Arc peste timp

Publicat în Dilema Veche nr. 677 din 9-15 februarie 2017
Arc peste timp jpeg

În 1990, student fiind, am ieșit, alături de colegii mei, în numeroase rînduri, la demonstrațiile împotriva a ceea ce se numea atunci, justificat, „neocomunism“ și, implicit, împotriva clicii iliesciene, ai cărei „pui“ ciugulesc țara și în prezent, din păcate. Mă fascinau, mărturisesc, la fiecare marș, sloganurile scrise pe pancartele noastre de protest. Erau inteligente, subtile, comice și totuși penetrante, foarte „la obiect“, cum s-ar zice. Rețin că, la un moment dat, am agitat eu însumi una splendidă în fața Prefecturii din Iași, pe parcursul unui miting antisistem. Debutaseră „vizitele“ minerilor la București (ne aflam, cred, prin martie 1990) și, ca atare, ne venise ideea (mie și cîtorva confrați) să pictăm pe ea un lămpaș, cu explicația: „Vrem bazin carbonifer!“ Am fost mîndru să o port chiar eu în mulțimea de tineri, deși onoarea de „stegar“ m-a costat destul de scump: pe traseul pînă la Casa Pătrată (sediul Prefecturii din Iași), m-am ales cu un scuipat – de la „un om de bine“ din vremurile respective! – pe noua mea geacă Faciba, obținută cu greu de taică-meu, prin niște cunoștințe, de la vestita fabrică din Vaslui… Am avut ulterior, nu știu de ce, sentimentul că timpul acelor lozinci inspirate (mi-au mai venit două, subit, în minte: „Ceaușescu, de-ar învia, tot cu Frontul ar vota!“ și „Ceaușescu, nu fi trist, Iliescu-i comunist!“) trecuse. Mai mult, am dezvoltat bănuiala (subiectivă, desigur!) că doar generația mea „de tranziție“ – chinuită de istorie, așadar – s-ar fi dovedit capabilă, din unghiul „capitalului de suferință“, să le inventeze. Cei care veneau după noi urmau „să o ducă bine“, nu mai puteau dezvălui „organ“ pentru ironia amară, pentru „șopîrlițe“. M-am înșelat. Anii au trecut, protestele au căpătat alte nuanțe, s-au specializat, s-au dezvoltat, s-au rafinat, însă inventivitatea lozincilor a rămas, trebuie să recunosc, nealterată. La fel și necazurile noilor generații.

Recentele demonstrații antimafie (ca filolog, am, sper, proprietatea termenilor, iar, în cazul acesta, cuvîntul „antiguvernamentale“ ar fi incorect, întrucît un „guvern“ nu poate acționa aidoma grupării Dragnea Grindeanu decît dacă se supune componentei infracționale și, prin iradiere, celei mafiotice!), demonstrații la care, după aproape trei decenii de „istorie“ românească – trist arc temporal! –, participă acum fiul meu împreună cu tovarășii lui mediciniști (toți mai hotărîți ca niciodată să emigreze!), mi-au produs mari revelații, cum să le spun, „estetice“ pe palierul comunicării protestatarilor, prin scandări, imagini și texte scrise, cu establishment-ul corupt. Entuziasmat, am ajuns la concluzia că, dinaintea geniului expozitiv al demonstranților prezentului, spiritul strigătelor noastre de odinioară pălește ireversibil. Am auzit/văzut sloganuri extraordinare, de „interferență“ a zonelor referențiale, cum ar fi, bunăoară, teologia și politica: „Înger, îngerașul meu, ce mi te-a dat Dumnezeu, scapă-mă de pesedeu!“ sau „Cerem Bisericii Ortodoxe Române să schimbe, prin OUG, porunca a 8-a, Să nu furi!, în Să furi!, pentru a fi în acord cu legislația carpato-grindeano-pontică!“ În același spațiu pot fi incluse și „urările“/„sfaturile“ cu termeni tabu: „Pesedeul și ai lui să se ducă Drac-nelui!“, „Gâdea, Badea și Ciutacu, vă doresc să vă ia…!“ ori „Trebuie să fii nebun să te pui cu un popor al cărui desert favorit e coliva!“ Nu au lipsit mobilizările în limba engleză, extrem de elocvente pentru presa internațională: „When injustice becomes law, resistance becomes duty!“ și „Chuck Norris, please help!“ Un „îndemn“ în limba franceză, deși aproape ireproductibil, este, în egală măsură, sugestiv: „Liberté, Égalité, Fraternité et Mué PSD!“ Vorba lui Nea Nelu (Iliescelu) de altădată, consacrată plenar de aiuritoarea și originala călătorie a României spre liberalism: „No comment!“

Teribil de „aplicate“ s-au arătat a fi și lozincile cu simțul actualității: „Altă întrebare: pe cînd la închisoare?“, „Altă întrebare, altă guvernare!“, „Cioc, cioc! – Cine e? – Altă întrebare!“ și „Altul între bare: Iordache poreclit Ciordache!“ În aceeași notă, am sesizat o pancartă cu fotografia lui Dragnea în costum de Robin Hood, prevăzută cu nota, de asemenea, anglofonă „Robbing Good!“ Oricum, cel mai mult mi-a plăcut un slogan ieșean, cu tentă poetică, ridicat de o studentă simpatică lîngă statuia lui Alexandru Ioan Cuza din Piața Unirii moldave: „Mai am un singur dor: Dragnea scriitor!“ Quod erat… 

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Fa­cultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: Studii de anglistică şi americanistică, Editura Junimea, 2016.

Foto: Andrei Ivan

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Un gigant italian deschide o nouă fabrică în România și angajează 800 de oameni
România pare extrem de atractivă pentru investitorii străini dat fiind că în ultima perioadă tot mai multe companii aleg să construiască noi fabrici în țara noastră.
image
Prețul uriaș cerut pentru un apartament din București. „Se vinde și strada? În Berlin e mai ieftin!”
Prețurile proprietăților imobiliare cresc de la o zi la alta în marile orașe, iar Bucureștiul e printre cele mai scumpe. Chiar dacă nu a ajuns încă la nivelul Clujului, Capitala e plină de oferte inaccesibile românilor de rând.
image
Cum să-i facem pe aliații NATO să ne sprijine ca pe baltici și polonezi. Un expert român pune degetul pe rană
NATO și SUA sunt mult mai puțin prezente în partea de sud a flancului estic decât în zona de nord, ceea ce creează un dezechilibru. Chiar dacă, anul trecut, Congresul SUA a votat ca regiunea Mării Negre să devină zonă de interes major pentru americani, lucrurile se mișcă încet.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.