Trei emhașesuri inedite

Publicat în Dilema Veche nr. 742 din 10-16 mai 2018
Uluiri & revelații jpeg

Cînd am aflat de acest Dosar, am zis „da“ imediat. Tocmai devenisem beta-tester al unui motor nou de căutare, Alexandria 2.0, conectat la 72 de biblioteci din întreaga lume, cu ajutorul căruia pot răscoli toate cărțile cuprinse în acestea. Am scris în cîmpul de căutare „Mircea Horia Simionescu“ și am apăsat pe „search“. În doar cîteva secunde am descoperit 424 de opere necunoscute mie, în care este menționat autorul român (sau o persoană cu același nume). Prin urmare, am decis să pun la dispoziție publicului larg rezumatele a trei dintre ele. Iată-le:

Prof. Dr. Mircea H. Simionescu, Mic tratat de smuls zîmbete. În scurta carte a profesorului Simio­nescu, tiz al autorului român și prodecan al facultății de anatomie de la Universitatea din Praga, emeritul om de știință prezintă sumar cele șapte metode cunoscute de smuls zîmbete: cu forța, cu binișorul, cu vorba bună, cu repeziciune, pe furiș, într-un moment de neatenție, cerebral. În partea a doua a cărții, autorul oferă exemple practice. Tragic: momentul în care un zîmbet smuls cu vorba bună de pe fața unei precupețe se rupe într un colț și trebuie aruncat la gunoi. Volumul este însoțit de desenele graficianului suprarealist Miroslav Vlticka, care, deși frumoase ca compoziție, nu contribuie cu nimic la o mai bună înțelegere a practicilor descrise de autor. (Editura Rosicky & Fiul, Karlovy Vary, 1936)

Mario Aldini, Fericirea e dincolo. Povestea unui cuplu de bătrîni dintr-un sătuc din sudul Italiei. El e aproape orb, ea e paralizată. Într-o zi, realizează că nu mai știu unde e fericirea. O caută în toate cotloanele casei, bătrînul se aventurează chiar și în pod. Degeaba. Fiica cuplului, un vecin binevoitor, șeful poliției locale, patronul ziarului Il Corriere della Notte, un turist american și un marinar se alătură căutării, dar nu au succes. Bătrîna își amintește că ultima dată văzuse fericirea în șifonierul moștenit de la bunica sa. Se caută în șifonier, dar în el nu-i nici urmă de fericire. Un copil din sat se oferă să le-o dea pe a lui, însă cuplul refuză. După două săptămîni de căutări, o bucată din fericire este găsită în spatele sobei de fontă și pusă la loc în șifonier. Mircea Horia Simionescu are o apariție trecătoare în cartea lui Aldini: în timpul cău­tărilor, marinarul găsește în bibliotecă Biblio­grafia generală, primul volum din trilogia sa Ingeniosul bine temperat. Îl deschide, dar nu găsește în el decît o gînganie moartă. „O carte minunată, păcat că n-a scris-o cineva mai talentat“, constată Tănase Ciocan în gazeta Răcnetul Mizilului după lectura cărții lui Aldini. (Editura Spectacles, Le Havre, 1988)

Jean Dupont, Ultimul drum al transatlanticului Tănăsescu. Povestea fascinantă a ultimului drum al transatlanticului Tănăsescu, construit de magnatul Traian Tănăsescu în 1926, este relatată de jurnalistul francez Jean Dupont, care a strîns mărturiile tuturor celor 842 de persoane aflate la bordul navei în acea călătorie. Plecînd din portul Constanța, uriașul vapor își croiește drum prin strîmtoarea Bosfor, lărgită special pentru această trecere de un detașament de geniști ai armatei turce, străbate fără peripeții Mediterana („Deși era un calm rău-prevestitor, pînă la urmă nu s-a întîmplat nimic rău“, își amintește medicul navei, algerianul Bouakh Shakarat), trece prin Gibraltar, unde sînt trase 44 de salve de tun în cinstea sa, și se avîntă în Oceanul Atlantic. Poposește pentru cîteva ore la Reykjavik, la rugămintea pasagerului Mircea Horia Simionescu, care dorește să fotografieze o focă, face o escală la New York, unde primarul Jimmy Walker îl decorează pe căpitan cu ordinul „Podul din Brook­lyn“, acostează în mai multe insule din Caraibe (delicios momentul în care soția guvernatorului din Barbados decide să-l părăsească pe acesta pentru un matelot portughez), și se oprește în cele din urmă în largul coastei Uruguayului, de unde se urcă la ceruri în uralele locuitorilor din Montevideo. (Editura Corado & Colorado, St. Malo, 2004) 

Alex Tocilescu este scriitor. Cea mai recentă carte: Adevărata carte cu pisicile lui Tocilescu, Editura ART, 2017.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.