„Cu bule“

Publicat în Dilema Veche nr. 642 din 9-15 iunie 2016
„Cu bule“ jpeg

Zilele trecute, o campanie ingenioasă pentru participarea la alegerile locale evoca mai multe dileme şi opţiuni cotidiene – „la munte sau la mare“, „la teatru sau la club“, „blondă sau brunetă“ –, ca argumente pentru concluzia „Alege şi de alegeri!“. Una dintre perechile de termeni complementari folosite de autorii campaniei mi s-a părut de bun augur, din punct de vedere lingvistic: pentru că opunea apa plată celei cu bule. De mai multă vreme, formula cu bule se răspîndeşte, în comunicarea colocvială, în locul specializării abuzive a lui mineral din sintagma apă minerală.

Uzul curent nu preia, în general, descrierile tehnice ale produselor, aşa cum apar ele pe etichete, preferînd, în schimb, desemnări mai scurte, mai simple şi uneori mai expresive. În cazul apei minerale, uzul a produs un abuz derutant pentru observatorul din afară: adjectivul cu acoperire generală – mineral – s-a specializat pentru apa carbogazoasă, care fusese timp de decenii (în perioada comunistă) prototipul aproape exclusiv al produsului. S-a creat astfel perechea mineral – plat – „Apă plată sau minerală?“ (csid.ro) –, opunînd unei realităţi familiare o noutate apărută după 1989 şi răspîndită din ce în ce mai mult. Evident, apa minerală este fie carbogazoasă, fie plată: formula apă minerală conţine o ambiguitate fundamentală între sensul standard (care include varianta plată) şi specializarea uzului (care o exclude).

Ambiguităţile create de o extindere semantică aflată în contradicţie cu descrierile ştiinţifice şi comerciale ale produsului sînt o sursă de instabilitate în sistemul limbii şi de nemulţumire în rîndul vorbitorilor. În presă şi în spaţiul Internetului, bloggeri şi comentatori au semnalat de mai multe ori caracterul popular şi inadecvarea formulei – „apa carbogazoasă, sau apa minerală, cum e cunoscută în limbaj popular“ (jurnalul.ro); „În general, lumea cînd spune apă minerală se gîndeşte la varianta cu bule, dar nu e corect“ (scri.ro). Am scris, în urmă cu mai mult de un deceniu („Apă plată“, în România literară, nr. 36, 2004), despre variaţiile de desemnare a apei îmbuteliate, observînd cum se manifesta la acea dată concurenţa între mai multe denumiri, în limbajul curent. Mă întrebam atunci dacă abuzul semantic (mineral cu sensul „carbogazos“) va cîştiga sau nu teren, fiind previzibilă rezistenţa lingviştilor şi a unei părţi a vorbitorilor. Bătălia nu s-a încheiat încă, dar mi se pare că sînt semne care anunţă abandonarea uzului extins al lui mineral, pe care începe să-l înlocuiască în uzul colocvial sintagma cu bule. Opoziţia dintre atributele diferenţiatoare fără bule şi cu bule exista deja la începutul anilor 2000, dar nu era foarte răspîndită. Şi azi, de altfel, autorii textelor simt adesea nevoia de a pune între ghilimele întreaga formulă sau doar termenul-cheie: „Cum se produce apa minerală «cu bule»“ (super-hrana.ro); „Sînt diferenţe între apa plată şi apa «cu bule»“ (forum.computergames.ro); „Mit: «Apa cu bule» nu hidratează la fel de bine ca apa plată“ (jurnalul.ro); „dacă vrei să slăbeşti, te poţi baza cu încredere pe apa cu «bule»“ (ele.ro).

Dincolo de formulele oficiale, uzul curent din multe limbi a ales descrieri specifice ale apei efervescente: sparkling (în engleză), frizzante (în italiană), pétillante (în franceză) etc. În română, formula tehnică – apă minerală carbogazoasă – este în mod evident prea lungă şi prea greoaie ca să se poată impune în uzul colocvial. O soluţie ar fi fost alegerea ca termen diferenţiator a adjectivului gazoasă, cu echivalente în alte limbi (fr. gazeuse, it. gassosa, gassata etc.): acesta circula şi înainte de 1989 (dar nu atît pentru apa minerală, cît pentru cea de tip „sifon“, obţinută artificial, prin adaos de dioxid de carbon). Formula apă gazoasă pare destul de răspîndită în româna vorbită în Republica Moldova, unde este atestată şi varianta apă cu gaz(e) („Uneori sucul este mai dăunător decît apa gazoasă“; „Apa cu gaze nu potoleşte setea“, ecology.md). Relativul insucces al acestor formule în româna din România – cu unele atestări, totuşi: „consumul de apă minerală (apă cu gaz, cu bule) în cantitate mare“, financiarul.ro – se leagă probabil de sensurile curente ale lui gaz („petrol lampant), intrate în expresii colocviale (doar n-am băut gaz!). Alte adjective – ca acidulat sau efervescent – evocă sensuri nedorite („uşor acrit“, „reacţie chimică“). Rămîn aşadar disponibile bulele, adecvate semantic (bulă – „bășică de aer sau de gaz aflată în masa unui lichid sau a unui solid“, DEX), dar uşor stînjenitoare, pentru unii vorbitori, din pricina omonimiilor şi a asociaţiilor sonore cu diverse cuvinte colocvial-argotice. Formula apă cu bule mi se pare însă net preferabilă ambiguităţii şi inadecvării din folosirea sintagmei apă minerală.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Un gigant italian deschide o nouă fabrică în România și angajează 800 de oameni
România pare extrem de atractivă pentru investitorii străini dat fiind că în ultima perioadă tot mai multe companii aleg să construiască noi fabrici în țara noastră.
image
Prețul uriaș cerut pentru un apartament din București. „Se vinde și strada? În Berlin e mai ieftin!”
Prețurile proprietăților imobiliare cresc de la o zi la alta în marile orașe, iar Bucureștiul e printre cele mai scumpe. Chiar dacă nu a ajuns încă la nivelul Clujului, Capitala e plină de oferte inaccesibile românilor de rând.
image
Cum să-i facem pe aliații NATO să ne sprijine ca pe baltici și polonezi. Un expert român pune degetul pe rană
NATO și SUA sunt mult mai puțin prezente în partea de sud a flancului estic decât în zona de nord, ceea ce creează un dezechilibru. Chiar dacă, anul trecut, Congresul SUA a votat ca regiunea Mării Negre să devină zonă de interes major pentru americani, lucrurile se mișcă încet.

HIstoria.ro

image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.
image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.