Apetisant

Publicat în Dilema Veche nr. 751 din 12-18 iulie 2018
Apetisant jpeg

Nu pare să atragă atenţia şi nici să trezească indignări feministe o formulă mai veche, aflată încă în circulaţie, de apreciere a atracţiei fizice feminine în termeni de consum alimentar, prin intermediul adjectivului apetisant. În mass-media mai mult sau mai puţin tabloidizată adjectivul apare, destul de des, aplicat femeilor, în asocieri caracteristice cu substantivele blondă, brunetă, roşcată etc.: „Mircea N.S., la plimbare cu o blondă apetisantă într-o maşină de epocă!“ (libertatea.ro); „Mădălina G. nu mai e cea mai sexy brunetă, ci o blondă apetisantă“ (a1.ro); „O blondă apetisantă din showbizul autohton…“ (romaniatv.net); „Informații noi despre bruneta apetisantă cu care ar fi fost înşelată Carmen de la S.“ (cancan.ro); „Alex V. fotografiat lîngă o brunetă apetisantă din Botoșani“ (botosaneanul.ro); „Radu B. traversează neregulamentar alături de o roşcată apetisantă“ (cancan.ro) etc. Evaluarea se poate referi şi la segmente ale atributelor fizice: „O blondă celebră de la noi este invidiată pentru formele apetisante pe care nu ratează nici o ocazie să şi le afişeze“ (romaniatv.net); termenul apare foarte frecvent şi în publicitatea pentru servicii sexuale.

Formulări echivalente ar produce probabil indignări majore în so-cietăţi mai impregnate de feminism şi de „corectitudine politică“, mai ales că nu este vorba de un tratament egal al sexelor: sintagme ca blond apetisant şi brunet apetisant nu se lasă deloc identificate de Google. În spaţiul românesc, cuvîntul este însă folosit fără rezerve, chiar şi de revistele şi site-urile destinate femeilor: „Noi credem că deşi ochii şi frumuseţea interioară sînt esenţiale pentru a fi un om complet, un corp frumos modelat, cu forme apetisante şi un contur ferm nu poate decît să potenţeze pozitiv toate calităţile individuale“ (unica.ro).

Cuvîntul, împrumutat din franceză în secolul al XIX-lea (din appétissant), ca şi apetit, puţin mai vechi (din appétit), se foloseşte, desigur, şi în sensurile primare, în descrierea proprietăţii preparatelor culinare de a stîrni pofta de mîncare. Şi sensul figurat este preluat din franceză; în Trésor de la langue française informatisé, adjectivul appétissant este înregistrat, cu precizarea „vorbind despre o femeie sau despre atributele ei“, şi cu subsensul figurat şi familiar „care trezeşte dorinţe, care excită“, atestat încă din secolul al XVI-lea, la Molière.

Dicţionarele noastre de la mijlocul secolului al XX-lea înregistrau cuvîntul doar cu sensul alimentar – „(Franțuzism; despre lucruri comestibile) Care, prin modul de a se prezenta sau prin mirosul ce-l răspîndește, excită apetitul, îmbie, atrage, ispitește. Prăjitură apetisantă“ (Dicţionarul limbii române literare contemporane, 1955); cele de astăzi cuprind o explicaţie destul de poetică pentru accepţia figurată: „care atrage, îmbie, ispitește“ (DEX).

Colecţiile de ziare şi de reviste scanate de bibliotecile noastre în ultimii ani ne dau posibilitatea să descoperim atestări ale cuvîntului apetisant – chiar cu sensul său figurat – încă de la sfîrşitul secolului al XIX-lea, de exemplu într-o Cronică judiciară din Adevărul (1 martie 1895): „Soţia e cam trecuţică, dar totuşi e încă apetisantă“. La începutul secolului al XX-lea, cuvîntul era un franţuzism familiar, uşor echivoc, reunind admiraţia şi deriziunea, în orice caz marcat stilistic: „D-na Ionescu, tînără, grăsulie, e ceea ce fasonelii în limbajul lor înflorat înţeleg prin cuvîntul «apetisant㻓 (Furnica, 25 februarie 1910). Cuvîntul reapare constant în presa din deceniile următoare: într-un citat din Rampa, despre un spectacol de operă: „a găsit un cusur la încălţămintea apetisantei subrete“ (Furnica, 8 decembrie 1915), ori la poşta redacţiei: „E bună. Frumoasă. Apetisantă… Căsătorită?“ (Realitatea ilustrată, 16 aprilie 1931). De altfel, termenul se folosea pe atunci şi în contexte în care nu-l mai vedem posibil în prezent, de exemplu într-o reclamă pentru un produs de spălare a vaselor; „Dl VIM ajută la curăţirea mai grabnică şi mai apetisantă a castroanelor, a ceştilor şi a farfuriilor“ (Realitatea ilustrată, 19 noiembrie 1931).

Din punct de vedere semantic, apetisantă intră într-o serie mai largă de termeni, dintre care unii familiar-argotici, care denumesc sau descriu femeile prin metafore alimentare: trufanda, prospătură, bucăţică bună, poamă, mandarină, pralină etc. Cred că astăzi adjectivul este mai marcat stilistic decît în trecut, mai contrastant cu sensibilitatea contemporană şi mai surprinzător prin nonşalanţa cu care apare în titluri de presă. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.