Inepuizabilul cer - argument

Publicat în Dilema Veche nr. 726 din 18-24 ianuarie 2018
Inepuizabilul cer   argument jpeg

Cerul nu poate fi decît o temă inepuizabilă. Un Dosar despre cer, desigur, nu poate acoperi mai nimic din infinitele ramificații și conotații ale subiectului.

Dar, în același timp, tentația de a te apropia de o asemenea temă e uriașă. Pornind, măcar, de la ipostazele cerului pe care-l privim zilnic, în orașul nostru, trecînd pe sub el. Oricît de nepăsători și de adînciți în micimea noastră cotidiană am fi, nu putem să nu observăm un răsărit emoționant, un apus palpitant, cîțiva nori dantelați care‑și schimbă formele, rozuri, albastruri, indigouri, galbenuri și portocaliuri care se tot contopesc unele cu altele în diverse proporții, bleul vaporos sau chiar cenușiul apăsător. Nu putem să nu le observăm și, de multe ori, pradă dependențelor epocii noastre, să nu le fotografiem, cu telefonul, și să le împărtășim altora, pe rețelele de socializare.

Cred că nu e rău nici așa. Dacă nu mai sîntem capabili (cei mai mulți dintre noi) să-l imortalizăm ieșind cu șevaletul în natură și pictîndu‑l ore sau chiar zile întregi, ori compunînd ode despre el, măcar vederea lui ne pune pe gînduri. Ne face să ne gîndim la locul nostru în lume, să avem o perspectivă mai aproape de adevăr asupra rolului nostru în ea și a dramatismului și relevanței propriilor acțiuni.

Ziua ne uităm la el și ghicim cum va fi vremea. Noaptea privim stelele și gîndul ne duce la Univers, la cum a ajuns acesta să fie așa cum este și, invariabil, la divinitate și la rolul acesteia. Cînd privim la cerul înstelat visăm, filozofăm și ne punem tot soiul de probleme, care mai de care mai fără răspuns sau cu răspunsuri ambigue.

Dar poate că tocmai în asta stă frumusețea lor și frumusețea contactului nostru cu cerul: ne face să aspirăm și către altceva, să ne depășim îngusta condiție strict omenească orizontală și să îndrăznim, măcar un pic, și pe verticală.

Cerul, de fapt, nu există, spune astronomul cu care am stat de vorbă pentru Dosar. Cînd spunem că ne uităm la cer, ne uităm la Univers. Despre care oamenii de știință au emis teorii și ipoteze, unele chiar dovedite. Dincolo de care visăm la călătorii spațiale și la întîlniri cu alte civilizații. Apoi vin teologii, care interpretează cerul în felul lor. Astrologii, care încearcă să ne citească destine în stele. Filozofii, care vor să găsească sensuri în întunecimile și strălucirile lui. Poeții, care-l cîntă, și pictorii, care-l zugrăvesc. Cîte puțin despre toate acestea, în Dosarul de față.

Ilustraţie de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Calculele Coaliției. Independentul Cătălin Cîrstoiu la Capitală, împărțire politică la sectoare
Lunga căutare a Coaliției pentru un candidat care să-l învingă pe Nicușor Dan a luat sfârșit. Iar până la urmă, PSD și PNL par să se fi oprit la un independent, medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit în rândul Puterii pentru intrarea în cursa pentru Capitală.
image
Destinul crud al Arynei Sabalenka, al cărei iubit a murit azi-noapte. Și-a pierdut și tatăl, la aceeași vârstă
O veste-șoc a lovit-o pe jucătoarea din Belarus, chiar înainte de debutul în turneul de la Miami.
image
Româncă obligată de justiție să își trimită copiii în plasament în Marea Britanie
Curtea de Apel București a hotărât ca o mamă din județul Vaslui să-și trimită copiii în plasament în Marea Britanie. Femeia este acuzată de răpire internațională de minori de către serviciile sociale din Newham, Londra, care au sesizat autoritățile române.

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.