Cel mai mare diamant

Publicat în Dilema Veche nr. 831 din 23 - 29 ianuarie 2020
Cel mai mare diamant jpeg

O zi obișnuită, 25 ianuarie 1905, într-o mină din Pretoria, Africa de Sud. Administratorul minei, Frederick Wells, se afla într-o inspecție de rutină la peste cinci metri adîncime cînd deodată a fost surprins de o scînteiere strălucitoare. Aceasta provenea din peretele de deasupra sa. O bucată de sticlă care reflectă razele soarelui, și-a zis inițial inspectorul, în gînd. A urmat o analiză mai detaliată. Da, soarele se reflecta, dar nicidecum într-o bucată de sticlă, ci într-una de diamant. Cel mai mare descoperit vreodată – peste 600 de grame, 3.106 carate.

Descoperirea i-a fost prezentată de îndată proprietarului minei, Sir Thomas Cullinan, de unde și denumirea diamantul Cullinan.

Istoria diamantelor din Africa de Sud a început cîndva prin anii 1866-1867, cînd un puști de 15 ani a găsit o piatră transparentă la ferma tatălui său, pe malul fluviului Orange. Ulterior, producția anuală mondială de diamante a crescut de mai mult de zece ori în zece ani, Africa de Sud strălucind orbitor la acest capitol – a produs în cîțiva ani mai multe diamante decît India în vreo două mii.

Revenind la diamantul Cullinan, acesta i-a fost dăruit (previzibil) regelui Eduard al II-lea al Marii Britanii. Cum să asiguri un transport atît de valoros la început de secol al XIX-lea? Pentru a evita un eventual furt, cu vasul care se presupunea că ar fi dus diamantul din Africa în Marea Britanie a fost trimisă o piatră falsă. Adevărata bijuterie brută și extrem de valoroasă a fost expediată printr-un colet poștal securizat. A ajuns în deplină siguranță.

Următoarea destinație: Amsterdam. Regele Eduard al II-lea i-a încredințat diamantul Cullinan, spre a fi tăiat și fațetat, lui Joseph Asscher, cel mai cunoscut specialist din epocă (proprietar al The Royal Asscher Diamond Company). Domnul Asscher, care avea primul patent al unei tăieturi de diamant din lume, a studiat piatra prețioasă vreo șase luni, după care s-a decis să o prelucreze. Prima tentativă a eșuat, lama de oțel folosită pentru tăiere s-a rupt pur și simplu. Diamantul nici nu s‑a clintit. A doua încercare a avut succes, s‑a obținut exact rezultatul dorit, pentru început: un diamant de 530 de carate, numit Cullinan I sau Marea Stea a Africii, care a fost montat în mînerul sceptrului Casei Regale Britanice (unde se află și astăzi).

Au urmat apoi și alte tăieturi care au transformat cel mai mare diamant brut găsit vreodată în multe pietre prețioase mai mari sau mai mici, peste o sută în total. Toate, bănuiesc, la fel de strălucitoare.

Foto: Joseph Asscher tăind diamantul Cullinan (wikimedia commons)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.