Confortabil şi fluent

Publicat în Dilema Veche nr. 755 din 9-15 august 2018
„Cu bule“ jpeg

Traducerile grăbite favorizează cea mai insidioasă formă de influenţă a unei limbi asupra alteia: cea manifestată prin imitarea construcţiilor sintactice. Cei mai mulţi vorbitori nici măcar nu observă calcurile sintactice, iar şcoala încă nu le-a integrat în inventarul (învechit) de recomandări normative, aşa că drumul lor e liber şi răspîndirea – extrem de rapidă. A fost semnalată, de mai multă vreme, asocierea, nefirească în română, a adjectivului confortabil cu verbul a fi cu subiect uman, folosită pentru a descrie o stare de spirit, o atitudine faţă de o situaţie anume: „Sînt confortabil cu…“ Pentru noua construcţie (care nu răspunde nici unei necesităţi, nu umple un loc gol) există suficiente formule echivalente, bine ancorate în tradiţia uzului, între care se poate alege în funcţie de context: sînt mulţumit de…, îmi convine…, mă acomodez cu…, ba chiar şi (în forma cea mai apropiată, cu adverb) – mă simt confortabil. În engleză, adjectivul comfortable are atît sensul „comod“, referitor la obiecte, cît şi sensul „relaxat“, „lipsit de griji şi probleme“, referitor la persoane şi la stările lor psihice. Sensul adjectivului confortabil în română, aşa cum este înregistrat de dicţionarele noastre („care oferă confort; comod“, în DEX), face ca utilizarea sa în directă legătură cu persoanele să fie inadecvată; pot fi confortabile doar camerele, scaunele, hainele etc.

În ciuda unor recomandări şi explicaţii clare, oferite de exemplu de Adina Dragomirescu şi Alexandru Nicolae, în volumul 101 greşeli de lexic şi de semantică (2011), sensul nou şi construcţia preluată din engleză sînt destul de frecvente în româna actuală. Formulările calchiate au apărut de mai multe ori în declaraţii publice şi în presă: „Preşedintele Senatului (…) a declarat sîmbătă, la Sinaia, că nu este «foarte confortabil» cu soluţia de scutire de impozite“ (agerpres.ro, 10.02.2018); „Eu nu sînt confortabil cu această, aşa să zic, avalanşă de ştiri că a venit Apocalipsa“ (realitatea.net, 4.07.2018); „există o gestiune mai strînsă a banilor şi sînt confortabil cu asta“ (zf.ro, 5.07.2018); „deocamdată am luat o decizie și sînt confortabil cu decizia respectivă“ (revistabiz.ro); „nu sînt confortabil cu gîndul că voi mînca gîndaci“ (nutritie.bio); un context tipic este cel al CV-urilor care abundă în clişee („sînt confortabil cu lucrul într-un mediu dinamic“ etc.).

Un tipar similar copiat din engleză apare în cazul adjectivului fluent. Adjectivul caracterizează în română doar modul de a vorbi, nereferindu-se direct la persoane; în DEX definiţia sa este precedată de o paranteză care îi restrînge clar contextele de utilizare: „(Despre vorbire, frază etc.) curgător, cursiv; limpede“. În engleză, adjectivul poate caracteriza şi persoane, din punctul de vedere al abilităţilor lor lingvistice; construcţia de tipul „I’m fluent in…“ este frecvent calchiată în română, aşa cum se vede în numeroase CV-uri şi anunţuri publicitare disponibile în Internet: „Sînt fluent în engleză şi conversant în franceză“ (publi24.ro). Recent, cu ocazia nominalizării unui nou ambasador american, construcţia a pătruns masiv în limbajul presei, indicînd lipsa de atenţie în traducere sau pur şi simplu preluarea automată a textului furnizat de agenţiile de ştiri. De fapt, sursele jurnalistice s-au diferenţiat destul de clar prin opţiunile lor lingvistice, în măsura în care fie au produs sau au transmis calcul – „este fluent în limba română“ (mediafax.ro, evz.ro, hotnews.ro etc.) –, fie au găsit echivalentele fireşti, folosind adverbul fluent: „vorbeşte fluent româna“ sau „vorbeşte fluent limba română“ (revista22.ro, republica.ro, adevarul.ro, digi24.ro, stirilekanald
.ro etc.).

Aşa cum era de aşteptat, construcţiile de mai sus tind să pătrundă în momentul de faţă şi în franceză, de unde româna a preluat în trecut adjectivele confortabil şi fluent; formule ca je suis confortable avec…, je suis fluent en… apar în Internet, mai ales în texte scrise în franceza din Canada, dar sînt şi criticate de mulţi vorbitori. În asemenea cazuri, se observă destul de bine cum construcţiile imitate nu aduc nici o informaţie în plus, nu sînt nici mai clare, nici mai scurte decît posibilele lor echivalente, recursul la traducerea cuvînt cu cuvînt fiind doar un semn al lipsei de efort sau de cultură lingvistică. Se pare că unii se consideră fluenţi şi sînt confortabili cu asta. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Calculele Coaliției. Independentul Cătălin Cîrstoiu la Capitală, împărțire politică la sectoare
Lunga căutare a Coaliției pentru un candidat care să-l învingă pe Nicușor Dan a luat sfârșit. Iar până la urmă, PSD și PNL par să se fi oprit la un independent, medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit în rândul Puterii pentru intrarea în cursa pentru Capitală.
image
Destinul crud al Arynei Sabalenka, al cărei iubit a murit azi-noapte. Și-a pierdut și tatăl, la aceeași vârstă
O veste-șoc a lovit-o pe jucătoarea din Belarus, chiar înainte de debutul în turneul de la Miami.
image
Româncă obligată de justiție să își trimită copiii în plasament în Marea Britanie
Curtea de Apel București a hotărât ca o mamă din județul Vaslui să-și trimită copiii în plasament în Marea Britanie. Femeia este acuzată de răpire internațională de minori de către serviciile sociale din Newham, Londra, care au sesizat autoritățile române.

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.