Criminala de la metrou

Publicat în Dilema Veche nr. 726 din 18-24 ianuarie 2018
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

Dacă aveți curiozitatea să căutați sintagma de mai sus, cu ajutorul motorului de căutare Google, veți găsi 729.000 de rezultate în 0,24 secunde. Iar dacă se întîmplă să vă-mpingă curiozitatea și mai departe, să citiți la întîmplare articole și referințe legate de căutarea după această sintagmă, veți descoperi care este nivelul nostru de înțelegere, atunci cînd sîntem în situația de a întîlni un fapt foarte grav, în care este implicată o persoană bolnavă psihic. Emoția pe care ne-o produce o știre în care există formula „criminala de la metrou“, alături de formula „bolnavă psihic“, se extinde brusc, mult dincolo de cazul real, cel care declanșează această reacție emoțională, spre orice persoană care poate fi catalogată că suferă de o boală mintală. Dintr-odată – iar asta se întîmplă ori de cîte ori se petrece în spațiul public un fapt grav în care este implicat un bolnav psihic –, toți bolnavii care suferă de o afecțiune din această categorie devin cumva vinovați. Pentru noi, ei sînt, pur și simplu, „nebunii care mișună în libertate, printre noi“.

Dacă în cazul cuiva lipsit de educație, ținut în beznă și în ignoranță, e explicabil un asemenea fel de a vedea lucrurile, cu totul și cu totul alta e situația în care gîndește așa un ditamai medicul pshiatru. Un medic psihiatru care se exprimă cu seninătate, într-un mod mult mai inacceptabil decît ar face-o chiar și o persoană care trăiește la nivelul felului de înțelegere de acum cîteva secole. Din motive care țin de modelul nostru civilizațional, deci de cultura din care venim, de nivelul ei de dezvoltare, încă e un fapt obișnuit la noi să considerăm că „un nebun“ e o ființă pierdută, vinovată pentru faptul că suferă de o boală psihică. Scoatem aceste persoane din definiția pe care o dăm ființei umane, le ascundem de ochii comunității, le tratăm ca pe niște animale periculoase și le plasăm în spații sordide, să se stingă lent, fără prea mari remușcări că le facem așa ceva unor semeni de-ai noștri. Și sîntem încurajați să gîndim așa chiar de către unii medici de specialitate – „experți“, nu-i așa?! – care apar surîzători la televizor și au păreri de oameni de meserie. Printre păreri mai fac cu ochiul, ștrengărește, mai strecoară ceva neaoș în discurs, pînă cînd totul devine unsuros, așa cum le place unora dintre noi, o flecăreală primitivă, cu pretenție de „opinie din partea unui specialist“.

„Domnu’ doctor”, în calitate de expert la care jurnaliștii fug să ceară o părere, nici măcar nu se gîndește să explice care ar fi diferența între un psihopat și un alt bolnav psihic. Nici vorbă. Dînsul vorbește doar despre „ei“, despre bolnavii psihic, care „pot fi foarte periculoși“. Și dă-i în sus și-n jos cu „ei“, despre cum trebuie izolați undeva, în afara societății, e drept, în condiții umane, zice dom’ doctor, dar puși undeva de unde să nu ne mai deranjeze. Un om lipsit de informație pe această temă, speriat de știrea cu omorul din stația de metrou, înțelege că orice bolnav psihic e în stare să comită o crimă, e gata să facă o faptă gravă, deci e foarte periculos „să-i lăsăm liberi printre noi“. Cu o seninătate dezarmantă, dar mereu cu un aer șugubăț, de știutor, dom’ doctor de specialitate culpabilizează lejer toată categoria de bolnavi care pot fi pacienții dumnealui. E ca și cum un imunolog, să zicem, ne-ar sfătui discret că e bine să nu respirăm în aceeași cameră cu un bolnav de SIDA, că nu se știe. Poate se ia și de pe clanță.

În fața camerei de luat vederi, domnului doctor nici nu-i trece prin cap să pună niște nuanțe de elementar bun-simț în discurs. Adică să explice cît poate de clar ce înseamnă un psihopat, ce e un bolnav psihic, cam care e spectrul de afecțiuni și de tulburări cu care are de a face în meseria dumnealui, ce-nseamnă un bolnav periculos, care-și poate face rău lui însuși, dar și celor din jur, după cum și ce e cu bolnavii care pot fi integrați în spațiul public cît se poate de normal, urmînd tratamente și beneficiind de înțelegere și de susținere din partea unor semeni care fac parte dintr-o societate civilizată. Nici vorbă de așa ceva. „Ei“ sînt „ei“ și cu asta, basta. Gata. Am lămurit lucrurile. Criminala e o nebună. Nebunii sînt, toți, periculoși. Te duci la psihiatru sau la psihoterapie? Ești nebun. Deci ești un potențial pericol. Nu?! Ce să cauți la psihiatru, dacă nu ești nebun? Ai intrat într-un cabinet de-ăsta? Trebuie să fii urmărit, supravegheat, că nu se știe. Poate împingi pe cineva în fața metroului. Hopaaa! Ai fost la psihoterapeut? Păi, nu mai poți ocupa nici un loc de muncă, trebuie să-i lași pe unii normali, că tu ești periculos.

Și nici unul dintre marile nume ale acestei specialități medicale, nici un medic psihiatru cu reputație, nici un psihoterapeut-vedetă nu iese public să-și apere pacienții, să explice limpede că nu putem vorbi despre „ei“ la grămadă, anatemizîndu-i și ținîndu-i în colimator ca fiind periculoși. Nici o asociație sau organizație profesională din acest teritoriu nu organizează vreo conferință de presă în care să spună cum stau lucrurile, cum percepem categoria asta de bolnavi, generalizînd în mod cu totul greșit. Modelul de civilizație din care încă facem parte e cel în care rîdem pe stradă, facem mișto de oameni bolnavi, incapabili să aibă discernămînt, oameni sărmani, fugiți din locuri de internare sordide sau din familii care-i pedepsesc numai pentru că sînt bolnavi sau fugiți pur și simplu din medii prietenoase și corecte, doar pentru că boala lor așa-i face să se comporte. Pentru noi, ei sînt, cu toții, „nebunii liberi“ care „mișună printre noi“. În felul ăsta, deși am vrea să fim percepuți ca o comunitate civilizată din Europa contemporană, tot ca-n urmă cu cîteva secole vedem anumite lucruri. E zona aceea de detalii pe care le băgăm sub preș. Sînt lucruri pe care nu vrem să le vedem, atunci cînd cerem să fim egali, să fim tratați la fel cu cetățenii din societățile pe care le admirăm pe acest continent.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.