Alba-neagra cu figuri roșii

Publicat în Dilema Veche nr. 777 din 10-16 ianuarie 2019
Alba neagra cu figuri roșii jpeg

Aș vorbi despre cel mai bine păstrat vas al unuia din marii pictori ai antichității grecești, Euphronios. Asta pentru că, în plus, după descoperirea lui în 1971, vasul a devenit și un simbol al 1) traficului de antichități obținute ilegal, 2) al complicității muzeelor la acest trafic și 3) al unui compromis practic de rezolvare a problemei returnării către țările de origine a antichităților obținute ilegal după 1970 (data convenției UNESCO împotriva traficului ilicit de bunuri culturale), dacă nu și mai devreme.

E vorba de un așa-numit krater (foto) pentru amestecat vinul cu apa, datînd de la sfîrșitul secolului VI î.Hr. și decorat cu o scenă din Iliada. Vedem personificările Somnului și Morții, cu armură, aripi și barbă, ducînd cadavrul lui Sarpedon, rege al Lyciei și aliat al troienilor. Sarpedon e cuprins de blîndețea finală a morții, în vreme ce Thanatos și chiar și Hypnos, alt-minteri mai cumsecade, sînt siniștri și robotici, cu priviri fixe. (Hermes asistă la scenă și este exact atît de implicat în acțiune ca un tip care se preface că ajută la mutarea mobilei de către alții.) Dificultatea într-o asemenea compoziție este să arăți poziția trupului fără viață atît cît trebuie de nenaturală. Or, ca pionier al tehnicii zise a „figurilor roșii“, Euphronios valorifică tocmai superioritatea acestei tehnici cînd vine vorba de fluiditatea liniei și densitatea detaliilor – esențială fiind aici subtilitatea cu care sînt desenate brațele războinicului. Scena nu e, cred, depășită pe vasele grecești decît de o cupă a lui Duris care o arată pe Eos pur-tînd cadavrul lui Memnon, la un sfert de veac după Euphronios, o Pietà a ultimelor zile ale perioadei arhaice.

Deci un vas bun. Metropolitan Museum of Art din New York l-a cumpărat în 1972, cu un milion de dolari, de la un dea-ler de antichități care îl avea, chipurile, de la un armean din Liban, care ținea vasul într-o cutie de pălării din 1920. Mulți au bănuit atunci, fără dovezi, că obiectul provenea de fapt din cimitirul de la Cerveteri, unde, în morminte etrusce, se găsesc, aș zice, mai mult de trei sferturi dintre cele mai importante vase grecești cunoscute azi, importate în antichitate în Toscana și împrejurimi. (Din același cimitir – Necropoli della Banditaccia – provine un alt krater celebru al lui Euphronios, azi la Luvru, cu Heracle și Anteu.) Curatorul de la Met, von Bothmer, deși știa pînă și tumulul exact de unde fusese jefuit vasul, a aterizat totuși triumfător la New York, cu vasul prins cu centura de siguranță într-un loc separat la business class.

În 1995, poliția elvețiană și carabinierii (și un fotograf oficial) au făcut un raid într-un complex de depozite din Geneva, Ports Francs, unde își ținea marfa și un dealer italian, Giacomo Medici. Diferența între un coșmar și un vis frumos e foarte mică, iar în depozitul lui Medici era coșmarul: aproape patru mii de antichități senzaționale, claie peste grămadă, adunate de nenumărații jefuitori de morminte italieni (tombaroli) care lucrau pentru el. În plus, sacoșe de fotografii Polaroid cu sute de obiecte de același calibru, pozate pe fugă într-un portbagaj, pe-un preș, lîngă mixer. Fiecare din aceste obiecte era suficient ca să fie descoperirea vieții unui arheolog profesionist.

Greu de explicat ce au simțit arheologii care în următorii ani au inventariat depozitul acestui criminal. E ca și cum ai studia toată viața unul din pictorii mari de la care ne-a rămas comparativ puțin, să zicem Ver-meer, și într-o zi ai găsi un teanc de pînze ale lui într-un camion cu prune. Toată lumea știe de acești tombaroli: o rețea de crimă organizată, inși cărora li se asigură tehnologie ultramodernă (detectoare de metale, camere de luat vederi miniaturale care se pot introduce în încăperi funerare subterane) și care prăduiesc Italia din Sicilia la Genova. În depozitul lui Medici se aflau poze dintr-o villa neștiută, îngropată undeva la Pompei sau Herculaneum, cu fresce minunate pe pereți. Urmează poze cu frescele tăiate ca pătrățelele de mochetă, ca să poată fi extrase fără să bată la ochi. Multe din obiectele din pozele lui Medici ajunseseră în marile muzee din Vestul Europei și mai ales din SUA. Iar în SUA, mai ales la Getty Museum din Los Angeles, a cărui politică de achiziții o făcea în principal Marion True, perfect conștientă că obiectele provin din măcelul de situri arheologice. Dar avusese de la cine deprinde aceste standarde: coordonatorul ei de doctorat fusese tocmai von Bothmer de la Met, la care krater-ul lui Euphronios, se dovedește acum, ajunsese tocmai prin rețeaua lui Medici.

Medici a intrat la pușcărie pentru trafic de antichități și Italia a început să-și ceară obiectele înapoi. În 2005-2010, Metropolitan a înapoiat vreo douăzeci de obiecte, Getty de două ori mai multe și tot așa. Cu o echipă bună de polițiști de patrimoniu, arheologi și avocați, lucrul se poate face. În 2006, muzeul din New York a căzut la o înțelegere cu italienii – va returna krater-ul, primind în schimb împrumut alte trei vase superbe timp de patru ani. Cordialitatea italienilor, care înțeleg că nu e ușor să te desparți de o capodoperă, este o măsură pragmatică de stimulare a returnărilor, fără forțări juridice. Vasul nostru a ajuns în Italia în 2008, unde a fost primit cu urale. Rămîn cu întrebarea: cîte hale pline de antichități, similare cu cea a lui Giacomo Medici (și la fel de sinistre ca încăperea a cărei amintire îl obseda pe tipul din Biutiful al lui Iñárritu), se mai află prin Luxemburg sau Singapore, neștiute și neatinse în veci de poliție? Și poate, mai ales, cîte din obiectele de acolo provin din România?

Foto: Euphronios krater, cca. 515 î.Hr.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
„Iuda“ care i-a trădat pe luptătorii anticomuniști, plătit regește. Povestea legendarului Ogoranu care nu a putut fi prins de Securitate timp de aproape trei decenii
Banda lui Ion Gavrilă Ogoranu, din care făceau parte unii din cei mai vestiți luptători anticomuniști, a fost anihilată după au fost infiltrați trădători. Informatorii Miliției și ai Securității primeau bani grei pentru informații despre partizani.
image
Joburile de rutină cresc riscul de declin cognitiv cu 66% și de demență cu 37%, potrivit unui studiu
Conform unui nou studiu, activitatea intensă a creierului la locul de muncă ar putea da roade nu numai în ceea ce privește avansarea în carieră, ci ar putea, de asemenea, să protejeze cogniția și să contribuie la prevenirea demenței pe măsură ce înaintezi în vârstă.
image
Rujeola a început să-i ucidă și pe părinții nevaccinați. Număr record de cazuri
În România avem epidemie de rujeolă, iar situația devine din ce în ce mai gravă: săptămâna trecută s-a înregistrat un record de îmbolnăviri.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.