Darwin versus Messi

Publicat în Dilema Veche nr. 648 din 21-27 iulie 2016
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

Eram în aeroportul din Viena. Citeam The Economist ca să par şi eu cult în rapoartele serviciilor cele bune. Articolul era despre implozia Croaţiei şi scandalul de corupţie la care politicienii croaţi practic nu au avut nici un fel de reacţie împotrivă, dovedind că ai noştri nu sînt singuri în partea asta a Europei. În schimb, preşedintele croat a reacţionat imediat la faptul ca UEFA s-a supărat că huliganii lor au aruncat torţe la meciul de la campionatul cel procopsit de fotbal şi a cerut o reuniune de urgenţă a cabinetului pe această temă.

Îmi dau seama brusc că e plin de bărbaţi austrieci, marea lor majoritate cam dolofani, îmbrăcaţi în tricouri din supraelastic ale echipei lor naţionale. Masculii umblă în grupuri mari, vorbesc tare, cîntă, beau şi rîgîie bere într-un mod patriotic. E cam cald şi mirosul îmi aminteşte de orele aglomerate din metroul bucureştean. Cum reuşesc băieţii ăştia să perpetueze specia este o chestie care decid că ar trebui cercetată în mod serios.

M-am uitat vreo douăzeci de minute la meciul Germania – Irlanda de Nord. Nemţii au jucat fotbal. Irlandezii păreau că se antrenează pentru maraton sau probe de fond la atletism. Au fost cel puţin cinci jucători irlandezi care, în perioada cît m-am uitat eu la meci, nu au reuşit să atingă nici măcar o singură dată mingea. Mă şi gîndesc cum se laudă băieţii în vestiare:

– Coae, am atins mingea de trei ori cu piciorul şi am bătut şi două auturi.

– Eu am alergat 63,8 kilometri, i-am dat o dată la gioale lui Ozil şi am trecut de două ori linia de mijloc.

M-am gîndit şi cum s-or justifica miile de irlandezi care au plătit o grămadă de bani să vadă un meci de fotbal şi au avut parte, în schimb, de antrenamentul de atletism al favoriţilor lor.

– Frăţică, am fost la meci! Frumos tare: am cîntat cu încă vreo 10-12.000 de afoni, o bună parte beţi, care miroseau a flori de trifoi, a Guinness şi a ciorapi împuţiţi. Am ţopăit, am urlat şi, băi, au alergat ai noştri după mingea aia nemţească senzaţional de ritmic, mai ceva ca în Lordul Dansului. Au mai greşit din cînd în cînd şi au mai atins mingea, dar în general am fost disciplinaţi ca echipă, permiţînd numai portarului să aibă multiple atingeri ale obiectului. În rest, am băut bereeeeee, ne-am bătut cu nişte fraieri şi după aia şi între noi, şi am borît în Franţa! Hai Irlanda de Nord!

Faptul că România şi-a luat-o de la Albania este o dramă naţională. Bun, înţeleg că e nasolie mare că albanezii au nişte lovitori de băşică mai măieştri decît avem noi, dar e cam greu de priceput cum au ajuns principalul subiect al discuţiilor din întreaga societate nişte agramaţi în fiţe, pupători de icoane şi semidocţi specialişti în filozofia alergării pe un cîmp, după un gogoloi.

Pricep că noi, bărbaţii, sîntem un pic retardaţi cînd vine vorba de fotbal. Dar parcă şi femeile încep să se tîmpească după noi, dacă iau în considerare reacţiile pe care le-am văzut pe Facebook. Pozele cu pisici s-au dus dracului, e plin de comentarii despre fotbal. Şi să nu mai aud că femeile sînt ca pisicile. Nu sînt frate, noi sîntem!

Orice rahat care se mişcă pe un ecran ne tîmpeşte. Bine că încă nu au inventat ăştia  fotbalul virtual, la care să poţi participa activ, căci am avea sute de milioane de masculi burtoşi care ar muri din cauza suprasolicitării, dînd cu capul în dulap sau cu piciorul în televizor, alergînd prin casă beţi frînţi, în chiloţi şi cu ochelari din ăia virtuali şmecheri pe meclă, şi încercînd să îi facă pe Ibrahimovici şi pe Messi.

Dar să revenim la sportul rege. Cum poate fotbalul să fie sport rege, nu văd. De fapt, fotbalul este sportul rege aşa cum şi maneaua este regina muzicii. Combinaţia dintre Mutu şi vărul Guţă e clar învingătoare. Să trecem şi la partea mai academică a problemei. Deşi greu de crezut (mai ales după ce s-a scris în ultimele zile pe subiectul fotbal şi Brexit), sîntem cele mai deştepte animale de pe pămînt. Creierul ne mănîncă o bună parte a energiei – cam 25% din bătăile inimii.

Naşterile umane (în ciuda referinţelor la sfinţi şi dumnezei – aici se încadrează şi fiul lui Borcea-Pelinel, şi urmaşii lui Firea-Pandele) sînt superdificile şi tare dureroase din cauza unei tensiuni majore: cap mare versus pelvis mic. Adicătelea, cu cît avem mai mult creier, cu atît e mai periculoasă naşterea. Inteligenţa pare să fie legată de mărimea creierului şi cum, în ultimii 200 de ani, se pare că inteligenţa/creierii au tot crescut, evoluţia sau Dumnezeu se pare că ne-au adus o rezolvare: suporterii de la meciurile de fotbal! Ca să nu devenim o specie complet dependentă de cezariană, ne-am procopsit cu sportul asta de genii. Cum altcumva decît prin fotbal ar mai fi putut un alde Dobrin, Bumbescu, Răducioiu să ajungă idoli naţionali?! Faptul că pachetul bere, fotbal şi fete tîmpe, dar tunate, sînt idealul multor masculi la vîrsta procreării o să ne ajute în mod sigur să rezolvăm nepotrivirea dureroasă dintre mărimea capului şi îngustimea canalului prin care ne naştem.

E drept că fotbalul afectează în principal masculii şi, în mod normal, asta ar putea fi riscant pentru procreere. Aici însă au intervenit manelele, care promovează un ideal masculin apropiat de cel al pilangiului mai mult sau mai puţin burtos şi cîteodată inspirat muzical.

P.S. Joc fotbal cu tare mult drag şi sînt destul de talentat la sport. Manele nu prea ascult, dar sînt un rom român afon.

Valeriu Nicolae este secretar de stat la Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vîrstnice.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Un gigant italian deschide o nouă fabrică în România și angajează 800 de oameni
România pare extrem de atractivă pentru investitorii străini dat fiind că în ultima perioadă tot mai multe companii aleg să construiască noi fabrici în țara noastră.
image
Prețul uriaș cerut pentru un apartament din București. „Se vinde și strada? În Berlin e mai ieftin!”
Prețurile proprietăților imobiliare cresc de la o zi la alta în marile orașe, iar Bucureștiul e printre cele mai scumpe. Chiar dacă nu a ajuns încă la nivelul Clujului, Capitala e plină de oferte inaccesibile românilor de rând.
image
Cum să-i facem pe aliații NATO să ne sprijine ca pe baltici și polonezi. Un expert român pune degetul pe rană
NATO și SUA sunt mult mai puțin prezente în partea de sud a flancului estic decât în zona de nord, ceea ce creează un dezechilibru. Chiar dacă, anul trecut, Congresul SUA a votat ca regiunea Mării Negre să devină zonă de interes major pentru americani, lucrurile se mișcă încet.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.