E o zăngănire de ambiții care, pentru unii, par complet ridicole, pentru destui sînt neimportante și tratate cu indiferență, iar pentru alții sînt semne că lumea e anesteziată și nu mai e atentă la lucrurile care contează. Se reanalizează a mia oară definiția patriotismului și, indiferent de limba în care se formulează, se ajunge la concluzia că moderații și indiferenții sînt niște pericole la adresa moștenirii din bătrîni, a demnității naționale, a „adevăratei“ noastre istorii.

Cam orice ai pune în discuție, lucrurile se opresc la cîteva bariere care nu se ridică de ani buni. „Ce-a fost Matei Corvin? Român sau maghiar?“ „Cine a construit orașele și civilizația urbană din Transilvania?“ „Cine a fost primul pe pămînturile astea?“ Și-ncep niște discuții aiuritoare, care pot fi nostime, dacă nu alunecă în rătăciri și supărări grave. La fel de deranjant, deplasat și, în fond, rudimentar e cînd auzi vorbe din categoria „Să-și țină pliscurile, cîtă vreme sînt aici, la noi, acasă, în țara noastră!“. Din orice direcție s-ar rosti această formulă ridicolă, ea e la fel de nocivă și lipsită de orice fundament rațional și de bun-simț. Iar eterna tergiversare și epuizanta hîrîială referitoare la instalarea plăcuțelor bilingve prin anumite localități din Transilvania reprezintă doar un vîrf de munte, vizibil deasupra unui ocean adînc, de provincialism cras, în care înotăm mulți dintre noi.

Neîmplinirile economice, precaritatea școlilor și a spitalelor, corupția, lipsa de igienă, aberantele bîlbîieli administrative, masacrul clădirilor de patrimoniu, starea proastă a infrastructurii, toate astea și altele, multe, dau apă la moară celor care spun că civilizația a murit odată cu destrămarea Imperiului Austro-Ungar. De parcă destrămarea asta a venit din neant. În sfîrșit… Și tot aceștia din urmă sînt cei care spun că Iugoslavia n-a rezistat, Cehia și Slovacia s-au separat, deci e limpede ca lumina zilei că Imperiul era soluția cea mai bună, iar vechile organizări stăteau mai bine pe picioare. Și tot ei sînt cei care spun că, la o adică, la un referendum, populația din Transilvania, chiar dacă e, cît se poate de clar, majoritar românească, ar vota pentru despărțirea de vechile Principate. Unii ar rîde de afirmațiile astea, tăvălindu-se pe jos. Alții ar fi mai precauți și ar propune să nu rîdem de ce ni se poate întîmpla. După cum există și oameni care ne-ar spune că ne inflamăm atît de mult la aceste subiecte, încît alunecăm cu mințile în alte secole.

Există însă și cei care spun că România întîmpină centenarul cît se poate de bine. O mică parte dintr-o minoritate etnică e activă în scurmarea mușuroiului de resentimente. La fel și cu unii din majoritate. Altminteri, reprezentarea parlamentară a minorităților e exemplară, cu tot cu bombănelile care s-ar auzi pe lîngă această afirmație. În general, drepturile minorităților încă se confruntă cu anumite probleme, dar, în comparație cu vecinii noștri, aici se stă mult mai bine. Presa de la noi nu sare-ntr-un picior că o duce minunat, dar nici nu e cu buza spartă și cu dinții scoși, ca-n Ungaria. La nivel politic, dar mai ales la nivelul relației Puterii cu societatea, România tocmai și-a demonstrat maturitatea democratică și orientarea pro-europeană, spre deosebire de Ungaria și de Polonia, unde e cam trist.

Iar în condițiile astea, presupunînd că se adeverește zvonul cu înființarea unui grup de gînditori maghiari, la Budapesta, care să facă zarvă în lume, compromițînd momentul poetic al centenarului nostru, nu pare să fie cea mai bună idee, tocmai pentru cei care ar fi creat-o. Nu prea cred că s-ar înghesui popoarele Europei să asculte vrăjite prelegerile unor respectabili propagandiști ai domnului Orbán. 

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.