Jung, Guenon şi criza lumii moderne

Publicat în Dilema Veche nr. 145 din 3 Noi 2006
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

...De ce o comparaţie între Guénon şi Jung? - Ambii autori propun soteriologii, doctrine prin care oamenii au căutat, în epoca modernă, o formă de mîntuire... întrebările pe care şi le pun sînt asemănătoare. Dar viziunea asupra lumii, soluţiile sînt diferite. Guénon - Profeţie şi utopie ...Guénon este - aşa cum remarcă Anca Manolescu în Europa şi întîlnirea religiilor - "un om la zilelor noastre". Iată şi paradoxul său: Guénon se revendică direct de la gîndirea tradiţională, dar se implică într-un dialog cu lumea modernă, aşezîndu-se prin asta în afara Tradiţiei Unice, prin definiţie indiferentă la un discurs însemnat de condiţia momentului istoric. Guénon nu se concepe ca un guru, ci ca un intermediar între Orient şi Occident, între tradiţie şi modernitate. Ceea ce mărturiseşte şi speră Guénon este că propagarea ideilor lui va duce la o revoluţie care va permite refacerea unei elite spirituale, capabile să determine evoluţia istorică. Punctul de plecare este acela al regresiunii intelectuale a Occidentului. Înscriindu-se în fals împotriva ideii de progres, el revendică Tradiţia drept zenitul spiritual al lumii, garantul adevăratei civilizaţii. Spre deosebire de Pascal care compară omenirea cu un m

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

banner mihai gainusa  png
Mihai Găinușă l-a parodiat pe Călin Georgescu. „Cârcotașul” a stârnit hohote de râs pe internet: „Dragii mie, pacea și liniște fie cu voi”
Mihai Găinușă a publicat un clip video pe rețelele de socializare, în care îl parodiază pe Călin Georgescu, candidatul care a reușit să obțină locul 1 în primul tur al alegerilor prezidențiale. Filmulețul a făcut înconjurul internetului.
Oamenii stau la coadă pentru a se închina la moaștele Sf. Andrei FOTO: Arhiepiscopia Dunării de Jos
Pelerinaj impresionant cu mii de oameni care au venit să se roage la moaștele Sf. Andrei, la Galați. La procesiune au participat și sinistrații
Pelerinaj impresionant la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, unde mii de credincioși, dar şi pelerini din alte judeţe, sunt așteptați să se roage la racla cu moaştele Sfântului „Apostol Andrei”, ocrotitorul spiritual al Galaţiului şi al României.
1 mesaje sfantul andrei jpg jpeg
Andrei sau Andreea, care este cel mai popular nume? Câți români își sărbătoresc onomastica pe 30 noiembrie
Peste 970.000 de persoane care poartă numele de Andrei sau Andreea, precum şi derivate ale acestora, îşi sărbătoresc onomastica sâmbătă, 30 noiembrie, de Sfântul Apostol Andrei.
Asediul orașului Izmail (1790), pictură de Samuil Shiflyar (© Wikimedia Commons)
Gaze de luptă folosite de ruși contra otomanilor în secolul al XVIII-lea
Despre infamele arme chimice - gazele de luptă - se crede, îndeobște, că au apărut în Primul Război Mondial. Fals. Gazele de luptă au fost folosite din cele mai vechi timpuri, primele dovezi ale utilizării lor datând din perioada antică.
marina voica jpg
Cum se prepară supa preferată a Marinei Voica. Rețeta inedită care a ajutat-o să își mențină silueta: „Nu am fost niciodată plinuță”
La cei 88 de ani, Marina Voica are o siluetă de invidiat. Îndrăgita solistă de muzică ușoară s-a confruntat cu mai multe probleme cardiace, de aceea este foarte atență la ceea ce mănâncă și are un stil de viață echilibrat.
pensionari
Votul din 1 decembrie este pentru a continua politicile de susținere a nivelului de trai pentru românii cu venituri mici
Pensionarii cu venituri mici primesc un nou ajutor guvernamental în valoare de 330 lei pe lună, bani destinați tratamentului medical.
Mykhail Drapatyi png
Zelenski schimbă generalii la vârful armatei ucrainene. Cine este noul comandant al forțelor terestre
Președintele Volodimir Zelenski a luat decizii importante vineri, în urma unei întâlniri cu militarii. Potrivit anunțului său de pe Telegram, au fost făcute schimbări la vârful armatei ucrainene.
Procesul electoral după deschiderea urnelor în București și Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
MAE a început expedierea buletinelor de vot din diaspora. Termenul înaintat care poate încurca renumărarea
Anunțul vine în contextul în care renumărarea voturilor trebuie finalizată până duminică, 1 decembrie, ora 22:00, conform unei decizii a BEC.
Procesul electoral după deschiderea urnelor în București și Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Adevărul se alătură campaniei ProTV „Eu merg la vot”
Adevărul se alătură campaniei „Eu merg la vot”, lansată de ProTV, în care cetățenii sunt îndemnați să se prezinte la urne pe 1 și 8 decembrie.