„Blind date” în Evul Mediu

Publicat în Dilema Veche nr. 834 din 13 - 19 februarie 2020
„Blind date” în Evul Mediu jpeg

Un prieten bun are grijă să îmi amintească, de fiecare dată cînd ne vedem la povești lungi și la vreun pahar (cu ceva rece și cu bule, de obicei), că istoria se repetă, după părerea lui. Nu sînt de o cu totul altă părere, dar zic că există și nuanțe. Și uite așa, încă un pahar (doar atît) și încă o poveste. Și încă o istorie. De data asta, cumva în sprijinul teoriei repetiției a prietenului în cauză, dar în spirit de relaxare, căci tare bine e să mai privim istoria și din această perspectivă, ca sursă de destindere.

La sugestia istoricului german Sebastian Schnoy, aruncăm o privire asupra întîlnirilor pe nevăzute de altădată.

Printre cele șase neveste pe care le-a avut, regele englez Henric al VIII-lea a luat-o de soție pe una dintre ele, pe Anne de Cleves, fără să o vadă în persoană înainte. Zic în persoană, pentru că suveranului i s-a prezentat totuși o imagine cu viitoarea sa soție, mai exact un tablou realizat special în acest scop. Ce nu știa regele era faptul că pictorul care s-a ocupat de portretul viitoarei regine a avut grijă să prelucreze pe ici, pe colo, prin locurile esențiale, reprezentarea vizuală a femeii, care astfel se îndepărta considerabil de realitate.

Henric al VIII-lea a fost plăcut impresionat de portretul viitoarei sale soții și a semnat contractul prenupțial fără să stea pe gînduri. La momentul întîlnirii dintre cei doi viitori miri, surprinderea i-a fost cam mare să constate că Anne nu era nici pe departe atît de fermecătoare ca în tablou, ci dimpotrivă… Mai mult de atît, celor doi le era cam greu să se înțeleagă întrucît el vorbea engleza, ea vorbea germana și nici unul nu putea comunica în limba celuilalt. Căsătoria perfectă pînă aici, nu-i așa? Că tot sîntem în proclamata (nu știu exact de cine, de vreun zeu al marketingului, probabil) lună a iubirii (nu că ar fi neapărat ceva rău în acest fapt).

Mariajul era contractat, deci Henric al VIII-lea nu mai putea face nimic pentru moment, așa că în 1540 a luat-o de soție pe Anne de Cleves. Din ianuarie pînă în iulie. În acest timp, regele a găsit motive de divorț, relativ pertinente pentru acele vremuri, și a și convins-o pe regină să accepte divorțul.

Monarhul englez era pregătit pentru următoarea soție. Văzută în realitate, vorbitoare de limba engleză, dar… executată pentru adulter la un an după căsătorie.

Dragostea este complicată, iar asta, da, se cam repetă mereu.

Foto: Henric al VIII-lea (wikimedia commons)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.