Confuzie și adaptare

Publicat în Dilema Veche nr. 855 din 27 august - 2 septembrie 2020
Confuzie și adaptare jpeg

Au mai rămas doar două săptămîni pînă la debutul noului an școlar și universitar, iar lucrurile sînt în continuare confuze. Există mai multe scenarii posibile, în funcție de evoluția pandemiei, se iau în calcul variante hibrid, școala de-a acasă combinată cu școala „clasică” ce presupune prezența fizică la ore, în unele școli se improvizează deja noi săli de clasă în spații adiacente sau în containere montate în curtea școlii, pentru a se respecta distanțarea. S-au împărțit tablete conectate la Internet, însă sînt insuficiente, iar în unele gospodării din mediul rural nu există curent electric, darămite Internet, pentru copiii săraci școala de la distanță nu e o soluție. Imaginile cu băncile prevăzute deja cu panouri de protecție sînt angoasante, nu poți ține un copil 4-6 ore într-o colivie. Unii profesori iau în calcul să țină ore în aer liber, cît le va permite timpul frumos. Părinții sînt în continuare nemulțumiți, pentru mulți dintre ei școala online din primăvară a fost un coșmar, iar cei care și-au reluat job-urile și nu au cu cine să-și lase copiii singuri acasă, în fața computerului unde vor învăța online, abia acum realizează cît de mult s-au bazat pe „sistem”. Pasarea copilului școlii timp de mai multe ore pe zi era, dincolo de factorul educațional, și un mod de viață, de a gestiona timpul unei familii. Pe de altă parte, nu există încă date și evaluari despre ce a însemnat școala online de anul acesta, care au fost rezultatele, dacă au existat vreunele. Profesorii și elevii s-au adaptat din mers, fiecare a făcut cam ce l-a tăiat capul. S-a simțit, însă, din plin absența, de-a lungul timpului, a unor cursuri de formare în ceea ce privește utilizarea noilor tehnologii în educație, profesori din vechea gardă care în urmă cu cîteva luni blamau Internetul și-l considerau nociv și pierzător de timp pentru elevi s-au trezit în ipostaza de a se folosi exclusiv de Internet pentru a preda și a ajunge cumva la elevi. Mulți dintre ei abia dacă știau să deschidă un calculator, unii au luat decizia pe care o tot amînau de ceva vreme – să se retragă din „sistem”, să iasă la pensie. Ceilalți și-au dat silința să învețe într-un timp record să folosească platformele online, de multe ori au fost ajutați chiar de către elevi. Însă dacă unui profesor de matematică, de pildă, i-a fost mai ușor să împartă niște teme pe grupuri sau pe e-mail și apoi să le corecteze, unui profesor de sport i-a fost foarte greu, dacă nu imposibil să-și mute orele care prespun în primul rînd un spațiu fizic, precum terenul de sport sau sala de gimnastică, în spațiul virtual. Însă cine are nevoie de sport? – va spune, cu un zîmbet superior, profesorul de matematică.

Un Dosar despre „Școala în pandemie” este necesar, chiar dacă nu oferă prea multe răspunsuri cu privire la ce va urma. Rămîne de văzut în timp dacă tot răul va fi spre bine și dacă o situație de criză va putea să modifice în vreun fel un sistem de învățămînt înțepenit și cu multe hibe sau chiar percepția asupra educației.

Ilustrație de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.