Bani albi, bani negri

Publicat în Dilema Veche nr. 800 din 19-25 iunie 2019
Bani albi, bani negri jpeg

Într-o recentă dispută, desfăşurată într-un platou de televiziune, obiectul controversei dintre politicieni era presupusa folosire, în campania electorală, de bani negri. Adversarii se contraziceau invocînd definiţii diferite ale formulei; din păcate, nici unul nu avea cum să aducă drept argument de autoritate vreun dicţionar românesc, pentru că sintagma nu a fost încă înregistrată ca atare de lexicografi, în ciuda circulaţiei sale destul de intense. Sintagma este foarte frecventă în textele jurnalistice: „Bani negri duşi cu sacii la bancă“ (stirileprotv.ro); „Bani negri pentru poliţişti, din pixul ministrului de Interne“ (adevarul.ro); „Metodele prin care corupții își «spală» banii «negri»“ (alba24.ro); „Prinşi cu bani negri sau droguri, maneliştii au speriat America“ (click.ro) etc. În dicţionarele noastre apare, în schimb, sintagma bani albi, în zicătoarea a strînge bani albi pentru zile negre – „a economisi“ (Micul dicţionar academic, MDA). Tentaţia de a inversa termenii zicalei e mare; jocul de cuvinte este atestat într-un roman al lui Paul Georgescu – „îţi promit c-o să strîng bani negri pentru zile albe“ (Între timp, 1990).

Desigur, formula bani negri este o traducere modernă, cu echivalente în mai multe limbi (black money în engleză, Schwarzgeld în germană, argent noir în franceză, denaro nero în italiană etc.), în care adjectivul caracteristic are interpretare metaforică. Atributul negru apare şi în alte sintagme metaforice înrudite: piaţa neagră (black market, marché noir, mercato nero etc.), lucrul sau munca la negru. O sintagmă care se suprapune parţial cu bani negri, dar al cărei adjectiv accentuează judecata morală negativă, e bani murdari: dirty money în engleză, argent sale în franceză, denaro sporco în italiană etc. În presa românească, formula bani murdari este mai puţin la modă, fiind folosită mai ales în ştiri externe („Europol: Cantităţi uriaşe de bani «murdari» intră în Europa“ (digi24.ro).

Dicţionarele altor limbi înregistrează şi explică sintagmele menţionate mai sus. În Cambridge Dictonary online, black money este definit sintetic, dar convingător, într-un mod care acoperă două situaţii diferite: ca „bani dobîndiţi ilegal sau pentru care nu se plătesc taxele cuvenite“. În schimb, dirty money sînt definiţi ca „bani pe care cineva îi obţine într-un mod incorect, ilegal sau necinstit“. În Trésor de la langue française informatisé, sintagmele care conţin adjectivul cu sensul „negru“ sînt atestate din secolul al XX-lea: marché noir din anii războiului (1941), travail noir din 1963, argent noir în 1976. Toate sînt puse sub semnul unei metafore a clandestinităţii, a operaţiunilor secrete, ascunse.

Influenţa englezei – prin fluxurile de ştiri traduse la repezeală – a adus în română şi formula bani întunecaţi (traducere a sintagmei dark money, al cărei sens specializat e legat de finanţarea campaniilor electorale): „surse de bani întunecaţi“ (catavencii.ro); „cîţiva mai luminaţi au pus ochii pe nişte bani întunecaţi“ (ziare.com).

Formula bani albi – din zicătoarea populară – cuprinde un joc de cuvinte şi antiteza alb-negru, dar e posibil să se fi bazat şi pe un sens mai vechi al adjectivului alb, caracterizînd banii de argint (de unde provin, în argou, denumirile metonimice ale monedelor: albi, albişori).

Formula bani negri are atestări masive după 1990; surprinzătoare sînt unele mult mai vechi, de pildă, în revista Calicul (umoristică, din 1892): „îşi petrece dzile albe / În casa sa ntabulată cu bani negri“; sau în Flori de crin (1933): „o baletistă de pe scena lui Tănase, care o face [= dansează] pentru bani negri“. Vechimea, răspîndirea şi riscurile ambiguităţii sînt argumente pentru a include în dicţionare sintagma şi de a o explica simplu şi suplu, ca desemnînd bani obţinuţi sau utilizaţi ilegal. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cel mai crud torționar, Nicolae Moromete: „Porc mincinos. În Republica noastră populară, pentru «nimic» nu se capătă mai mult de zece ani!“
Pe unde a trecut, torționarul Nicolae Moromete a semănat teroare, fie că a fost la Aiud, Jilava sau Vacăreşti. Neavând niciun fel de studii, el a fost subiectul unor situații de-a dreptul hilare.
image
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
În ultimii ani, în marile orașe ale României au fost amenajate foarte multe locații dedicate practicării sportului în aer liber. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri de fotbal.
image
Admis cu 10 la Automatică. Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați. A lucrat cot la cot cu bunica exerciții și probleme
Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.