Numai pentru abonati

Radu COSAŞU | Din vieaţa unui extremist de centru...

Casablanca în trecerea timpului

Stimate lucrătoare şi stimaţi lucrători din serviciile multilateral-dezvoltate; ţin să vă comunic că, în prima duminică a anului 2011, am văzut pentru a nu ştiu cîta oară Casablanca la postul TV Acasă; nu am rezistat ispitei de a revedea această non-capodoperă mai tare decît multe capodopere, acest hymne à l’amour la care ne uităm din tinereţe ca Bogart la Ingrid Bergman.

 

1 comentariu 3733 vizualizări
Aparut in Dilema veche, nr. 363, 27 ianuarie - 2 februarie 2011

We’ll always have Casablanca

Suntem tentaţi să fixăm Casablanca în regnul diafan al capodoperelor sau, cu un soi de erudită obrăznicie, să-l despletim hermeneutic, să-l ecorşăm savant, alimentaţi de baroce suspiciuni detectivistice. Cred că atât reflexul idolatru, cât şi patosul scormonitor ratează amplasamentul optim faţă de această peliculă. Casablanca nu e nici un totem cinematografic, nici un apetisant conglomerat ideologic. E mai degrabă un tacit reper afectiv, o delicioasă particulă a spontaneităţii culte, un bypass în derivele zguroase ale inimii. Casablanca e o cuminecare cu turbulenţe şi catifea...

Adăugaţi comentariu

Pentru a putea adăuga un comentariu trebuie să vă conectaţi. Dacă nu aveţi înca un cont, îl puteţi crea acum. În comentariile dumneavoastră vă rugăm să folosiţi un limbaj civilizat.

CONECTARE    CREAŢI-VĂ CONT

PUBLICITATE

 

Biblioteca Publică din New York

Te poți plimba în voie prin clădirea uriașă pentru a te convinge că Paradisul chiar e o bibliotecă. Mai mult decît atît, e un loc unde poți lucra sau studia, chiar dacă nu ai abonament. Te legitimezi, intri și poți petrece cîteva ore bune în compania cărților sau, pur și simplu, scriind în liniște. 

citiţi

Cu ochii-n 3,14

● Nu departe de blocul meu, un băiat uşor zdrenţăros mi-a cerut bani în felul următor: „Daţi-mi şi mie ceva, că de două ore caut în gunoaie şi nu găsesc nimic“ (I. P.)

● Am primit un e-mail de la „Teneși Sport“ cu titlul „Elimină mirosurile neplăcute din frigider cu 1 leu“. Cine și-o fi ținînd „teneșii“ în frigider?! (C. Ș.)

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI