Adicţie universitară

Publicat în Dilema Veche nr. 716 din 9-15 noiembrie 2017
Adicţie universitară jpeg

O veste cu adevărat tulburătoare, venită de la Facultatea de Fizică, a circulat în ultimele două zile prin Universitate. Se pare că, într-un acces de nebunie acută, lipsită însă complet de semne prealabile, conferențiarul doctor Rico Pontif a răpit-o, în jurul orei 11 dimineața, așadar în plină activitate academică, din chiar impozantul său birou administrativ, pe doamna decan Panseluța Mordedrag Corbișanu. Pentru exactitate, trebuie adăugat că Pontif a luat-o pe Mordedrag în brațe și, ulterior, a alergat, ieșind din clădirea principală a instituției. S-a îndepărtat mai bine de o jumătate de kilometru, pînă cînd a fost prins și imobilizat de agenții de pază. Pe „traseu“, așa-zicînd, Rico a rupt cîteva uși cu trupul Panseluței, trup pe care de altfel l-a și scăpat pe asfalt, odată ajuns din urmă de gardieni. Întîmplarea avea darul să-ți dea fiori. Pe lîngă scena ca atare, universitarii erau obligați să vizualizeze, în reprezentarea mentală a episodului, un amănunt foarte bizar: doamna Corbișanu cîntărea aproximativ 176 de kilograme, în timp ce firavul Rico nu deținea mai mult de 65! Supozițiile nu au întîrziat să apară. Unii povesteau că Pontif ar fi fost un savant neapreciat, un inventator marginalizat de colegii invidioși. Se sugera că, după cercetări fabuloase în laboratoarele din subsolurile Universității, el ar fi descoperit un nou tip de combustibil – superior tuturor surselor de energie cunoscute de umanitate –, dar, nefiind susținut și acceptat de către conducerea Facultății, s-a văzut nevoit să-i arate doamnei decan, pe viu, ce realizase după ani și ani de muncă. Și-a montat dispozitivul energetic la nivelul, mă scuzați (așa spuneau naratorii în­tîmplării în acest punct: „mă scuzați!“), a ceea ce Caragiale a numit cîndva „gazometru“. Intrat în cabinetul Panseluței, Rico a dat drumul mecanismului care l-a propulsat instantaneu, cu tot cu decăniță, printr-o forță nepămînteană, la aproape un kilometru distanță. Probabil că bietul conferențiar se situa, cu cercetarea sa, la o aruncătură de băț de enigma teleportării și, implicit, de Premiul Nobel pentru Fizică! Scenariile complementare trimiteau la o posibilă inițiere ocultă a lui Pontif, inițiere de înalt nivel, în misterele societăților secrete (secta Illuminati constituia referința preferată). De acolo ar fi preluat, pe ascuns, cu abilități de spion, formula combustibilului extraterestru, activat în biroul doamnei Mordedrag.

Realiștii susțineau că la mijloc ar fi fost însă o dragoste veche a lui Rico pentru făptura impunătoare a Panseluței, dragoste, din nefericire, neîmpărtășită. Pontif ar fi făcut, de a lungul vremii, tot ceea ce fusese uman posibil pentru a-și cuceri iubita, dar neînduplecata profesoară Corbișanu nu a vrut să cedeze. Dumneaei visa un partener pe măsură, robust, greu de clintit de furtunile destinului. Vulnerabilul conferențiar nu dezvăluia rezistența necesară unui coechipier autentic pentru doamna Mordedrag. Arăta gata să zboare la orice adiere de vînt. Ce să mai vorbim despre furtuni? Iritat de neîncrederea Panseluței în capacitățile sale fizice, Pontif a apelat, disperat, la o demonstrație practică, luînd-o în brațe pe decăniță și fugind cu ea în depărtări, într-un simulacru straniu de marș nupțial pe fundal universitar. Ușile rupte și prăvălirea ultimativă a giganticei doamne pe asfalt nu intraseră în calculele inițiale făcute de Rico, în pofida pregătirii lui științifice. În toiul acestor nesfîrșite speculații, l-am întîlnit, accidental, pe colegul de cabinet al lui Pontif, profesorul Nucleon Adevereanu, care a rîs cu poftă auzind ce se zvonea despre fizicienii săi. „Nimic real“, a constatat el cu fermitate, oprindu-se să-mi explice tărășenia. „Rico era mare amator de cafea de la automat. Există unul la intrarea mare, care merge numai cu fise de 50 de bani. Nu prea apuca să bea, pentru că nu avea niciodată monede potrivite la el. Cu o seară înainte de incident, a cîștigat miraculos cîteva zeci de lei la niște păcănele din cartierul lui. Aparatul i-a dat toată suma mărunțiș. Prin urmare, a venit la școală, a doua zi, cu buzunarele doldora de monede. Nu a rezistat ispitei și a băut, în trei ore, toate cappuccinele, moccaccinele, lattemacchiatele și ciocolățile calde din aparat. Apoi, zăpăcit de cofeină, a prins aripi și a încercat să zboare cu Panseluța după el. Doi idioți, dar, mă rog, tot răul înspre bine: acum el e la dezintoxicare, ea la boli de nutriție (se pare că nu contuziile căpătate în cădere i-au îngrijorat pe medici, ci obezitatea sa morbidă!), iar eu am devenit decan ad interim…“ Nucleon a dat să plece, dar s-a întors brusc. A scos o bancnotă cu chipul lui Iorga din buzunar și m-a întrebat neliniștit, cu mîna întinsă și – am avut senzația – tremurîndă: „Apropo, Codrine, n-ai să-mi schimbi un leu în două fise de cincizeci? Mă topesc după un espresso lung, însă nu găsesc monede nicăieri…“ 

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Fa­cultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.