„De-a faţa“

Publicat în Dilema Veche nr. 669 din 15-21 decembrie 2016
„De a faţa“ jpeg

Denumirile jocurilor de copii circulă în multe variante: unul dintre cele mai cunoscute jocuri (cu echivalente în numeroase culturi) e desemnat prin formule construite, pe un tipar caracteristic, de la verbul a (se) ascunde: de-a ascunselea (ca de-a prinselea), de-a ascunsul sau de-a ascunsa. Alte variante, şi mai frecvente, sînt contaminate cu o replică de joc (v-aţi ascuns?), prinsă în tiparul denumirii: de-a v-aţi ascunselea, de-a v-aţi ascuns (ca în titlul unei foarte cunoscute poezii a lui Arghezi), de-a v-aţi ascunsa. Evident, jocurile pot fi numite şi fără „de-a“: a juca v-aţi ascunselea. Formulele au fost consemnate începînd din secolul al XIX-lea în literatură (de Nicolae Filimon, Delavrancea, Sadoveanu etc.), în opere filologice (de B.P. Hasdeu, în Etymologicum Magnum Romaniae, la cuvîntul ascunsele) şi folcloristice (de Tudor Pamfile, în Jocuri de copii).

În vorbirea copiilor, în circulaţia orală a formulei, s-a produs o transformare fonetică sprijinită de o remotivare semantică. A apărut astfel varianta de-a faţa ascunselea, în care trecerea de la v (v-aţ) la f (faţ-) nu e surprinzătoare (fiind vorba de o pereche de consoane foarte asemănătoare, diferenţiate doar de sonoritate). Probabil că schimbarea a fost uşor acceptată de vorbitorii care au reinterpretat denumirea, legînd-o de un detaliu al jocului: întoarcerea cu spatele a unui jucător, care stă deci cu faţa ascunsă în timp ce ceilalţi se risipesc prin ascunzători. Forma prescurtată a denumirii a putut întări remotivarea: de-a faţa pare oarecum mai de înţeles decît de-a vaţea („Ne jucam de-a vaţea, colindam şantiere“, tabulaturi.ro).

Apelurile infantile din Internet nu pun în discuţie legitimitatea cuvîntului faţa, concentrîndu-se asupra altor dificultăţi ortografice: „Cum este corect: dea faţa ascunselea sau de-a faţa ascunselea?“ (cum-se-scrie.ro). Deformarea s-a răspîndit foarte mult, apărînd adesea în articole jurnalistice: „Ce frumos se joacă de-a faţa ascunselea ursuleţii aceştia“ (click.ro); „De-a faţa ascunselea cu animalele de companie“ (gandul.info); „A fost ca un joc de-a faţa-ascunselea o vreme“ (zf.ro); „E un soi de joacă de-a faţa ascunselea. De orbire voluntară“ (revistacultura.ro) – sau în mesajele publicitare: „Sînt foarte multe lucruri pe care le poţi face cu frunzele căzătoare – de la aruncarea, la lovirea lor şi pînă la joaca de-a faţa ascunselea“ (vanish.ro).

În vreme ce denumirea principală a jocului a suferit o asemenea radicală transformare, e interesant că alte nume – regionale, populare – s-au păstrat destul de bine. Există o serie întreagă de desemnări care au la bază un sinonim popular al verbului a se ascunde: a se piti. Jocul este cunoscut şi sub denumirile pitita, de-a pititul, de-a pitulatul şi chiar pituluşul: „de exemplu de-a v-aţi ascunsulea (pituluşul) este un joc interesant, interactiv şi distractiv“ (brainly.ro); „la mine în oraş îi ziceam pituluşul, alţii îi spuneau de-a v-aţi ascunselea“ (out.ro). În Jocuri de copii (1909), Tudor Pamfile consemna pentru de-a ascunsul sinonimul regional chituluşul.

O altă serie de desemnări regionale cuprinde de-a mija şi de-a mijoarca (celebră prin prezenţa în Amintirile lui Creangă: „ne jucam noi, băieţii, de-a mijoarca“), de-a mijitul, de-a mijita, de-a mijitele – toate formate de la verbul de origine slavă a miji şi asemănătoare cu unele denumiri slave ale jocului. Varianta mijotcă era deja înregistrată în Lexiconul de la Buda (1825), cu explicaţia „un joc pruncesc“ şi exemplul mă joc de-a mijotca. E interesant că descrierea jocului de-a v-aţi ascunselea pe Wikipedia recurge intens la verbul a miji, care pare să-şi fi păstrat în acest context sensul etimologic („a închide ochii“): „Toţi jucătorii se aşează în cerc şi se numără cine urmează să mijească (a miji = a închide ochii şi a număra pînă la un număr)“; „Misiunea celui care a mijit este să se plimbe şi să îi găsească pe ceilalţi“; „Cel care va miji tura următoare este cel care a fost scuipat primul de cel care a mijit“.

În ciuda instabilităţii lor, a uşurinţei cu care cad victimă unor deformări de tipul faţa-ascunselea, numele de jocuri se dovedesc destul de rezistente şi deloc lipsite de interes lingvistic şi cultural. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.