Apa de la robinet

Publicat în Dilema Veche nr. 704 din 17-23 august 2017
Apa de la robinet jpeg

E greu de contabilizat cîte lucruri s-au schimbat în sfertul de secol scurs (și depășit) de la căderea regimului comunist. Unele în bine, altele în rău, unele datorate progresului tehnologic, altele determinate de evoluțiile sociale sau mentale ori de mode mai mult sau mai puțin trecătoare. Cert e că, pentru foarte mulți, nenumărate obișnuințe și obiceiuri „naturale“ în trecut, astăzi sînt de-a dreptul de neconceput. Cel mai simplu exemplu: băutul apei de la robinet. Nu zic nici că-i bine, nici că-i rău. Mă limitez doar la constatarea că cel puțin în București, în ciuda campaniilor făcute de Apa Nova și a analizelor apei, publicate periodic, foarte multă lume nici nu se mai gîndește să pună gura pe apa care curge pe țeava de la chiuvetă. Pe vremea lui Ceaușescu, cînd nu exista nici un fel de transparență cu privire la calitatea apei din rețeaua publică, cu toții beam apă de la robinet. Astăzi, preferăm să cheltuim bani (destui) și să cărăm de la magazine apă îmbuteliată în pet-uri de plastic. Argumentul că acum apa de la chiuvetă conține mai mult clor decît atunci nu e nici verificabil și nici destul de puternic ca să explice așa un fenomen.

Alt exemplu este cel al aerului condiționat. Pe vremea comunismului, nici măcar Ceaușescu n avea aer condiționat. Se spune că el se considera alergic la aerul condiționat și nu voia să audă de așa ceva. Astăzi, pentru extrem de multă lume, pare că verile ar fi de nesuportat fără această utilitate. Nu atît acasă, cît la serviciu și, mai ales, în mașină. O dotare care chiar și prin anii ’90 era considerată un lux pentru un automobil, acum pare indispensabilă. Cine își mai cumpără mașină fără aer condiționat? Oamenii se indignează azi și că nu toate mijloacele de transport în comun au aer condiționat. Nici aici, argumentul că verile ar fi tot mai calde nu e îndeajuns de puternic pentru a explica fenomenul.

Pretențiile au crescut și, în același timp, gradul de suportabilitate a unor condiții a scăzut. De exemplu, agricultorii se plîng astăzi de secetă după doar vreo cîteva zile fără ploaie. Înainte, seceta desemna ceva cu mult mai grav. Tot așa, ploile torențiale de vară sînt astăzi con-siderate adevărate urgii ale naturii, iar vîrtejurile de pe vremuri au căpătat statutul de tornade. 20 centimetri de zăpadă sînt un scandal, iar o jumătate de metru e de-a dreptul o catastrofă. Un cutremur de 3 grade pe scara Richter face subiectul știrilor și dezbaterilor, chiar dacă nici măcar nu s-a simțit. E drept, mass-media contribuie din plin la inflația de termeni și la „sensibilizarea“ opiniei publice. De cînd s-a instituit sistemul codurilor, nu e săptămînă să nu apară cîte unul roșu, portocaliu sau măcar galben, de furtună, de inundații, de caniculă și așa mai departe. Și, în mod curios, zilele trecute la Timișoara erau 37 de grade Celsius și era instituit codul roșu, iar la București erau 40 de grade Celsius și codul era doar portocaliu. Dar, dacă tot am vorbit despre mass-media, aș remarca faptul că astăzi și cuvîntul cenzură e folosit pentru simple intervenții editoriale, uneori chiar justificate, în vreme ce înainte desemna acțiunile unei instituții politice și represive de stat.

Aș observa și că tratamentele aplicate copiilor s-au schimbat enorm. Înainte de 1989, a-l urechea pe copilul vecinilor fiindcă a scăpat mingea printre florile din grădină era o întîmplare frecventă. Profesorii aplicau corecții fizice elevilor zburdalnici sau chiar celor care nu-și făceau temele, iar părinții nu se sfiau să și croiască odraslele ori de cîte ori considerau că e cazul. Astăzi sîntem mult mai blînzi cu copiii și mai intransigenți cu aceia care îndrăznesc să-i atingă. Am evoluat.

În domeniul culinar am ajuns la „răsfățuri“ care erau cu totul inimaginabile în anii comunismului. Și, din motive de confort, am renunțat la unele obiceiuri. De exemplu, cine mai face astăzi cozonaci în casă? De la magazin putem cumpăra ouă gata vopsite pentru Paști, salată de vinete deja preparată, zacuscă, ardei copți și alte asemenea produse ce odată păreau să țină exclusiv de gătitul în propria gospodărie. În magazine a apărut chiar și colivă gata preparată (se vinde bine în zone de „corporatiști“). În privința alimentației însă, nu doar oamenii s-au schimbat. Obiceiul cîinilor de cînd lumea, de a mînca oase, e pe cale să dispară. Ei mănîncă acum, așa cum bine știm, niște boabe special fabricate pentru ei. Cu oasele se pot îneca. La fel și pisicile.

Lumea noastră se schimbă și, în general, devine mai soft. Unii spun că Occidentului (din care și noi facem acum parte) îi slăbește forța de prea mult bine. Alții cred că în viitor oamenii vor avea membre mai scurte, abilități fizice mult scăzute și capete mult mai mari. Sînt și din aceia care se tem că lumea va fi dominată de roboți și că oamenii nici nu vor mai conta. O oarecare relativizare e totuși necesară. Nu trebuie să uităm că lucrurile și ideile astea țin doar de partea civilizată a omenirii și că încă există și partea cealaltă, pe care am cunoscut-o și noi într-o bună măsură. Partea în care nimeni n-are aer condiționat, deși canicula e veșnică, iar apa de la robinet nu se bea pentru că nici măcar nu există. Partea de lume în care copiii sînt trimiși la război și nimeni nu știe ce-i acela un cozonac.

Foto: adevarul.ro

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.