Capitol şi Capitoliu

Publicat în Dilema Veche nr. 719 din 30 noiembrie – 6 decembrie 2017
Capitol şi Capitoliu jpeg

Sînt mulţi bucureşteni care rostesc numele unui cunoscut hotel de pe Calea Victoriei accentuîndu-l pe silaba penultimă: Capítol, ca şi cum ar fi vorba de substantivul comun care desemnează o subdiviziune a unui text. Ideea că un termen textual ar putea denumi un hotel e în principiu destul de ciudată; totuşi, bucureştenii au scuza obişnuinţei cu o toponimie urbană arbitrară, produsă de autorităţi prudente şi lipsite de imaginaţie. Străzilor li s-au atribuit adesea nume de obiecte, uneori grupate tematic: în zona Herăstrău se află străzile Tocului, Tăbliţei, Catedrei, Ardeziei şi Cretei (probabil pentru că strada Nicolae Caranfil se numise mai întîi strada Şcoalei, apoi strada Şcoala Herăstrău); în alte locuri cîmpul semantic nu mai e atît de unitar: strada Fragmentului este paralelă cu strada Panerului.

Alţi bucureşteni pronunţă numele hotelului aşa cum mi se pare că e cel mai potrivit, cu accentul pe ultima silabă, Capitól, stabilind o legătură mai logică, în sfera construcţiilor monumentale, cu substantivul propriu Capitoliu (din latinescul Capitolium), numele ansamblului central roman al colinei capitoline şi al templului lui Jupiter. Nu ştiu dacă circulă şi o variantă accentuată pe prima silabă (Cápitol): nu am auzit-o şi mi se pare puţin probabilă, rară în sistemul românesc de accentuare; nu este însă imposibilă în vremea noastră, sub influenţa pronunţiei engleze: pentru că între antichitatea romană şi actualitatea imediată există un intermediar american, cu care se pot face legături justificate. Prototipul denumirii Capitol este foarte probabil în Statele Unite, unde United States Capitol din Washington e sediul Congresului, de la care îşi iau numele şi alte sedii de adunări legislative sau guverne, precum şi mai multe repere urbane, inclusiv o serie de hoteluri; în engleză, cuvîntul capitol se pronunţă cu accent pe silaba iniţială. Clădirea în stil neoclasic a instituţiei centrale americane se potriveşte perfect cu o denumire inspirată de istoria romană.

Cuvîntul capitoliu nu a fost înregistrat în dicţionarele moderne româneşti, pentru că acestea excludeau din listele lor substantivele proprii; e totuşi cuprins în DOOM, cu indicaţia de pronunţare (accent pe vocala o) şi era cît se poate de prezent în dicționarele mai vechi: de exemplu, în glosarul de neologisme al lui G.M. Antonescu, Dicţionar rumân. Mic repertor de cunoştinţe generali (1862), sau în Laurian şi Massim, Dicţionarul limbii române (1871), în care sînt cuprinse şi sensurile sale figurate: „templul cel mai însemnat din o colonie romană sau altă cetate din imperiul roman; puterea, maiestatea romană; triumf, victorie“. Capitoliul era evocat nu doar în legătură cu povestea gîştelor care l-ar fi salvat, anunţînd apropierea atacatorilor gali, ci mai ales prin legenda denumirii sale. Pe aceasta o menţionează Laurian şi Massim în dicţionarul lor („numit… după capul de om întrg ce se află acolo… şi după care augurară că Roma avea să fie capul lumei“), ca şi C.A. Rosetti, în Apelul studenţilor români din 1847: „Romanii găsiră sub Capitoliu un cap viu şi sîngerat ce le făgădui cum că vor fi capul, judecătorul lumii. Şi ei crezură. Şi aşa fu“.

Forma capitoliu este astăzi curent folosită în română şi pentru toponimia urbană romană veche şi nouă (deşi denumirea latinească Capitolium a devenit în italiana actuală Campidoglio), ca şi pentru cea americană: „Sediu al autorităţilor municipale, Dealul Capitoliului a fost centrul guvernamental al vechii Rome şi este centrul geografic al oraşului de azi“ (harta.infoturism.ro); „un bărbat înarmat se află la cîteva străzi distanță de Capitoliul american“ (romanialibera.ro). Forma Capitol ar putea fi o scurtare din Capitoliu, dar mult mai probabil este un latinism trecut prin cultura americană şi întors în spaţiul european cu dublă conotaţie, antică şi modernă. E un nume clasic de hoteluri, cinematografe, teatre, în diverse părţi ale lumii. În România interbelică exista un cinematotograf Capitol în Bucureşti, pe Bulevardul Regina Elisabeta, unul la Timişoara, probabil şi altele în ţară. Deşi accentuarea numelui ar putea fi, în stil american, cápitol, mai potrivită mi se pare capitól, cea care îl leagă de forma adaptată în română – capitóliu.

Mai ciudat e că în perioada comunistă i s-a putut atribuit acest nume – evocînd, pentru cunoscători, filiera americană – unei clădiri care purtase înainte (după magazinele, instituţiile şi localurile adăpostite) numele Luvru, Banque Belge, Café Royal – pînă a deveni sediul CENTROCOOP: nici latinismul, nici americanismul nu erau curente dominante în politica culturală oficială la mijlocul anilor ’70, chiar dacă se trecuse printr-o scurtă perioadă de deschidere către Occident. Presupun că hotelul şi-a primit numele datorită apropierii de cinematograful Capitol, care şi-l recuperase pe al său între timp: o fotografie din primii ani ai comunismului ni-l arată purtînd denumirea I.C. Frimu, dar ziarele din anii 1970 (de pildă, în extrase cu programele cinematografelor, disponibile pe site-ul simplybucharest.ro) îl identifică din nou drept Cinema Capitol. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.