Antrenați pentru succes

Publicat în Dilema Veche nr. 751 din 12-18 iulie 2018
Antrenați pentru succes jpeg

„Trebuie să fii cel mai bun“, auzim uneori de la grădiniță. „Ce, tu nu poți?“ – și ușor-ușor începe antrenamentul pentru performanță. Nu mai contează ce-ți dorești, dacă ești bun să faci o anumită meserie, important e să reușești.

Terminasem liceul și ne pregăteam pentru examenul la facultate. Știam exact care sînt punctele mele slabe. După examen, am plecat la mare cîteva zile, ca să mă gîndesc la cum o să fie viața mea dacă n-o să intru. Aveam niște emoții incredibile, de parcă tot ce urma ar fi atîrnat de lista cu admiși și respinși. Am intrat. N-o să uit niciodată secundele în care sufletul mi s-a ridicat în gît pînă mi-am găsit numele pe lista celor admiși.

Prietena mea a ratat. A stat un an și a învățat. O vizitam în fiecare lună cînd mă întorceam acasă. Simțeam că-i e greu. Așa mi-ar fi fost și mie.

În anul II am ratat un examen la franceză. Mi-am dat seama că n-avea rost să mă duc la restanță. Situația se complicase, pusesem o întrebare care lezase orgoliul profesoarei. Am repetat anul. N-a fost o decizie ușoară. Cum să le spun alor mei asta? Cum să trăiesc cu această deviere de la linia dreaptă?

Am avut parte de un an foarte bun. Am citit cît și ce-am vrut, mi-am echivalat examenele celelalte și am huzurit. M-am simțit mai liberă ca niciodată. M-am apropiat de mine așa cum n-o mai făcusem înainte. Cu răbdare, sinceritate și înțelegere. Pierdusem un an de școală, dar cîștigasem un răgaz important. Mai tîrziu am descoperit că există această modă printre studenții de la universitățile din străinătate, care aleg să-și suspende anul II (de obicei) pentru a călători, a se descoperi.

În timp ce pregăteam acest Dosar am aflat că festivalul Ideo Ideis de anul acesta (Alexandria, 6-12 august)are ca temă tot eșecul. Mi s-a părut o coincidență bună. Am întrebat-o pe Karin Budrugeac de ce au ales tema asta: „Am lansat ca temă de gîndire pentru Ideo Ideis 2018 eșecul. E al treilea an în care ne propunem o temă pe care s-o declinăm atît în comunicare, cît și în esența festivalului. Am avut empatie, spirit critic și am ajuns la perseverență. Cum o cultivi? Cînd nu te lași bătut de eșec. Cuvîntul în sine e scurt, pare final și te taie un pic pe limbă cînd pleacă, șuierînd. Eșec. Am pornit la drum cu el și pentru că ne-am dat seama că mulți oameni din jurul nostru îi invidiază la fel de mult pe cît îi apreciază pe cei pe care îi consideră de succes, sau măcar că «au reușit în viață». De parcă acei oameni, oamenii de succes, care sînt diferiți de noi, oamenii simpli, ar fi avut ursitoare mai bune și un covor roșu sub tălpi. Nu zic că nu sînt oameni cu mai mult succes în viață decît alții, sau care își permit la un moment dat să renunțe la un drum care nu-i făcea fericiți pentru unul care îi împlinește. Dar măcar cu un eșec sîntem toți datori.“

Le mulțumesc tuturor invitaților mei pentru că au vorbit despre eșecurile lor.

Ilustraţie de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.