Zece păcate

Publicat în Dilema Veche nr. 730 din 15-21 februarie 2018
Oameni pe stradă jpeg

Scriam zilele trecute pe Facebook, semipatetic cumva, despre cum am văzut un biet homeless dormind pe undeva pe la Unirii alături un cîine cu ochi cafenii. Două zile mai tîrziu, participam pasiv într-un comitet agresiv de vecini care dădea afară în stradă un alt homeless care se aciuase la adăpost de frig la ușa unuia dintre noi. Două zile. Întîmplările spate în spate s-au petrecut la două zile distanță. Mă vedeam stînd ca o lașă în grupul ăla furios și mă vedeam privind în prostrație cum omul ăla e gonit în stradă. N-am avut nici măcar prezența de spirit/curajul să-i spun că există adăposturi de noapte pentru cei ca el sau să încerc să sun pe undeva. Oricum, execuția a fost scurtă, lumea a respirat ușurată și ne-am întors în casele noastre.

Tot zilele trecute m-am trezit profund implicată într-o bîrfă zemoasă în care cineva era disecat pentru proastele lui alegeri, începînd cu îmbrăcămintea și pînă la partenerii ocazionali. Mă vedeam cum îmi lucesc viclean ochii ascultînd cu poftă cele ce se spuneau. N-am participat nici de data asta activ, că nu cunoșteam îndeajuns persoana, dar mulțumirea de a auzi diverse chestii intime și curiozitatea țățească nu mi-au lipsit, eram parte din publicul activ și avid de derizoriu fără de care o bîrfă bună nu e o bîrfă bună.

Cele două întîmplări recente m-au făcut să derulez un pic înapoi filmul cotidianului meu din, să zicem, ultima lună. S-a înșirat o listă de scăpări de comportament sau de erori de judecată pe care, alt-minteri, nu le-aș fi remarcat, necum rememorat în vreun fel.

Sînt un om leneș. Sînt un maestru al amînărilor pînă în ultima secundă și un expert al trasului de timp. Netflix în loc de scris. Cîrciumă în loc de citit. Casă în loc de plimbat. Dormit în loc de înfruntat realitatea.

Sînt un om hulpav. Mănînc în salturi, cu pauze lungi, dar primul popcorn băgat în gură înseamnă golirea pungii în cinci minute. Mă trezesc mîncînd cu disperarea pe care n-ai ghici-o în cele patruzeci și ceva de kile pe care le port. Cu o furie de parcă n-ar mai exista ziua de mîine. Cu o poftă care poate jena pe cineva într-un loc public. Cu o deșănțare pe care, mai tîrziu, din vanitate și nu din sinceritate, o regret.

Căci mă trezesc a fi și un om vanitos. Care găsește să ia personal o grămadă de lucruri care i se spun, de parcă ar fi buricul pămîntului. Mă autoeducasem eu, chipurile, să iau un enunț ca fiind exact ceea ce este – un enunț. Să nu caut acolo sensuri ascunse și intenții mîrșave îndreptate fix împotriva mea. Căci nu toată lumea își croiește acțiunile în jurul personalității tale, știi?

De aici mi s-o trage altă chestie mai gravă: tendința de a vedea lumea doar prin vizorul meu. De a o trece printr-un pat al lui Procust din care realitatea iese ciuntită de cap și de picioare. Un reflex jurnalistic care funcționează aproape fără greș în situațiile profesionale dă fantastice rateuri în viața reală. Dar partea ailaltă cum o gîndi? Ce o avea de spus? Adevărurile mele sînt oare cele mai adevărate? De unde nerăbdarea extremă și lipsa de atenție în fața poveștii spuse de celălalt? De cîte ori am fost în situația de a nu asculta cu adevărat pe cineva, de cîte ori nu m-am trezit cu gîndurile zburînd aiurea în timp ce un om spune lucruri despre sine – bla-bla-bla –, moartă de plictiseală în fața unei povești care nu e a mea?

Lașitate. Mă bănuiesc și de o anume doză de lașitate. Cîte or fi fost cazurile cînd am tăcut în situații în care chiar trebuia să vorbesc? De cîte ori oi fi închis ochii în fața unei nedreptăți făcute altcuiva, bucurîndu-mă sincer că nu sînt eu în locul acelui amărît?

Ipocrizie. M-am salutat extrem de voios zilele trecute, ba chiar am început eu o conversație din care zemuia amabilitatea, cu cineva pe care îl detest profund. Nici măcar o anume situație socială nu mi-a impus să fac așa ceva, însă uite că mă auzeam vorbind cu drăgălășenie cu acea persoană căreia, figurat vorbind, desigur, i-aș fi crăpat mai degrabă capul.

Or fi deja zece? Chiar dacă nu-s, să știți că mă opresc. Mă pregătesc oricum s-o iau de la capăt, că ia uite cum lucește orașul ăsta plin de tentații! 

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.