Sequel-uri și nostalgii

Publicat în Dilema Veche nr. 753 din 26 iulie – 1 august 2018
Sequel uri și nostalgii jpeg

M-am repezit să văd, de cum a intrat pe ecrane, sequel-ul de la Mamma Mia! (Phyllida Lloyd, 2008) – Mamma Mia! Here We Go Again (Ol Parker, 2018). Și am avut o senzație asemănătoare celei provocate de Bridget Jones’s Baby (Sharon Maguire, 2016) ori de Gilmore Girls: A Year in the Life (Amy Serman-Palladino, 2016): un soi de tristețe provocată de trecerea vizibilă a timpului pe chipurile unor personaje care mi-erau (oricît de stupid ar suna) ca niște rude; și o reafirmare a faptului că rareori urmările pot fi pe măsura originalului.

Filmele și serialele de genul celor de mai sus fac parte dintre cele pe care le am văzut și revăzut de nu știu cîte ori, într-un moment sau altul al vieții. Au fost un soi de comfort food, un fel de cartofi prăjiți și supă de roșii, pentru mine, cel puțin: de cîte ori mă uitam la ele, cînd eram prost dispusă sau chiar deprimată, mă ajutau să reintru pe o linie de plutire, fie ea una superficială. Mă ajutau să-mi recroiesc o imagine idilică asupra vieții (cam exagerat spus, ce-i drept): erau echivalentul filmelor Disney pentru vîrste ceva mai fragede. Pînă la urmă, ăsta e rostul de bază al produselor culturii populare: să-ți dea o mînă de ajutor la evaziuni facile, să fie comfort food pentru partea mai accesibilă a sufletului.

La care se adaugă și latura feministă a fiecăreia dintre cele trei producții și a urmărilor lor. Feministă cel puțin pentru cineva care a trăit în vremea comunistă, în care femeile făceau majoritatea treburilor gospodărești, și asta părea ceva de la sine înțeles. În care, dacă nu erai căsătorită, cu acte în regulă la starea civilă, aveai probleme, erai considerată un fel de paria. Asta mai ales dacă erai divorțată. Dacă făceai copii fără să fii căsătorită, așijderea. În anii ’90, cînd am început să ies singură pe la restaurante sau baruri, oamenii se zgîiau la mine destul de nedumeriți. Era o noutate. La fel cum se mirau cei mai mulți cînd auzeau că eu nu gătesc și o face partenerul meu. Trăiam într-o lume plină de șabloane machiste, dintre care, cel puțin în anumite medii sociale, am scăpat de unele. Dar nu de toate.

Femeile din filmele și serialele menționate sînt independente, cel puțin profesional. Toate și-au construit singure o carieră, ba chiar, în două dintre cazuri, și-au crescut singure copiii. Desigur, toate sperînd și încercînd legături romantice și chiar conjugale cu sexul opus. Dar nu cu orice preț, și astea nefiind singura parte a vieții lor (deși ocupînd un rol important).

În Mamma Mia!, Donna Sheridan, personajul interepretat de Meryl Streep, este cel mai evident feministă. Dar și, în același timp, un personaj fermecător, un amestec de hippiotă, femeie de carieră, mamă „eroină“, rămînînd dezirabilă pentru sexul opus. Donna afișează un soi de feminitate aparent nesofisticată, fermecătoare, dar puternică, în stare să-și ducă singură barca, chiar dacă una complicată. Opțiunea ei de carieră, și anume aceea de a rămîne singură pe o insulă destul de pustie din Grecia și de a face acolo o pensiune, mamă singură fiind, e una curajoasă și pasională. Chiar și povestea cu cei trei posibili tați ai fiicei ei, Sophie (Amanda Seyfried), e fantastică, dar simpatică. În primul film, totul pare să se lege: cîntecele, dozele necesare de poveste și umor.

În partea a doua, Mamma Mia! Here We Go Again, lucrurile nu stau chiar așa. Cîntecele și vocile celor care le interpretează sînt OK. Dar lipsește un ingredient esențial, și anume Meryl Streep. Actrița a ales să nu joace în sequel, așa că Donnna pur și simplu a murit. A fost introdusă, în schimb, Donna din tinerețe, reconstituindu-se astfel povestea care a dus la întîmplările din primul film. Lily James e o Donna tînără credibilă. Dar nu e Meryl Streep.

Ce-i drept, Meryl Streep apare vreo trei minute într-o amintire despre Donna. Și cam atît. Lipsa ei aduce după sine o tristețe care se asociază și cu semnele trecerii timpului (totuși, de la primul Mamma mia! au trecut zece ani) și pe chipurile celorlalți actori. Dacă pot spune așa, am crescut și am îmbătrînit cu ei – cu Colin Firth sau Pierce Brosnan. Și nici unul nu mai e chiar ca-n filmul trecut – deși, desigur, rămîn fermecători pe linia lor. Nici măcar Amanda Seyfried, care atunci era aproape o fetiță. Ca spectator, mic, chircit pe scaunul tău de cinema, ai impresia că acești „monștri sacri“ chiar au ceva dincolo de umanitate. Și cînd vezi că nici pe ei nu-i iartă timpul, că ceva din „strălucirea“ cu care te obișnuiseși să-i asociezi se mai patinează, nu poți să nu ai un șoc.

Trecînd, însă, peste toate aceste cugetări depresive, sequel-ul Mamma mia! e suportabil. Simpatic, alert, cu voci bune. Păstrîndu-și doza de umor light, mai ales în scenele colective.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.