Comunismul revine prin calorifer

Publicat în Dilema Veche nr. 831 din 23 - 29 ianuarie 2020
Comunismul se aplică din nou jpeg

Oricît m-aș feri în general să mă înscriu în corul nemulțumiților, indignaților, exageraților sau disperaților, cred că nu mai pot ocoli o problemă cu totul deranjantă, ca să folosesc un termen elegant. E vorba de căldura din apartamentele bucureștenilor. Aud că în foarte multe zone sînt probleme. Au fost și cîteva manifestații în fața Primăriei, pe tema asta. Eu, cel puțin, pot să spun că nu mai suferisem de frig în casă de dinainte de Revoluție. Dar iată că, odată cu iarna trecută, demonii acelor vremuri par a se fi întors. Pînă deunăzi, asociam frigul din casă, ca mai toată lumea, cu perioada comunistă. De mai mult de un an mă tot întreb însă cum a fost posibil ca o guvernare ale cărei idei, figuri și exprimări ne-au amintit atît de bine vremea lui Ceaușescu să reușească să aibă rapid și efecte materiale la fel de asemănătoare cu cele de atunci. Cu alte cuvinte, în caloriferele călîi am simțit reîntruparea ceaușismului cu alte fețe (ale lui Dragnea, Dăncilă ori Șerban Nicolae, de exemplu). E greu de crezut că, la trei decenii de la prăbușirea comunismului, încă mai pot apărea în fruntea unei țări astfel de inși cu astfel de idei și care să meargă exact pe aceleași căi spre aproape aceleași rezultate falimentare (la fel de curios ca și cazul Venezuelei, care a reconstituit pe cont propriu, în vremurile noastre, același experiment eșuat istoric).

Noi avem noroc pentru că sîntem în Uniunea Europeană, pentru că am știut să nu ne dăm bătuți (spun asta în ciuda multelor opinii contrare) și pentru că totuși ne-am luptat pentru drepturi și mai ales pentru principii. De acel „accident al democrației“, cum îl numea președintele Iohannis, am scăpat, cel puțin deocamdată. Am rămas însă, printre altele, cu o nefericită administrație a Bucureștiului, iar spectrul comunismului continuă să ne bîntuie caloriferele. Știu că mai toți primarii Capitalei de după Revoluție au fost niște hahalere, dacă nu chiar hoți în toată puterea cuvîntului. Știu că primărița actuală susține că nu poate rezolva ea singură și în scurt timp toate problemele pe care le-a moștenit. Dar vorbele astea nu contează și nici nu mai interesează pe nimeni atunci cînd în case e frig. Primarii precedenți au avut măcar abilitatea de a face cumva să nu se rupă căruța chiar în mandatul lor. E poate și asta o calitate a unui administrator.

Argumentul de anul trecut al celor de la RADET, că iarna a început devreme și a fost lungă și grea, nu mai e valabil și anul ăsta. Ba, mai mult, constatînd același efect în condițiile unei ierni mult mai blînde, e logic să ne gîndim că nu asta a fost cauza nici anul trecut, că am fost mințiți. Minciuni au fost și promisiunile din primăvară, afișate la scările blocurilor, că se vor lua toate măsurile etc… 

În foarte multe locuințe dintre cele racordate la rețeaua publică de termoficare continuă să fie frig. O excepție a fost în perioada sărbătorilor, cînd temperaturile au fost normale, ceea ce dovedește că problemele pot fi ținute sub control cînd chiar se vrea. După ce s-a încheiat această perioadă însă, cel puțin în zona în care stau eu, caloriferele au devenit din nou călduțe sau, mai bine zis, recișoare.

Sigur, mulți oameni au astăzi la îndemînă tot felul de soluții alternative în afară de a mai pune o haină în plus, așa cum le recomanda odată însuși Ceaușescu. Se pot încălzi electric, își pot monta centrală proprie etc. Nebunia e însă că la cei care rămîn conectați și la rețeaua publică, facturile la întreținere sînt la fel de ridicate ca în anii în care caloriferele dogoreau. Adică cineva percepe acum aceiași bani pentru mult mai puțin. În zilele noastre, un asemenea lucru nu poate fi considerat altfel decît furt. E cît se poate de simplu. De ce sîntem obligați să plătim ceva ce nu primim?

Pe cetățeni nu-i interesează că RADET-ul a dat faliment, că nu s-au făcut investiții în țevi și instalații. Nu ei au decis lucrurile astea, nu de ei au depins. Cetățenii au plătit mereu facturile și, cel mult, au votat sau n-au votat un primar. Iar cum n-am traversat vreo perioadă de război sau cine știe ce criză majoră, acel primar ales e obligat să le asigure cel puțin serviciile care existau și înainte. Și ajung iar la comunism, fiindcă e sistemul care a reușit un faliment total, în condițiile păcii și liniștii întinse pe decenii întregi.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.