Azilul şi împărăţia

Publicat în Dilema Veche nr. 723 din 28 decembrie 2017 – 10 ianuarie 2018
Azilul şi împărăţia jpeg

Vreau să-mi închei anul uitîndu-mă ca mîța-n calendar într-o carte pe care n-am mai deschis-o de 10-15 ani, cea mai controversată dintre operele istoricilor romani. Cu minunata și scandaloasa Historia Augusta și-au spart capul, înamorați, mari cărturari, de la Casaubon la Syme. V-aș invita să răsfoim acest document de parcă ar fi un catalog de pipe într un lounge din aeroport, adică fără nici un gînd în minte, și în orice caz fără să ne apucăm să ne întrebăm care dintre decretele senatului citate acolo de cei (zice manuscrisul) șase autori din vremea lui Dioclețian și Constantin cel Mare sînt de fapt falsificate de autorul unic care scrie pe la 400 d.Hr. etc. etc. Nu mai țin minte unde avea Nichita Stănescu un mic text în care se arăta fascinat de haosul multicolor din Viețile celor doisprezece Cezari și de franchețea anticalofilă (de-ar fi așa simplu!) a lui Suetonius. Viețile… nu trec de Domițian, iar Historia Augusta începe abia la Hadrian și termină cu Carinus, cu alte cuvinte, e sursa antică cea mai completă pentru biografiile imperiale din secolele II și III d.Hr. Dar cele două texte se înrudesc în pitorescul lor avangardist, și o să fac aici, așa cum se face o cură de pepeni, o cură de citate pe care le găsesc acum răsfoind la întîmplare volumul tradus de David Popescu și Constantin Drăgulescu (Editura Științifică, 1971).

O să fie puțin ca la nebuni. Nu știu dacă sper ca textul să producă un șoc dada sau o iluminare satori, dar e clar că pentru estetica aleatoare din Historia Augusta, ecourile de tabloid se învecinează brutal cu înțelepciunea și cu taxidermia de Reader’s Digest. „Din Pannonia a venit un bărbat orb și atingîndu-se de Hadrian, care avea febră, și-a recăpătat vederea, iar pe Hadrian l-a părăsit febra.“ După consulatul lui Antoninus Pius, „unor arbori din grădina sa le-au crescut crengile încurcate printre coarnele unui taur de marmură, pe care l-au ridicat în sus… Cînd ajunsese bătrîn, dimineața înainte de a veni curtenii să-l salute mînca puțină pîine pentru a-și întrema puterile.“ Marcus Aurelius, „după accidentarea unor acrobați, a poruncit să li se pună dedesubt celor ce merg pe frînghii saltele și plase… prin rugăciunile sale a făcut să cadă trăznetul pe o mașină de război dușmană.“ Commodus „a adus doi cocoșați așezați pe o tavă de argint, stropiți cu muștar și îndată i-a ridicat în rang… a înlocuit capul colosului care reprezenta pe Nero cu capul său.“ Despre Severus, Senatul spune că „trebuia sau să nu se fi născut, sau să nu fi murit, fiindcă a fost prea crud, dar și prea de trebuință statului“. Despre Clodius Albinus: „era acest obicei special în familia cezarilor ca cei mai mici ai casei sa fie îmbăiați în albii făcute din carapace de broască țestoasă.“ Aurelianus „a ucis cu mîna sa, în războiul sarmatic, în mai multe zile, peste 950 de adversari, încît și copiii compuneau în cinstea lui astfel de versuri: Un singur om! O mie am decapitat, o mie, trăiască cel care a omorît o mie, nimeni n-are atîta vin, cît sînge a vărsat el“. Macrinus pedepsește niște soldați: „a ordonat să fie găsiți imediat doi boi de o mărime neobișnuită și să fie închis în pîntecele fiecăruia cîte un soldat, dar capetele să le fie lăsate afară, ca să poată vorbi împreună.“ Heliogabal „a trimis oameni care să acopere cu noroi inscripțiile de pe statuile ridicate lui Alexander… mînca pește pregătit într-un sos azuriu, ca să-și păstreze peștii culorea ca în apa de mare… a cules pînze de păianjen cîntărind toate 10.000 de libre spunînd că de aici trebuie să se înțeleagă cît de mare e Roma… a pus la trăsură patru cîini enormi“. Alexander Severus conduce expediția cu atîta disciplină „încît puteai spune că vezi trecînd nu soldați, ci senatori… în capela sa avea așezate portretele împăraților celor mai buni, [precum și ale lui] Hristos, Avraam, Orfeu și alții la fel… la ospețe, cea mai mare plăcere a lui era să se joace căței cu purcei, să se lupte între ele potîrnichi, sau să zboare în sus și în jos pui de coțofană.“ Cineva i-a dăruit lui Gordianus cel tînăr „întreaga bibliotecă a tatălui său, socotită la 62.000 de volume. Aceasta a fost pentru el o adevărată glorie.“

După ce a fost numit împărat Claudius Gothicus, senatul s-a pronunțat astfel: „Claudius Augustus, Claudius Augustus, zeii să te aibă în pază – s a repetat de 60 de ori; așa cum ești tu, întotdeauna te am dorit împărat – s-a spus de 40 de ori, Claudius Augustus, pe tine te dorea statul roman – s-a spus de 40 de ori, Claudius Augustus, tu ești frate, tată, prieten, bun senator și cu adevărat împărat – s-a spus de 80 de ori.“ Mamei lui Aurelian (înainte ca el să devină împărat) „i s-a născut un vițeluș de o mărime uimitoare, alb și cu pete purpurii, avînd scris pe o latură, să trăiești, împărate, iar pe cealaltă o coroană.“ Saturninus, „cînd a fost aclamat împărat, plîngea și zicea: statul roman a pierdut un om necesar“. Un tur de forță, chiar și-așa în goana procesorului. Dar să vorbească și autorul Historiei Augusta: „ca să nu afirme cineva că eu am crezut pe cuvînt pe vreunul din scriitorii greci sau latini, în biblioteca Ulpia, în dulapul al șaselea, are la îndemînă o carte îmbrăcată în fildeș, în care a fost transcris decretul senatului… Copiii de obicei se nasc cu un fel de scufiță naturală pe care moașele o iau și o vînd avocaților superstițioși, căci se spune că ajută la cîștigarea proceselor…“ Cu alte cuvinte: Un An Nou coerent! 

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este romanul Trecerea, Cartea Românească, 2016.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
„Iuda“ care i-a trădat pe luptătorii anticomuniști, plătit regește. Povestea legendarului Ogoranu care nu a putut fi prins de Securitate timp de aproape trei decenii
Banda lui Ion Gavrilă Ogoranu, din care făceau parte unii din cei mai vestiți luptători anticomuniști, a fost anihilată după au fost infiltrați trădători. Informatorii Miliției și ai Securității primeau bani grei pentru informații despre partizani.
image
Joburile de rutină cresc riscul de declin cognitiv cu 66% și de demență cu 37%, potrivit unui studiu
Conform unui nou studiu, activitatea intensă a creierului la locul de muncă ar putea da roade nu numai în ceea ce privește avansarea în carieră, ci ar putea, de asemenea, să protejeze cogniția și să contribuie la prevenirea demenței pe măsură ce înaintezi în vârstă.
image
Rujeola a început să-i ucidă și pe părinții nevaccinați. Număr record de cazuri
În România avem epidemie de rujeolă, iar situația devine din ce în ce mai gravă: săptămâna trecută s-a înregistrat un record de îmbolnăviri.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.