Ciuperci şi oboseală

Publicat în Dilema Veche nr. 736 din 29 martie – 4 aprilie 2018
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

M-am oprit. Sînt obosit rău și nu mai am chef să încerc. Vreau să mă care cineva în brațe, că doar nu am ajuns de capul meu pe coclaurile astea.

Am 6 ani și sîntem pe drumul de la Racovițeni spre Budrea. Mama e obosită frîntă și ea după orele în care m-a păzit, dormim în trenul care ne-a adus pînă la Buzău și apoi în jaful de autobuz care ne a lăsat la marginea drumului de pămînt de șase kilometri care duce la bunica.

Nini nu știe la ce oră venim, așa că nu a putut să vină să ne ia cu căruța, iar telefon nu există în sat. Mă dor picioarele rău-rău și mai avem vreo trei kilometri de mers, e cald tare și mult praf.

Îmi e şi foame, şi sete. Mama cară după ea un bagaj greu şi nu mai avem nici apă, nici mîncare. Se uită cu drag la mine, dar ştiu că, dacă îi voi zice să mă ia în brațe, risc să trezesc scorpia din ea.

Simt că o să încep să plîng. Mama se uită lung la mine și începe să cînte manamana patipitipi, manamana patipiti… Încep să rîd.

Străbunica era şi vraci, și vrăjitoare la noi în sat. Un fel de doamna Firea, cu diferența că se pricepea la ceea ce făcea. Și mama, și soră-sa Geta au învățat de la ea multe lucruri, inclusiv cum se aleg ciupercile și mai ales care au efect halucinogen.

Geta a moștenit talentele bunicii ei și a devenit infirmieră și vrăjitoare. Mama s a specializat, așa că a ajuns asistentă și, în opinia Getei, o proastă pentru că îl tolera pe bețivanul de taică-miu, se credea regina curățeniei și eroina cinstei.

Mama nu numai că nu cerea mită de la bolnavi, dar și refuza cadourile acestora. În plus, nu dădea nici în cafea și nici nu ghicea în cărți. În opinia Getei, asta era o risipă de gene și de talent. Geta a trăit întotdeauna bine, pe cînd noi ne chinuiam în sărăcie.

Din cînd în cînd, Geta mai gătea și ciuperci de rîs. Pe care le servea cu entuziasm femeilor care veneau la ghicit. Nu discrimina pe nimeni, servea ciupercile și româncelor de fițe care veneau la blestemat soții curvari sau prietenele acestora, și nemțoaicelor în căutarea magicului, și unguroaicelor de pe stradă sau co-etnicelor care veneau la o bîrfă sau o dezlegare de farmec. Femeile rîdeau mult împreună cu Geta și credeau toate prostiile pe care le auzeau de la ea.

Într-o zi, cînd mama era tare amărîtă, Geta a făcut niște ciuperci. Au rîs o mulțime și au cîntat împreună cîntecul de la Muppets. Eu am rîs cu lacrimi pînă m-a apucat durerea de burtă.

Mă simt şi acum, la 47 de ani, la fel ca pe drumul spre Budrea. Sînt atît de obosit de scandalurile clasei politice încît simt că ar trebui să mă opresc. Aş vrea din nou să mă care şi pe mine cineva undeva unde să nu mai aud de Dragnea, de Codrin, de Olguța, de Gâdea şi de restul mîrlanilor.

Am sunat-o pe mama și m-am plîns. Mi-a amintit de cîntecul Getei. Am rîs amintindu-mi.

Am ajuns la Budrea fericit atunci. A durat ceva, dar a fost bine.

O bună parte a României pare a fi pe ciuperci halucinogene. Efectul Antenei 3 și al RTV-ului, însă, nu este unul care să stîrnească rîsul, ci mai degrabă plînsul. Și nu sînt deloc sigur că o să ajungem cu bine undeva.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.